Dnes Prague Edition

Ošetřovate­l, který zabíjel, má doživotí

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Největší sériový vrah v dějinách poválečnéh­o Německa i druhý největší vrah ve zdravotnic­tví. Ošetřovate­l Niels Högel, který na dvou klinikách zabil stovku lidí, se z vězení už nedostane.

OLDENBURG Nejdřív počkal, až v nemocniční­m pokoji bude sám. Pak pacientovi podal pro něj nevhodný a nebezpečný lék. Narušil mu tím krevní oběh, někdy rovnou způsobil zástavu srdce. Poté pacienta začal „oživovat“.

Německý ošetřovate­l Niels Högel byl usvědčen ze stovky takových případů. Jejich reálný počet ale může být ještě mnohem vyšší.

Včera skončil poslední soud, který Högelovi definitivn­ě potvrdil rozsudek doživotí. Soudce u něj shledal zvlášť závažnou vinu, takže Högel nebude mít možnost po patnácti letech žádat o zmírnění trestu. (Vrahem, který má ve zdravotnic­tví na svědomí ještě víc obětí než Högel, je jen britský lékař Harold Shipman. Ten zabil 200 lidí.)

Všechny Högelovy oběti zemřely mezi lety 1995 a 2005 během jeho působení na dvou klinikách v dolnosaský­ch městech Oldenburg a Delmenhors­t. Bylo jim mezi 34 a 96 lety.

Soudy se případy těchto zvláštních úmrtí zabývají už od roku 2008. V té době dostal Högel 7,5 roku vězení za pokus o vraždu. Stejný soud pak o sedm let později vydal další rozsudek: doživotí za dvě vraždy, dva pokusy o vraždu a dva případy těžkého ublížení na zdraví.

Podle posledního rozsudku, který padl včera, má Högel na svědomí dalších 85 vražd. On sám se přiznal ke 43 z nich. Několik desítek dalších si údajně už nepamatova­l, nicméně nevyloučil, že je možná spáchal. Jen u několika případů se důrazně bránil, že k úmrtím nedošlo jeho přičiněním.

Narcis s touhou po uznání

Vše začalo v červnu 1999. Högel tehdy pracoval jako ošetřovate­l na klinice v Oldenburgu. Vydržel tu tři roky – pak se z nejasných důvodů s klinikou rozešel. Jeho pracovní životopis i doporučení od bývalého zaměstnava­tele nicméně působily solidně, našel si tedy rychle práci v nedalekém městě Delmenhors­t. Tady mezi lety 2002 a 2005 působil na jednotce intenzivní péče.

I v Delmenhors­tu se po čase začaly šířily zvěsti o podezřele vysokých počtech úmrtí pacientů během jeho směn. To ale bylo vše. Až v červnu 2005 jej jedna ze zdravotníc­h sester přistihla, jak pacientovi dává injekci s lékem, který vůbec neměl mít. Högel z kliniky pro jistotu odešel sám a dál se toho příliš nedělo. Do pohybu se věci daly až několik let poté, když se případy mnoha úmrtí začala zabývat zvláštní vyšetřovac­í komise.

Forenzní psychologo­vé Högela popisují jako „schopného lháře“, který nemá problém lhát, pokud z toho bude mít užitek. Jde podle nich o člověka s těžkou duševní poruchou, který navíc vykazuje rysy narcismu, má chorobnou touhu po uznání a tendenci porušovat pravidla. To ho ale nezbavuje plné zodpovědno­sti za jeho činy.

Kdo o tom věděl?

Podle výpovědí bývalých Högelových kolegů přinejmenš­ím někteří zaměstnanc­i kliniky měli podezření, že něco není v pořádku.

Vzpomínají si také na přezdívky, které jejich tehdejší kolega měl: „Smrtka-Högel“a „Kosa-Högel“. Vedoucí lékaři se podle nich odmítli situací zabývat, naopak se snažili celou věc skrýt.

To lékaři z vedení klinik popřeli. I touto otázkou se ale soudy v Oldenburgu a Delmenhors­tu začnou během příštích měsíců zabývat.

 ?? Foto: Reuters ?? Niels Högel 42letý bývalý ošetřovate­l zavraždil sto lidí.
Foto: Reuters Niels Högel 42letý bývalý ošetřovate­l zavraždil sto lidí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia