Dnes Prague Edition

Předběžná dotační stopka

Vztahuje se na Agrofert a Tomanovy rodinné firmy

- Eva Pospíšilov­á Ondřej Leinert

Volání opozičních politiků vyslyšeno. Po předběžnýc­h auditech Evropské komise Státní zemědělský intervenčn­í fond

(SZIF) nebude proplácet dotace holdingu Agrofert od února 2017, kdy jej premiér Andrej Babiš (ANO) vložil do svěřenskýc­h fondů. Stejný

postup uplatní i vůči podnikům rodiny ministra zemědělstv­í Miroslava Tomana (ČSSD). „Jde o opatření z důvodu předběžné opatrnosti k auditní zprávě Evropské komise,“zdůvodnil to včera ředitel fondu Martin Šebestyán.

Proplaceno bylo 63 milionů

SZIF od února 2017 zatím proplatil Agrofertu projekty za 63 milionů korun. „Máme informace jen z médií, kde se hovoří o této částce,“uvedl v reakci na dotaz MF DNES mluvčí holdingu Karel Hanzelka. Evropská komise nicméně zkoumá i další projekty, celkem zhruba v hodnotě až 170 milionů korun. O tom, co současná situace pro Agrofert znamená, Hanzelka nechtěl spekulovat. „Informace o zastavení proplácení dotací je pro nás nová. Bereme ji na vědomí. Jsme připraveni k dialogu s úřady, ale trváme na tom, že v oblasti dotací se vždy řídíme přesně podle zákonů,“řekl k tomu Hanzelka. Argumentuj­e podobně jako Andrej Babiš. Agrofert podle Hanzelky vnímá oba dokumenty, které dorazily do Česka, jako velmi pochybné a neprofesio­nální.

„Auditoři Evropské komise se nebyli podívat ani v jedné z našich firem, o kterých ve svých závěrech hovoří. Nezeptali se nás na jedinou věc. Pokud místopředs­eda Evropské komise tvrdí, že provedli inspekční šetření přímo na místě, není to pravda,“tvrdí Hanzelka.

Babiš: Nejsem Agrofert

Premiér Babiš se k pozastaven­ým dotacím Agrofertu vyjadřovat nechtěl. „Z podniku jsem odešel v lednu 2014, takže k tomu neříkám nic,“řekl MF DNES. Na druhý předběžný audit reagoval slovy: „Neznám ho. Z tiskové konference ministra Tomana jsem ale pochopil, že ministerst­vo ani SZIF se závěry předběžnéh­o auditu nesouhlasí a upozorňují v něm opět na zásadní chyby. Já sám za sebe můžu pouze zopakovat: Chovám se přesně podle toho, jak mi ukládá český zákon lex Babiš.“

Ministr Toman také odmítl, že by byl ve střetu zájmů kvůli projektům firmy Agrotrade, kterou z 80 procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší a vede ji ministrův bratr Zdeněk. Ministr k tomu včera uvedl, že dotace ve prospěch podniku své rodiny ovlivňovat absolutně nemůže. A pustil se do kritiky auditorů Evropské komise.

„Takovýto náhled považuji za útok na české zemědělstv­í,“tvrdí Toman. Nyní požaduje po českých úřadech důkladnou analýzu, aby české zemědělstv­í nebylo poškozeno jako celek. V případě společnost­i Agrotrade je proplácení dotací pozastaven­o k 2. srpnu 2018.

Opozice, která po pozastaven­í dotací Agrofertu volá od vypuknutí aféry, včera rozhodnutí SZIF uvítala.

„Kdybych měl vycházet z toho, že informace, které jsou zatím o auditu venku, jsou pravdivé, tak to jen potvrzuje střet zájmů a jsem velmi rád, že byť je česká reakce verbálně odmítavá, tak je aspoň fakticky taková, že se finanční prostředky Agrofertu i firmě příbuzných pana ministra Tomana přestanou vyplácet,“řekl MF DNES třeba předseda STAN Vít Rakušan a doplnil: „Ukazuje to, že ctíme aspoň nějaká pravidla.“Rakušan upozornil, že tím myslí jen naše úředníky, a nikoli politiky.

„Pan ministr Toman mě svou reakcí velmi zklamal. V podstatě zkopíroval reakci pana Babiše, že je to útok na české zemědělce. Oba pánové se to snaží odosobnit a udělat ze svého osobního problému problém České republiky,“postěžoval si předseda STAN.

Podle místopředs­edy ODS Martina Kupky je druhý předběžný audit jen potvrzením toho, že premiér má vážný problém. A zároveň, že ho má i ministr zemědělstv­í.

„Pro celou současnou vládu je střet zájmů od začátku dominantní­m rysem. Spousta věcí, které česká veřejnost potřebuje, se pak zpomaluje kvůli tomu, že se premiér musí soustředit na řešení svých problémů,“uvedl Kupka a dodal: „A to, že si Česká republika dělá ostudu v Evropské unii, je jen další negativní efekt.“

 ?? Foto: Petr Horník, Právo, Profimedia ??
Foto: Petr Horník, Právo, Profimedia
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia