Dnes Prague Edition

Šminky pro gentlemany

Trh s pánskou kosmetikou do tří let zdolá 166 miliard dolarů.

- Aneta Řezníčková redaktorka MF DNES

Make-up, pudr nebo lesk na rty přestávají být výsadou dámských kabelek. O tuto kosmetiku se čím dál víc zajímají i pánové. Ovšem je tu klíčový rozdíl. Na muži v ideálním případě nikdo nesmí poznat, že ji použil.

„Pánská dekorativn­í kosmetika je více nenápadná, ale rafinovaná, aby skryla nedostatky, vyzdvihla přednosti a podpořila celkově pěstěný a upravený vzhled muže,“uvádí Valéria Gazdová, ředitelka marketingu česko-slovenské společnost­i Dermacol. Výrobci nabízejí pudry pro zmatnění pokožky, BB krémy pro sjednocení odstínu pleti či tyčinky pro zakrytí kruhů pod očima.

Celosvětov­ý trh s pánskou kosmetikou loni dosáhl podle odhadů serveru Statista.com hodnoty 135 miliard dolarů (asi 3 biliony korun). Do roku 2022 by se měl zvětšit na 166 miliard.

Poptávka po dekorativn­í kosmetice roste hlavně v Severní Americe, Jižní Koreji nebo Číně. Na trend zareagoval­y módní společnost­i Chanel,

Estée Lauder, Yves Saint Laurent či Tom Ford, které představil­y řady výrobků pro pány. Vznikají ale i nové značky. Jednu z nich založil ve Velké Británii před osmi lety Alex Dalley.

Dalley měl jako teenager potíže s pletí. Zlom nastal, až když mu matka před plesem na střední škole ukázala kouzlo make-upu. Jeho firma MMUK MAN loni jen na domácím trhu utržila 981 tisíc liber (28,4 milionu korun).

Značka se prodává kromě Británie ve Francii, Německu, Španělsku nebo Česku. Ve východní Evropě loni tržby dosáhly 280 tisíc liber (8,1 milionu korun) a dle Dalleyho je to teď jeho nejrychlej­i rostoucí trh.

„Zvyšující se zájem o pánskou dekorativn­í kosmetiku je dán tlakem na muže vypadat dobře. Influenceř­i (vlivní lidé na sociálních sítích, pozn. red.) nastavují standardy, jak by lidé měli vypadat, a zároveň dnešním ženám nevadí, pokud o sebe muži více pečují,“prohlašuje Dalley.

V Česku více než dekorativn­í kosmetiku pánové kupují produkty pro péči o pleť, například krémy proti vráskám. „Co se týče klasické kosmetiky, kromě potřeb na holení jsou nejběžnějš­í speciální přípravky na úpravu a péči o vousy a dále pleťové a čisticí gely nebo emulze,“komentuje obsahová manažerka portálu Heureka.cz Alexandra Čermáková. Na kategorii pánských make-upů zatím zájemci nenarazí. „Ale už to, že si muž koupí krém určený přímo pro muže, je velký posun,“uvádí Markéta Davidovich, ředitelka Make-Up Institute Prague.

Trend do země však přece jen pomalu proniká. Jeden z největších tuzemských online prodejců parfémů a kosmetiky Notino.cz nabízí dekorativn­í kosmetiku pro muže dva roky. „Zájem o tyto produkty se zvyšuje. Stále však tvoří – a předpoklád­áme, že ještě nějakou dobu bude tvořit – opravdu jen doplňkovou část našeho portfolia,“uvádí marketingo­vý ředitel Radek Ondrášík. Celkově pánská kosmetika kromě parfémů v porovnání s dámskou tvoří v Notinu zhruba čtyři procenta z prodejů.

Podle Gazdové z Dermacolu tuzemský trh ještě nedozrál. „Avšak naši zahraniční dodavatelé nám několik posledních let prezentují koncepty pánské dekorativn­í kosmetiky, kam vedle tónovacích make-upů patří i samoopalov­ací krémy, korektory, rozmanitá depilační či nehtová péče. Do té patří i pánské matné laky na nehty, které mají korunovat perfektní manikúru,“uvádí Gazdová. Na rozhraní pánské a dekorativn­í kosmetiky značka nabízí zatím například olej na vousy.

Vzrůstajíc­í poptávka po pánských produktech zaujala začátkem minulého roku i podnikatel­e Vladimíra Nezdařila, který navázal spolupráci s Dalleyem a značku MMUK MAN zastupuje v Evropě. Od začátku roku jeho rozjíždějí­cí se e-shop makeupprom­uze.cz vykázal obrat skromných 40 tisíc korun. Přijímá jednu až dvě objednávky týdně a průměrná výše nákupu je 1 254 korun.

A kdo si dekorativn­í kosmetiku pro pány kupuje? Sportovci, studenti i manažeři. „Jsou to typy, jež o sebe pečují,“říká Davidovich. A také ti, kteří mají s pletí problémy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia