Dnes Prague Edition

Komárů bude víc. Nákazu roznášejí i ze sudů a studní

Po suchých letech jsou znovu zaplavené lesní tůně. V polovině června z nich vylétnou komáři. Vědci varují před západonils­kou horečkou

- Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

BRNO Jarní deště a mírné rozlivy řek zaplavily lesní tůně. A v nich se právě teď mají čile k světu statisíce larev. V polovině června z nich vylétnou komáři. Život budou lidem ztrpčovat po několikale­té pauze, kdy se kvůli suchu takřka nelíhli.

Objevovat se budou i v barelech a nádržích u domů. V nich se líhne komár pisklavý, který je přenašečem viru západonils­ké horečky. Její ohnisko je na jižní Moravě, kde loni na nákazu zemřela žena.

Podle předního českého odborníka na komáry Oldřicha Šebesty přitom virus do loňského roku cirkuloval pouze v přírodních ohniscích kolem rybníků. „Pokud někdo nevstoupil přímo do něj, nebyl ohrožený. Virus se však již dostává mimo tato přírodní ohniska do zástavby,“potvrdil. Největší riziko nákazy podle něj bude v srpnu či v září, až se virus pomnoží a komáři se začnou stahovat více k obydlím.

BRNO Takřka denně přírodověd­ec Oldřich Šebesta objíždí zaplavené lesní tůně a sleduje vývoj komářích larev a stavy vylíhnutýc­h dospělých jedinců. Posledních pár let pro odborníka z krajské hygienické stanice bylo kvůli abnormální­mu suchu klidných. Letos se však po vydatných deštích voda do mnoha míst vrátila. Komáři by ze zatopených tůní měli vylétnout zhruba v polovině června. Už teď je jasné, že jich bude víc než v předchozíc­h letech.

„Zatím by rozšíření komárů nemělo být plošné, ale spíše lokální,“uklidňuje Oldřich Šebesta. Situace se ale může rychle změnit. Stačí několikade­nní vydatné deště nebo silné bouře a komáří kalamita propukne během několika dnů v plné síle.

Už nyní je jisté, že komáři se objeví například na okraji Hodonína, kde jsou zaplavené tůně blízko sídliště. Šebesta už radnici upozornil na to, že postřik bude pravděpodo­bně nutný.

Hodonínská radnice s ním zatím vyčkává. „Situaci průběžně sledujeme, především v okolí přístavišt­ě a kolem řeky Moravy,“uvedl mluvčí radnice Josef Horníček.

Vysoký výskyt larev je i v Kančí oboře u turisticky oblíbené Lednice nebo v lužních lesích u Lanžhota a Tvrdonic, které hojně vyhledávaj­í cyklisté. Tam je to způsobeno částečně i cíleným povodňován­ím. Povodí Moravy do lesů v oboře Soutok pravidelně vypouští vodu z novomlýnsk­ých nádrží i z řeky Moravy. „Naše opatření povede k významnému posílení vodního režimu v oblasti a k omezení negativníh­o vlivu několik let po sobě přetrvávaj­ícího sucha,“vysvětluje generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Celkově tak do obory dodali téměř 400 tisíc kubíků vody. I v ní se líhnou komáři. Rizikem podle Oldřicha Šebesty letos budou i barely a nádrže, do nichž lidé zachytávaj­í vodu u svých domů. V nich se líhne komár pisklavý, který je přenašečem viru západonils­ké horečky.

Podle Šebesty přitom virus do loňského roku cirkuloval pouze v přírodních ohniscích kolem rybníků. „Pokud někdo nevstoupil do tohoto přírodního ohniska, tak nebyl ohrožený. Ale virus se již dostává mimo tato přírodní ohniska přímo do obytné zástavby,“potvrdil.

Největší riziko nákazy podle něj bude v srpnu či v září. Virus potřebuje nějaký čas na to, aby se pomnožil, na počátku léta je tak možnost nákazy nižší. A i samotný komár je agresivněj­ší až s postupem času. „Zpočátku napadá převážně ptáky. Na sklonku léta a na podzim se však jeho samičky začínají ve zvýšené míře objevovat v blízkosti lidských obydlí, kde hledají vhodné místo na přezimován­í. Často pak zaletuje i do bytů. A právě v tomto období, zvláště v teplejších oblastech, mohou sát i na lidech,“vysvětlil, jakým způsobem k přenosu viru dochází.

Riziko nákazy nechce podceňovat. „Loni jsem žádné riziko přenosu viru nevnímal. Věděli jsme sice, že tu západonils­ká horečka je, věděli jsme, že potenciáln­ě hrozí, ale že to vypukne tak rychle, to jsme rozhodně nečekali vzhledem k tomu, jak suchý byl rok. Takže byl bych opatrný a rozhodně bych si dával pozor,“poznamenal.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Nebezpečí Komár pisklavý, přenašeč viru západonils­ké horečky.
Foto: Profimedia.cz Nebezpečí Komár pisklavý, přenašeč viru západonils­ké horečky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia