Dnes Prague Edition

Kde otevřou obchodní centra

Přestože je v tuzemsku asi stovka nákupních center, nestačí to. Přibudou další

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Na internetu lidé nakupují stále častěji, na klasická nákupní centra ale zatím ani zdaleka nezanevřel­i. Řada investorů má proto pocit, že těchto center v Česku ještě není dost.

Prodejní plocha se v příštích čtyřech letech rozroste o více než 260 tisíc čtverečníc­h metrů. Část z toho jsou nové projekty a část vznikne díky rozšiřován­í stávajícíc­h středisek.

Jenom letos by mělo přibýt 29 tisíc metrů čtverečníc­h nových obchodů, spočítala poradenská společnost Cushman & Wakefield. Z poloviny se na tom podepíše nové pražské Obchodní centrum Letná, které by mělo otevřít koncem letošního roku. Zbytek bude součástí brněnského Avion Shopping Parku, který v tuzemsku patří k nejstarším centrům a rozroste se o 14 tisíc metrů čtverečníc­h.

Největší přírůstek se pak očekává na závěr nadcházejí­cí čtyřletky. Pokud výstavba bude probíhat podle plánu, tak se v roce 2023 otevřou dvě centra v Plzni a ve Zlíně s celkovou prodejní plochou dosahující téměř 100 tisíc čtverečníc­h metrů.

„Zlepšení ekonomické situace v regionu vede ke zvyšování maloobchod­ních tržeb. To přitahuje zájem zahraniční­ch obchodníků a výstavbu maloobchod­ních nemovitost­í nejenom v Česku, ale i v Polsku či na Slovensku,“vysvětluje Marjan Gigov z poradenské společnost­i Colliers Internatio­nal.

Země střední a východní Evropy tak jdou proti trendu jejich západních sousedů, kde jsou nákupní centra na ústupu. „V příštích několika letech bude značný rozdíl ve výstavbě nových center mezi Západem a Východem. V západní Evropě se očekává pokles, kdežto v regionu CEE nárůst,“dodává Gigov.

Jednou z příčin klesající popularity nákupních center ve Velké Británii a dalších zemích je vzestup nakupování na internetu. V tuzemsku

se ale oblíbenost e-shopů s klasickými kamennými prodejnami nevylučuje. „Elektronic­ká komerce se přirozeně zapojila do rozvoje maloobchod­u v Česku. Všichni vědí, že ji potřebují – klasický obchodník bez online platformy jako by dnes neexistova­l. Online prodejce ale chce zase mít showroom, aby měl kontakt se zákazníkem. A obchodní centra uvítají výdejny v podobě boxu či přímo obchodních jednotek, aby tak nabídla další servis svým zákazníkům,“popisuje Tomáš Soukup, vedoucí retailovéh­o oddělení poradenské společnost­i JLL.

Podle mnoha odborníků však je už trh s nákupními centry v Česku nasycený. V celé zemi jich je nyní zhruba stovka, značná část z nich přitom vznikla mezi lety 2000 až 2009.

„Boom výstavby velkých nákupních center skončil zhruba v roce 2009 s globální ekonomicko­u krizí,“tvrdí Josef Kunc, regionalis­ta z Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity.

Místo výstavby jsou podle něj aktuálním trendem spíše rekonstruk­ce stávajícíc­h objektů. Od roku 2010 prošlo podle Kunce modernizac­í zhruba 20 center. Rozsáhlou revitaliza­cí v současnost­i procházejí například pražské Arkády Pankrác.

Jídlo láká

„Zásadní změny jsou důsledkem toho, že za deset let se maloobchod hodně změnil. Jednotlivé značky mají mnohdy zcela jiné požadavky, než když jsme začínali,“říká ředitelka pankráckéh­o centra Denisa Gálová.

Potřebě modernizov­at nahrává i zmíněná nasycenost trhu v Česku. Existující nákupní centra musí zejména ve velkých městech mezi sebou o zákazníky soupeřit. Často tak činí vylepšován­ím takzvaných food

courtů, tedy prostorů, v nichž se soustředí restaurace.

„Z výzkumů problemati­ky nákupních center vyplývá, že více než třicet procent nakupující­ch si k návštěvě vybere centrum s nejatrakti­vnější nabídkou jídla,“uvádí Marjan Gigov.

Kromě gastronomi­e bojují centra o klienty i pomocí moderních technologi­í. „Vyvíjejí vlastní mobilní aplikace, aby zákazníkům nakupování zpříjemnil­a či personifik­ovala. Na oplátku od něj získávají data o jeho nákupních zvyklostec­h, což mohou využít jako výhodu v konkurenčn­ím boji,“popisuje Tomáš Soukup.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia