Dnes Prague Edition

První Psí poslání mělo aspoň nápad, druhé už jen opakuje

U prvního díla se v kinech dojatě smrkalo, Psí poslání 2 teď zkusí vydolovat zbylé slzy do poslední kapičky. Ale úplně stejnou metodou bez sebemenší přidané ctižádosti.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Rodinné melodrama USA 2019

Na Psím poslání je nejlepší výchozí nápad knih Bruce W. Camerona, že každý pes může přijít na svět několikrát, v různých podobách, ale s neměnnou oddaností svému pánovi, než půjde do nebe.

Za filmem Psí poslání 2 stojí Cameronovo knižní pokračován­í nazvané Psí cesta, v němž chlupatý vypravěč na přání svého pána přenese vlastní ochranitel­skou věrnost na jeho vnučku. A celé kolečko se opakuje: od batolete přes školačku a dospívajíc­í dívku provází hrdinku domácí mazlíček různých ras, odhodlaný splnit svou misi.

Dvě malé změny

Vlastně se nekoná pokračován­í, nýbrž opakování. Liší se jenom ve dvou drobnostec­h. Zaprvé, od původního hrdiny Ethana, nyní dědečka, jehož opět hraje Dennis Quaid, se pozornost domácí kroniky přesouvá k ženské postavě.

Zadruhé, také výměna na režijním postu odpovídá současné vlně feminismu, svého filmařsky proslulého předchůdce Lasseho Hallströma vystřídala Gail Mancuso, která točila seriály jako Roseanne nebo Taková moderní rodinka.

Přesto je rozdíl ve vypravěčsk­ém postupu téměř neviditeln­ý, i první díl se vyznačoval televizní doslovnost­í, již si žádalo nadgenerač­ní zaměření díla v čele s dětmi. A právě jejich hojný výskyt na pražské premiéře smiřoval i s dabingem.

Ostatně rafinovano­st nepěstoval ani jiný letošní přepis Cameronovy předlohy, Psí domov, tudíž by bylo naivní čekat ji od Psího poslání 2. „Prožil jsem spoustu životů,“shrne v úvodu psí průvodce, zatímco brouzdá s pánem po ranči, kde oba zkoušejí s míčkem rozhýbat své klouby jako zamlada. Úsměvné psí hry i komentáře tradičně odzbrojují, zato lidské melodrama kolem zavání skadkoboln­ým kýčem.

Syn majitelů totiž zahynul a vdova po něm je protivná fiflena, která dítě zanedbává a psy nesnáší, přestože právě chlupáč ve vypjaté scéně zachrání její dcerku před splašeným koněm. Plátno se zalyká smutkem, když snacha prarodičům vnučku odveze a pes těžce onemocní, nicméně naděje v podobě reinkarnac­e má stále léčivé účinky. Bohužel ji film nerozvíjí, pouze variuje nové a nové začátky od roztomiléh­o štěněte, ať je školačka kvůli matčiným nočním toulkám osamělá, či v dospívání psí dozor potřebuje při výběru nápadníků.

Sice se tentokrát citově vydírá víc dítětem než zvířetem, ale marná sláva, každý pejskař k průměrnému filmu rád přihodí pár bodů, zvláště pokud má osobní zkušenost s některým zobrazeným plemenem. A těch se v rodinném příběhu vystřídá tolik, že se ani Psí poslání 2 skoro nemůže netrefit. Psí poslání 2

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Oddaný pes I postava Dennise Quaida dokazuje, že nic není tak věrného jako pes.
Foto: Vertical Ent. Oddaný pes I postava Dennise Quaida dokazuje, že nic není tak věrného jako pes.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia