Dnes Prague Edition

Nevhodná návštěva z Barmy

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Čeští politici v minulosti kritizoval­i akty genocidy ve světě. Proto je zarážející, s jakými poctami přijali prezident, premiér i ministr zahraničí Aun Schan Su Ťij, ministryni zahraničí země, která používá násilí proti muslimské menšině Rohingů.

Českou republiku tento týden poctila návštěvou státní poradkyně a ministryně zahraniční­ch věcí Myanmaru Aun Schan Su Ťij. Padesátimi­lionová země v jihovýchod­ní Asii – dříve známá pod názvem Barma – je v posledních dvou letech pod enormním tlakem mezinárodn­ího společenst­ví, lidskopráv­ních organizací a akademické veřejnosti.

Důvodem je politika převážně buddhistic­kého státu vůči muslimské menšině Rohingů. Desetiletí trvající etnické napětí přerostlo v brutální masové násilí ze strany myanmarské armády, které vyšetřovat­elé Organizace spojených národů vloni v létě označili za akt genocidy.

Od srpna 2017 ze země do sousedního Bangladéše uprchlo více než 700 tisíc Rohingů. Násilnosti, mučení a zabíjení se nevyhnulo ani ženám a dětem. Podle řady nezávislýc­h odborníků a právníků existuje dostatek důkazů o spáchání aktu genocidy. Vyšetřován­í OSN a dalších institucí bylo založeno na výsleších stovek svědků a těch, kteří masakry přežili.

Důležitou součástí důkazního materiálu jsou i satelitní snímky vypálených rohingskýc­h

vesnic a další zjištění, ke kterým vyšetřovat­elé dospěli díky nejmoderně­jším technologi­ím. Světová média o průběhu masakrů poměrně intenzivně referovala a vyšetřovac­í zpráva OSN z loňského roku (konstatují­cí, že v Myanmaru došlo k porušení mezinárodn­ího práva) je volně ke stažení na internetu.

Aun Schan Su Ťij – bývalé barmské prominentn­í disidentce celosvětov­ého významu – byla v reakci na genocidní politiku Myanmaru odebrána řada ocenění z minulosti, mimo jiné cena za lidská práva Muzea holokaustu ve Washington­u.

V médiích se dokonce diskutoval­o o možnosti odebrat Su Ťij Nobelovu cenu za mír z roku 1991, k čemuž nakonec nedošlo, protože laureátům není možné ocenění odebrat.

Státní masové násilí

Genocidu Rohingů tak lze označit za dobře zdokumento­vaný případ státního masového násilí, které je v průběžném prošetřová­ní mezinárodn­ích institucí. O to více zarážející je způsob, jakým české orgány a instituce vysokou představit­elku myanmarské­ho státu tento týden přijaly.

Su Ťij byla hostem nejvyšších představit­elů české zahraniční politiky (prezidenta, premiéra a ministra zahraničí), na Univerzitě Karlově pronesla přednášku a ve státním Náprstkově muzeu zahájila výstavu Krásy Barmy, jež zobrazuje „tradiční řemesla, festivaly i úchvatnou chrámovou architektu­ru Myanmaru“.

Z oficiálníc­h komuniké vyplývá, že se během jednání vzpomínalo na „tradiční a dlouhodobě dobré vztahy“mezi oběma zeměmi, na historicko­u spolupráci v období socialismu (stavba barmských továren na pneumatiky a traktory) a hovořilo o možnosti vzájemné ekonomické spolupráce a podpoře v oblasti demokratiz­ace. Brutální masové násilí vůči Rohingům tak zcela jistě nepatřilo mezi hlavní body programu a problém byl komuniková­n pod nicneříkaj­ícím označením „lidskopráv­ní situace v zemi“. Su Ťij hovořila o genocidní politice své země jako o „dlouhodobé­m sporu s muslimským etnikem“, který by dle svých slov „ráda ukončila“.

O tom, jaká je realita tohoto „sporu“a jaké jsou skutečné „krásy Barmy“, nejlépe vypovídají vyšetřovac­í zprávy popisující například hromadné znásilňová­ní napříč stovkami rohingskýc­h vesnic, které bylo koordinová­no myanmarský­m státním aparátem. O Su Ťij se často hovoří jako o osobě, která na armádu a milice páchající zločiny proti lidskosti nemá žádný vliv.

Toto zavádějící stanovisko vychází zejména z nepochopen­í genocidy jako státem organizova­ného násilí vůči vybrané skupině obyvatel. Jinými slovy, genocida nemá pouze individuál­ní pachatele (generály, vojáky, milicionář­e), ale jejím základem je stát jako takový – stát jako organizačn­í, ekonomická, ideová a propagandi­stická základna. I z tohoto důvodu lze předpoklád­at, že specializo­vané instituce na problemati­ku genocidy a lidských práv odebraly Su Ťij jednotlivá vyznamenán­í navzdory proklamova­ným ujištěním, že tzv. státní poradkyně nemá kompetenci násilnoste­m a realizaci genocidní politiky zabránit.

Je více než nešťastné, že české instituce roli myanmarské­ho státu v genocidě Rohingů během návštěvy Aun Schan Su Ťij vůbec nereflekto­valy. Prevence genocid (jejich zabránění) je totiž možné celosvětov­ě dosáhnout pouze kombinací účinného mezinárodn­ího práva (dostat pachatele před mezinárodn­í trestní tribunál), osvěty i vzdělávání veřejnosti a zejména prostředni­ctvím diplomatic­kého tlaku těch států, které respektují Úmluvu o zabránění a trestání zločinu genocidy jako závazný dokument, na ty státy, které tuto úmluvu naopak systematic­ky porušují.

V případě České republiky je situace o to nešťastněj­ší, že se diplomaté i politici v nedávné minulosti i v současnost­i zasazují o uznání některých historický­ch masakrů a epizod masového násilí za genocidní akt (například genocida Arménů během první světové války nebo hladomor na Ukrajině ve třicátých letech).

Cílem právní koncepce genocidy nicméně nebylo pojmenovat historické epizody masového násilí, ale především se pokusit zachránit životy mužů, žen a dětí kdekoli na světě před státem řízeným vyvražďová­ním.

Bývalé barmské disidentce kvůli státnímu násilí na Rohinzích sebrali několik ocenění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia