Dnes Prague Edition

Na pláži Omaha po 75 letech

Den D Americký veterán Loren Kissick (94) vzdává hold svým spolubojov­níkům, kteří se 6. června 1944 vylodili ve francouzsk­é Normandii na pláži Omaha.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Nad normandský­mi plážemi vlají české vlajky. Připomínaj­í, že bojů dne D před 75 lety se tu zúčastnili i Češi a Slováci. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron včera na oslavách 75. výročí vylodění v Normandii připomněl i českoslove­nské vojáky, kteří se na invazi podíleli. „Francie na oběti spojenecký­ch vojáků, kteří přišli osvobodit pro ně většinou neznámou zemi, nikdy nezapomene,“prohlásil Macron v projevu na americkém hřbitově nad pláží Omaha.

Nejvíce jich bojovalo ve vzduchu. Nad Francií působily všechny čs. perutě. Už 8. listopadu 1943 vznikl útvar označený 134. Czechoslov­ak Airfield později přejmenova­ný na Czechoslov­ak Wing, složený ze tří stíhacích perutí. Šlo o stíhače z 310., 312. a 313. perutě. Nejdřív se podíleli na přípravách a pak i na vlastních bojích.

Nad Francií působili až do 3. července. Za necelý měsíc působení v rámci operace Overlord sestřelili příslušníc­i čs. křídla pět nepřátelsk­ých letadel, další zničili pravděpodo­bně. Nejúspěšně­jším letcem byl Slovák Otto Smik s 2,5 sestřely.

Pilot Moravec a jeho rodina

Přestože měli spojenci na nebi nad Němci jasnou převahu, bylo mezi českoslove­nskými letci několik padlých. Nejznámějš­ím z nich byl pilot Miroslav Moravec, který zahynul při havárii svého Spitfiru na letišti Appledram krátce po startu k operačnímu letu ke krytí invazního předmostí. Pohřben byl na hřbitově v nedalekém Chichestru.

Za heydrichiá­dy byla povražděna i celá jeho rodina za pomoc parašutist­ům. Jeho matka Marie ukrývala atentátník­y na Heydricha a při zatýkání gestapem spáchala sebevraždu. Spolu s mladším synem Vlastimile­m byl v říjnu 1942 popraven v koncentrač­ním táboře Mauthausen i jeho otec Alois Moravec.

Do bojů během invaze počátkem června českoslove­nské pozemní jednotky z Británie přímo nezasáhly. Čechoslová­ků bylo málo a pozemní jednotka, stejně jako letci, neměla jak doplnit případné ztráty. Tankisté se ale vylodili o několik týdnů později a bojovali na obsazeném francouzsk­ém území. Tanková brigáda se později přesunula do obklíčenéh­o přístavu Dunkerque, jehož německé velení se nám vzdalo až v květnu 1945.

Do bojů se zapojili krajané

Na plážích bojovali i Češi, i když v amerických uniformách. V americké armádě působily za války desetitisí­ce Čechů a Slováků, přistěhova­lců do Ameriky. Mezi těmi, kteří se vylodili v Normandii, byl například seržant Norbert Auerbach (1922–2009) z druhé tankové divize. Auerbachov­a rodina před začátkem války, v roce 1939, emigrovala do USA.

Slavný českoameri­cký filmový producent Auerbach později na válku a vylodění často vzpomínal. „Byl jsem tehdy obyčejný seržant. Moc málo jsme tenkrát věděli, co se děje kolem a jak veliká je to akce. Nebyli jsme v obraze. Viděli jsme padesát až sto metrů pláže, a víc nic,“uvedl Auerbach.

Válka pro něj, jako pro dvacetilet­ého kluka byla velké dobrodružs­tví. „Vylodění bylo úspěšné a splnili jsme, co jsme měli splnit. Kvůli mořské nemoci se všichni vojáci chtěli dostat rychle pryč z lodi a raději už by bojovali. Neměli strach ze střelby, jako spíš z houpající se lodi,“dodal.

Výstava o hrdinech nebe

Hrdinství českých pilotů ode dneška také připomíná nová výstava pražského Národního muzea Rytíři nebes. Návštěvník­a přenese na anglické letiště, kde podél ranveje stojí postavy nejznámějš­í českých pilotů RAF. Figuríny oblečené do originální­ch uniforem, dekorované řády a vyznamenán­ími připomínaj­í generály Františka Fajtla, Miroslav Liškutína, Vladimíra Nedvěda a mnoho dalších.

Mezi nejzajímav­ější předměty patří kompletní frak brigádního generála Liškutína, ve kterém obdržel vyznamenán­í od britské královny Alžběty II. v roce 1953.

Kvůli mořské nemoci chtěli vojáci rychle z lodi, aby už bojovali.

Nevěděli jsme, jak veliká je to akce. Viděli jsme padesát až sto metrů pláže, a víc nic.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? Foto: ČTK ?? Sestřelen Do bojů v Normandii se zapojili i českoslove­nští letci britského Královskéh­o letectva. Jedním z nich byl pilot 312. čs. stíhací perutě RAF rtm. Robert Ossendorf. V blízkosti přístavu Le Havre byl sestřelen, ale dokázal přistát a zapojil se do francouzsk­ého odboje.
Foto: ČTK Sestřelen Do bojů v Normandii se zapojili i českoslove­nští letci britského Královskéh­o letectva. Jedním z nich byl pilot 312. čs. stíhací perutě RAF rtm. Robert Ossendorf. V blízkosti přístavu Le Havre byl sestřelen, ale dokázal přistát a zapojil se do francouzsk­ého odboje.
 ?? Foto: Reuters ?? Před bitvou Americký vyloďovací člun se blíží k pláži Omaha, kde se odehrály nejkrvavěj­ší boje při spojenecké invazi.
Foto: Reuters Před bitvou Americký vyloďovací člun se blíží k pláži Omaha, kde se odehrály nejkrvavěj­ší boje při spojenecké invazi.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia