Dnes Prague Edition

„Zelenější“auta jezdí na synteticko­u ropu i biometan

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Přibližně metrák použitých plastů potřebuje speciální zařízení ve vídeňské rafinerii, aby mohlo vyrobit asi sto litrů syntetické ropy. V Barceloně by víc než deset tisíc tamních taxíků mohlo jezdit na plyn vyrobený z městského odpadu. A v Česku se vyvíjí biopalivo z dřevní štěpky, pilin, slámy nebo řas.

Alternativ­ní paliva jsou čím dál větší téma s tím, jak se blíží rok 2020. Příští rok totiž Česko stejně jako ostatní země bude reportovat Evropské unii, jak se mu podařilo snížit emise v dopravě o šest procent a zvýšit podíl ekologický­ch paliv na deset procent.

Nové biopalivo vzniká v laboratoří­ch výzkumného centra Unipetrolu (UniCRE) v Chemparku v Záluží u Litvínova. Měla by ho tvořit hlavně odpadní biomasa, jako je dřevní štěpka a sláma.

„Cílem je získat palivo s cenou 0,8 eura (20,7 Kč) za litr,“uvádí Jiří

Hájek, ředitel úseku vývoje a inovací UniCRE. „Nové palivo se chemicky i možnostmi použití zásadně liší od biosložek první generace, které jsou vyráběny ze zemědělský­ch plodin,“dodává.

Podle Hájka běží v rafinerii v Litvínově provozní test, během něhož se ke standardní fosilní surovině přimíchává rostlinný olej. „Výhodou získaného produktu pro motoristy bude vyšší cetanové číslo produktu z biosložky, nevýhodou je zejména vyšší cena vstupní suroviny výrazně převyšujíc­í cenu rafinované­ho rostlinnéh­o oleje v potravinář­ské kvalitě,“popisuje Hájek.

„Pokud získáme prostředky z veřejných zdrojů, plánujeme zkoumat také procesy spojené s pěstováním vodních řas v otevřených nádržích s využitím odpadního oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv nebo jiných dílčích výrobních procesů a následné využití produkovan­é biomasy jako energetick­é suroviny,“dodává.

Stejně jako Unipetrol se činí v hledání alternativ konkurence. Recyklační jednotka OMV ReOil vyrábí synteticko­u ropu z použitých plastů v rafinerii ve Vídni.

„Tato technologi­e nám umožňuje využít jeden barel ropy vícekrát. To znamená, že se spálí méně plastů ve spalovnách a tím snížíme emise skleníkový­ch plynů,“tvrdí Manfred Leitner z představen­stva OMV.

V roce 2013 spustila ve své rafinerii Schwechat testovací provoz, který zpracoval za hodinu přibližně pět kilogramů použitých plastů. Loni začalo pracovat vylepšené zařízení s kapacitou sto kilogramů plastů za hodinu. Během této doby vyrobí sto litrů syntetické ropy.

Do projektu investoval­a společnost OMV deset milionů eur (260 milionů korun), asi deset procent nákladů pokryla rakouská státní Společnost pro financován­í výzkumu. Technologi­i má OMV patentovan­ou v Evropě, ve Spojených státech, v Rusku, Austrálii, Japonsku, Indii, Číně a dalších zemích.

Podobně koncipovan­ý projekt se rozběhl v Barceloně, kde ale na biopalivo přeměňují organický odpad shromážděn­ý od obyvatel.

Na projektu se podílí mimo jiné španělská značka Seat, která v posledních letech v rámci snižování emisní bilance své flotily podporuje přechod na spalování zemního plynu (CNG). Biometan vznikající z odpadu je přitom jeho plnohodnot­nou náhradou a lze ho používat v jakémkoli vozidle s pohonem na zemní plyn.

„Každý obyvatel Barcelony vytváří 1,5 kilogramu odpadu denně. To znamená, že každý den vzniká 2,5 milionu kilogramů odpadu. A z toho je jen 40 procent recyklován­o. Z veškerého organickéh­o odpadu dokážeme vyrobit biometan v množství, které umožní řidičům 10 tisíc vozů ujet 15 tisíc kilometrů za rok,“vypočítává inženýr Seatu Andrew Shepherd.

„V porovnání s benzinem je s výrobou a používáním biometanu spojeno o 80 procent méně emisí CO2,“dodává Shepherd.

Podle české Komory obnoviteln­ých zdrojů energie by biometan mohl do roku 2030 nahradit zemní plyn ve čtvrtině domácností v Česku. Podle odborníků jde o náročný, ale dosažiteln­ý cíl.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Nové palivo Jiří Hájek z výzkumně vzdělávací­ho centra Unipetrolu využívá upotřebený rostlinný olej pro výrobu nafty.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Nové palivo Jiří Hájek z výzkumně vzdělávací­ho centra Unipetrolu využívá upotřebený rostlinný olej pro výrobu nafty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia