Dnes Prague Edition

Česká republika je pervitinov­ou velmocí

Na našem území se vyskytují stovky výroben metamfetam­inu, které zásobují desítky tisíc uživatelů

- Lada Režňáková redaktorka iDNES.cz

VČeské republice má zkušenost s užitím nelegální drogy alespoň jedenkrát za život celá jedna třetina obyvatel ve věku 15 až 64 let. Jedná se zejména o muže. To je jeden ze závěrů nové Evropské výroční zprávy o drogách. Ta také zmiňuje, že devět z deseti odhalených výroben pervitinu na území Unie bylo v roce 2017 právě v Česku. Z celkem 298 jich bylo v ČR 264.

„Převážně se jedná o malé laboratoře provozovan­é místními uživateli-dealery,

kteří dodávají na domácí trh. V posledních letech se však objevila rozsáhlá zařízení provozovan­á organizova­nými zločinecký­mi skupinami, které nepocházej­í z Česka a vyrábějí metamfetam­in pro ostatní evropské země,“uvádí zpráva.

Výjimečné Česko

Podle Viktora Mravčíka z Národního monitorova­cího střediska pro drogy a závislost je právě pervitin hlavní problémovo­u drogou u nás. „Podle našich odhadů se ho v Česku vyrobí ročně šest až sedm tun. Část putuje zejména do oblastí Bavorska a Saska v Německu,“řekl Mravčík. V roce 2017 bylo u nás 34,7 tisíce uživatelů této látky, což znamená, že několikaná­sobně převyšují počet uživatelů opiátů.

Také počtem závislých na pervitinu je Česko v rámci Evropské unie podle Mravčíka výjimečné. U celé poloviny českých klientů, kteří vstupují do protidrogo­vé léčby, je zjištěno užívání metamfetam­inu neboli pervitinu. Nejčastěji jsou pervitin a opiáty užívány v Praze a Ústeckém kraji.

Na druhém místě přicházejí lidé do léčeben se závislostí na konopí.

V roce 2017 policejní složky v unijních zemích zabavily celkem 662 kilogramů pervitinu, z toho 93 kilogramů v Česku. V Turecku bylo ve stejném roce zadrženo 658 kilogramů metamfetam­inu.

Obchod s drogami na internetu

Česko by se mělo v rámci boje proti drogám v budoucnu zaměřit i na internet. „Pro nás bude na dalších deset let velkou výzvou online prostředí jako takové. V průběhu let vznikají trhy s návykovými látkami právě na internetu,“uvedla národní protidrogo­vá koordináto­rka Jarmila Vedralová. V boji proti drogám by se Vedralová chtěla také zaměřit na nelegálně prodávané léky. „Počet lidí, kteří nadužívají sedativa a hypnotika, se blíží desetině české populace,“upozorňuje.

V rámci Evropské unie vyzkoušelo alespoň jednou v životě nelegální drogu 96 milionů lidí ve věku 15 až 64 let. Do léčby závislosti každoročně nastoupí 1,2 milionu lidí.

Za rok 2017 zemřelo v Evropské unii, Norsku a Turecku na předávková­ní 9 461 uživatelů drog. V České republice bylo z téhož důvodu zaznamenán­o 42 úmrtí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia