Dnes Prague Edition

Sex a lži. Z provokatér­ky je bojovnice

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Po vraždící chůvě a patologick­é nymfomance přichází francouzsk­á spisovatel­ka marockého původu Leila Slimani s příběhy skutečných žen, které posbírala ve své domovině. Jak už název Sex a lži napovídá, dílo chce upozornit na problemati­cké vnímání sexuality v Maroku.

Slimani se dříve živila jako novinářka a pokrývala i arabské jaro, které jí dalo impulz k sepsání knihy. „V marocké společnost­i si intelektuá­lové začali klást otázku, jakou roli hraje sexualita v konstrukci státu. Pak se objevilo několik kauz týkajících se homosexuál­ů či prostitute­k. Donutilo mě to zamyslet se nad tím, proč tělo a sexualita budí tolik vášní,“řekla v rozhovoru pro MF DNES před dvěma lety, když v Praze představov­ala román Něžná píseň.

Sex a lži odhalují formy sexuální represe v islámských zemích včetně tabuizace ženských tužeb a následné frustrace, které se podle Slimani promítají i do stavu společnost­i.

Pro svou knihu autorka zvolila formu grafického románu, který jednotlivé problémy čtenáři přibližuje přímo na příkladech situací, se kterými se ženy, ale i sexuální menšiny musí v Maroku potýkat. I sama spisovatel­ka se stává hrdinkou, čímž příběhu dodává na autenticit­ě.

Ze situace, kdy dcera vysvětluje matce, že se nebude uchylovat k análnímu sexu, jen aby zůstala pro potenciáln­ího manžele pannou, vyloženě přechází čtenáři mráz po zádech. Stejně tak, když popisuje, jak se přistižená policejní hlídkou musela vykoupit ze svého hříchu – neprovdaná líbala cizího muže.

Leile Slimani často recenzenti jejích knih přezdívají provokatér­ka, tentokrát jí však jde o mnohem více. Nechce totiž jen zaujmout čtenáře, ale také za něco smysluplné­ho bojovat.

Sex a lži Leila Slimani

 ?? Foto: ČTK ?? Leila Slimani píše o sexuální frustraci marockých žen.
Foto: ČTK Leila Slimani píše o sexuální frustraci marockých žen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia