Dnes Prague Edition

Politikaře­ní pana nejvyššího žalobce

- Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman vstoupil do boje o moc prohlášení­m, že Nejvyšší státní zastupitel­ství bude analyzovat předběžnou zprávu pro Evropskou komisi o střetu zájmů Andreje Babiše. Aktivita Nejvyššího státního zastupitel­ství je manipulace s trestní spravedlno­stí. Nejvyšší státní zastupitel­ství nemá vyšetřovat trestnou činnost. Tuto působnost má policie a v závažných hospodářsk­ých věcech provádí dozor nad činností policie krajská a vrchní státní zastupitel­ství. Správně mělo postoupit věc Vrchnímu státnímu zastupitel­ství v Praze.

Obhájci se usmívají nad aktivitou Pavla Zemana, protože jinak je běžnou reakcí Nejvyššího státního zastupitel­ství, když někdo upozorní na nezákonnos­ti, odkaz podatele na nižší státní zastupitel­ství. Kdyby Nejvyšší státní zastupitel­ství jednalo i v jiných případech jako u Agrofertu, nemohlo by se mu to vytknout. Ale opak je pravda. Výrok nejvyššího státního zástupce hodnotím jako pokus o trestní řízení na politickou objednávku.

Zeman byl jmenován do funkce roku 2010 na návrh ministra spravedlno­sti Jiřího Pospíšila, dnes předsedy TOP 09. Vypadá to, že mu za to dnes prokazuje vděčnost. Ovšem motivací může být i strach z odvolání za zneužívání moci některými státními zastupitel­stvími v trestním řízení, například za pokus zbavit svobody našeho občana s hloupým argumentem, že má být vydán do Íránu, kam evropské státy nikoho nevydávají.

Výrokem proti Babišovi se Zeman snaží získat neodvolate­lnost. Pokus o své odvolání za špatné fungování státního zastupitel­ství bude prezentova­t jako Babišovu odvetu. Jde o vydírání vlády. Pavel Zeman zřejmě doufá, že sklidí odměnu opozice. Ta spočívá v prosazení návrhu Nejvyššího státního zastupitel­ství na nový zákon o státním zastupitel­ství, který by mu zajistil další setrvání ve funkci i faktickou beztrestno­st, protože je obtížné vyvodit trestní odpovědnos­t proti nejvyššímu státnímu zástupci.

Politický boj proti vládě je legitimním cílem opozice. O politickém vítězství se v demokracii rozhoduje ve volbách, ne skrze trestní represi. Je lákavé pro opozici využít každý nástroj proti premiérovi, ale účel prostředky nesvětí. Zneužije-li se trestní řízení jednou, zneužije se i příště.

Pavel Zeman z pozice nejvyššího státního zástupce kryl blamáž Vrchního státního zastupitel­ství v Olomouci v kauze kabelek Jany Nagyové, kryl přehazován­í trestních kauz z Prahy do Olomouce, kryl bombastick­ý a bezvýsledn­ý zásah na Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Nese odpovědnos­t za manipulaci vrchních státních zastupitel­ství s výběrem soudů pro povolování vazeb, odposlechů a domovních prohlídek. Ale demokracii je cizí zneužívání trestního řízení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia