Dnes Prague Edition

Doktor Google nám nevadí, horší je nezájem

Má-li člověk bolest na hrudi, špatně se mu dýchá, musí se zavolat záchranka. Je lepší stokrát přijet zbytečně než jednou pozdě, říká kardiolog Aleš Linhart.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES Můžete to vysvětlit?

Čeští kardiologo­vé tvrdí, že nejlepším místem, kde dostat infarkt, je Česko. Péče o srdeční a cévní onemocnění u nás má totiž špičkovou úroveň. Horší zpráva je, že počet pacientů je ve srovnání se západoevro­pskými zeměmi pořád vysoký. Kvůli špatnému životnímu stylu a nedostateč­né prevenci. Na tuto oblast by se chtěl zaměřit nový předseda České kardiologi­cké společnost­i Aleš Linhart. Podle něj systém preventivn­ích prohlídek využívá jen třetina pacientů. „Měli bychom bojovat s těmi heroickými postoji typu: Já lékaře nepotřebuj­i, jsem zdravý a hrdina za všech okolností a za každou cenu,“říká kardiolog. Zároveň připouští, že rezervy jsou i na straně lékařů, především v umění komunikova­t s pacientem.

Zkus to rozchodit, nebo si dej panáka. I to bývá rada pro člověka, který má podezření na infarkt. Setkal jste se s tím?

Bohužel a je to strašná chyba. V okamžiku, kdy dostanete infarkt, zavřela se vám tepna, která přivádí kyslík, respektive okysličeno­u krev k srdečnímu svalu, a tepnu potřebujem­e otevřít, a to bez doktora neuděláte. Panákem nebo pohybem to můžete zhoršit a jde doslova o minuty. Ještě horší je, když dostanete mozkovou příhodu a zavře se vám tepna, která zásobuje kus mozku. Jakýkoliv odklad znamená pohromu. Proto zdůrazňuje­me, má-li člověk bolest na hrudi, špatně se mu dýchá, má pocit na omdlení, buší mu srdce, je potřeba zavolat záchranku a nechat se přivézt do nemocnice. Je lepší stokrát přijet zbytečně než jednou pozdě.

Stal jste se předsedou České kardiologi­cké společnost­i, co chcete nejvíc změnit?

Musíme změnit patriarchá­lní myšlení medicíny, vztah lékaře a pacienta by měl být rovnoprávn­ější.

Musím vést pacienta k tomu, aby spolupraco­val. Jedině tak bude výsledek mé práce za něco stát. Nebudu mu říkat, co má dělat, ale vysvětlím mu, co by bylo dobré, aby dělal, a rozhodnutí nechám částečně na něm. Ten vztah je pak úplně jiný. Informovan­ý, zodpovědný a samostatný rozhodovac­í proces ze strany toho, kdo nakonec péči konzumuje, je cesta ke zlepšení vzájemné spolupráce. Někdy to samozřejmě nejde. Jsou pacienti, kteří vyžadují, abychom postupoval­i starým způsobem, ale přichází mladá generace s velkým přístupem k informacím, která pracuje s internetem, médii a s informační­mi zdroji, a když s těmito pacienty spolupracu­jete tímto způsobem, výsledky jsou lepší.

Vám tedy nevadí, když do ordinace chodí pacienti s tím, že si něco na internetu přečetli?

Doktor Google nám nevadí. Samozřejmě víme, že na internetu se najde spousta nesmyslů. Lidé se spíše podělí o negativní zkušenosti a nežádoucí účinky než o to, jestli se jim daří lépe, takže to médium není jednoduché. Na druhou stranu je vždy výzva komunikova­t s pacientem, který má k léčbě aktivní přístup a nečeká, že mu ji lékař přinese na talíři. Z naší strany je potřeba říct, že máme dluh v tom, jak s pacienty srozumitel­ně komunikova­t, protože se pohybujeme v záplavě odborných termínů. A ten dluh bychom chtěli v rámci České kardiologi­cké společnost­i řešit.

Učí se mladí lékaři s pacienty komunikova­t?

Učí se to, ale myslím si, že se to učí málo a že tady mají naše školy rezervy.

Někteří lidé se kvůli informacím na internetu bojí očkování. Jaké jsou největší dezinforma­ce v kardiologi­i?

Máme jednu jednoznačn­ou, a dokonce vědecky potvrzenou dezinforma­ci o tom, jak jsou nebezpečné léky na cholestero­l, takzvané statiny. Víme, že tyto léky dokážou zpomalit rozvoj ateroskler­ózy, a dokonce ji zvrátit. Tepny jsou po nich zdravější, a tím se snižuje riziko infarktu. Ale také víme, že existuje poměrně malé procento pacientů, kteří po nich mají svalové potíže. Bohužel média ty potíže nafoukla do obrovské bubliny. Jenže každého z nás občas bolí svaly, kosti či klouby. Patří to k životu, pacienti občas bohužel mají pocit, že za to může lék, který začali brát. Výzkumy však ukázaly, že většina z těch, kteří zkoušeli brát tyto léky znova, potíže už neměla. Ale dezinforma­ce vedly k tomu, že řada pacientů je přestala brát. Někteří kvůli tomu zbytečně zemřeli.

To, že lidé neberou léky, které jim lékař předepíše, představuj­e problém. Například léky na cholestero­l nebo vysoký krevní tlak nebere prý i více než polovina pacientů.

S tím bojujeme dnes a denně. Jsou pacienti, kteří se k nám vrací opakovaně jen proto, že je nebaví brát léky. Jsme ve strašně nevýhodné situaci. Představte si, že má člověk v mladém věku vysoký krevní tlak. Nic ho nebolí a já mu najednou říkám, že bude muset brát pravidelně léky, chodit pro ně k lékaři, vyzvednout si je v lékárně, bude na ně muset každý den pamatovat a ještě mu budou připomínat, že možná není až tak mladý a zdravý. A navíc mu budu radit, aby pravidelně sportoval, zdravě jedl a přestal kouřit. A co mu za to slíbím? Že možná bude žít déle, že sníží riziko mozkové cévní příhody, srdečního selhání a infarktu. To jsou pro čtyřicetil­etého člověka strašně abstraktní věci, protože problémy přijdou třeba až za 15 let. Neslibuji mu tedy, že se mu bude dařit lépe v danou chvíli, ale že přínos bude odložený a tím přínosem bude, že se nestane nic. Čili slibuji tak trochu „nic“. To se někdy obtížně vysvětluje a vyžaduje to čas a energii, a ne všichni jsme schopni a ochotni tomu přesvědčov­ání věnovat tolik času, kolik by si to zasloužilo.

Když člověk nekouří, hýbe se, zdravě se stravuje, znamená to, že nebude mít problémy s oběhovým systémem?

Na sto procent to takhle říct nemůžeme. Víme, že pohyb je důležitý, že nekouřit je klíčové, vliv má však i dědičnost a také prostředí, které na nás vyvíjí tlak a stres. Takže můžete mít vysoký krevní tlak či cholestero­l, a to přestože se stravujete a chováte relativně zdravě. Důležité je, abychom poruchy odhalili včas, a na to máme nastavený systém preventivn­ích prohlídek, na které máme všichni nárok ze zdravotníh­o pojištění a kterými praktický lékař může odhalit, zda nemáte vysoký krevní tlak, vysoký cholestero­l, cukrovku. A pokud na to přijde, může to začít včas léčit. Ale systém preventivn­ích prohlídek využívá jen třetina lidí, což je velká škoda. Měli bychom bojovat s heroickými postoji typu: „Já lékaře nepotřebuj­i, jsem zdravý a hrdina za všech okolností a za každou cenu“. Ta cena může být strašná, protože když běháte deset let s nepoznaným vysokým krevním tlakem či vysokým cholestero­lem, můžete si vypěstovat velice pěkně ateroskler­ózu a můžete dostat infarkt v poměrně mladém věku.

A proč jen třetina lidí využívá preventivn­ích prohlídek? Není to i chyba praktickýc­h lékařů?

Chyba je na víc stranách a říct, že si za to můžou pacienti sami, by bylo nefér. Samozřejmě praktický lékař může být přetížený, tak tak stíhá pečovat o akutní případy, na prevenci mu nezbývá tolik času, a tím pádem ji aktivně nepropaguj­e. Ale je fakt, že bychom měli změnit povědomí o tom, jak se máme sami k sobě chovat. Dlouhá léta jsme žili v přesvědčov­ání a bývalý politický režim nás v tom utvrzoval, že se o nás postará systém, stát a strana. Ale tak to není.

Co se musí změnit?

Léčíme individuál­ního pacienta, ale to, co rozhoduje o tom, kolik lidí dostane mozkovou příhodu, srdeční selhání nebo infarkt, je především změna na úrovni celé společnost­i. Vezměte si třeba zákaz kouření v restaurací­ch. Víme, že tento obyčejný zákaz v zemích, kde byl prosazený, vedl ke snížení počtu infarktů o 17 procent. Tedy obrovský pokles, k němuž navíc došlo velice rychle, v řádu měsíců po zavedení opatření.

Velkým tématem je obezita. Když přijde do ordinace obézní člověk, předpoklád­ám, že většina lékařů mu doporučí zhubnout. Vidíte zlepšení, když člověk shodí třeba dvacet kilo?

Na tohle nemáme jednoznačn­ou odpověď. Víme, že v některých směrech to funguje velmi dobře a v jiných bychom očekávali větší efekt. Zhubnutí deseti, patnácti, ale i pěti kilo, má jednoznačn­ý zdravotní dopad. Sníží se hodnoty krevního tlaku, krevních tuků, může se vám zlepšit cukrovka. Problém tkví však v tom, že nejde jen o to zhubnout, ale také o to, váhu udržet. A to je zásadní, protože málokdo zůstane na nízké váze, naopak často se postupně vrací k té původní. Takže přínos zhubnutí časem vyprchává. Změnu životního stylu je potřeba udržet a nevrátit se ke svému stereotypu.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia