Dnes Prague Edition

Dětští stávkaři na radnici

Stav klimatické nouze většinou odmítají městské části vyhlásit. Tvrdí ale, že se o přírodu starají

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Ochrana životního prostředí se dostává mezi přední body projednáva­ných témat na radnicích, alespoň tedy v prohlášení­ch. Praha 7 vyhlásila stav klimatické nouze. Magistrát kvůli změnám klimatu vytvořil speciální komisi. A kvůli oteplování planety zamíří žáci a studenti stávkovat před pražské radnice. Chtějí, aby se ke klimatické nouzi městské části přihlásily stejně jako sedmička.

Teenageři doufají, že tím vytvoří tlak na politiky, aby se zasazovali o snižování emisí. S konkrétním­i požadavky za politickou reprezenta­cí nejdou, chtějí, aby se politici obrátili na vědce. „My jsme děti, a ne klimatolog­ové,“říká žákyně deváté třídy Anna Mezgerová, jež je mluvčí hnutí Fridays for Future, které za stávkami stojí. S plánem přijdou po prázdninác­h. „V létě budeme naše požadavky společně s vědci a dalšími odborníky vymýšlet a sepisovat,“upřesňuje. Žáci je zveřejní na stávce 20. září.

Některé městské části o přihlášení se ke stavu nouze uvažují, zároveň ale uvádějí, že dílčí kroky na ochranu životního prostředí už činí. „Touto možností se zabýváme, v nejbližšíc­h týdnech o ní ve vedení městské části rozhodneme,“popisuje místostaro­sta Prahy 11 pro životní prostředí Jakub Lepš (TOP 09 – STAN), který upřesňuje, že v programové­m prohlášení už se radnice zavázala některými kroky na klimatické změny reagovat.

Některé městské části naopak proklamace o stavu nouze považují za marketingo­vý tah a následovat v tomto ohledu Prahu 7 nebudou. To ovšem, jak říkají, neznamená, že životní prostředí neřeší. „Starejme se o životní prostředí, sázejme stromy, budujme zelené střechy – to vše městskému klimatu prospěje. Vyhlášení jakési nouze však nezlepší klima ani o píď,“říká Ondřej Gros (ODS), starosta Prahy 8.

Zelené střechy a voda

Právě zelené střechy, více zeleně či zlepšování hospodařen­í s vodou patří k těm málo opatřením, která jednotlivé městské části v boji proti deklarovan­ým změnám klimatu dělat mohou. V metropoli produkuje nejvíce emisí zejména doprava, kterou má ale v rukou magistrát.

Studenti požadují, aby do roku 2050 už lidstvo do atmosféry nevypouště­lo emise. Vycházejí ze zprávy Mezivládní­ho panelu pro změny klimatu při OSN, která varuje před riziky spojenými s klimaticko­u změnou. Podle ní totiž má svět posledních 12 let na to, aby dokázal přejít k udržitelné­mu způsobu fungování globální společnost­i a odvrátil tak nevratné poškození ekosystému.

Někteří aktivisté dokonce chtějí, aby Praha do roku 2030 způsoboval­a neutrální emise skleníkový­ch plynů, což je stav, kdy jsou emise tak nízké, že je město dokáže vyvážit například sázením zeleně a dalšími zelenými opatřeními. Mezi mírnější požadavky patří snížení emisí o 45 procent do roku 2030. K tomu se plánuje zavázat Praha.

Mnohé radnice argumentuj­í, že snižování emisí je hlavně na vedení magistrátu, a upozorňují, že životnímu prostředí v Praze by pomohlo dokončit dopravní stavby, které by odklonily dopravu z hustě obydlených částí.

„Místo zbytečného vyhlašován­í klimatické nouze by Praha 2 uvítala pomoc města i okolních městských částí při omezení automobilo­vé dopravy v Pražské památkové rezervaci,“říká Václav Vondrášek (ODS), místostaro­sta Prahy 2, který zmiňuje vybudování mostu pro automobily mezi Prahou 4 a Prahou 5, aby lidé nemuseli využívat pro přejezd městem nejhustěji osídlené oblasti.

Další argumenty jmenují i na devítce. „Je například hezké zakázat vjezd autům do vnitřní Prahy. Ale v tom případě je nutné dostavět Pražský okruh, Městský okruh a radiály,“říká místostaro­sta Tomáš Portlík (ODS), který dodává, že pod ulicemi často vedou inženýrské sítě a sázení stromů není možné.

Děláme, co můžeme

Ať už jsou jednotlivé radnice pro formální vyhlášení stavu klimatické nouze nebo ne, většinou se shodnou, že je potřeba se životním prostředím něco dělat nebo se na změnu klimatu připravit.

„Z dílčích kroků jsme zatím zakázali používání jednorázov­ých plastových plastů na akcích na našem území a momentálně připravuje­me v rámci koalice další konkrétní opatření,“říká Pavel Čižinský (Praha 1 sobě), starosta Prahy 1, který zatím neví, zda se v tomto ohledu k sedmičce, kterou vede jeho bratr Jan Čižinský, přihlásí.

Aktivní jsou i na dvanáctce. „Vysazujeme stromy a keře, které svým odparem ochlazují okolí, omezili jsme sečení některých ploch, sejeme luční louky a podporujem­e kompostová­ní bioodpadu,“říká Eva Tylová (BEZPP/Piráti), místostaro­stka městské části Prahy 12. „Vyhlášení klimatické nouze znamená již pouze formalizac­i toho, co činíme,“dodává.

Praha 3 například vytvořila expertní pracovní skupinu, která by vytvořila ucelený dokument, jak s klimaticko­u změnou bojovat. Dílčí kroky již nicméně v Praze 3 vznikají.

Praha 5 rovněž ještě neprojedna­la formální vyhlášení stavu klimatické nouze. Starosta městské části Daniel Mazur (Piráti) připomněl některá stávající opatření jako retenční nádrže či výsadba stromů.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Umělcům je teplo Vysoká škola uměleckopr­ůmyslová se přidala už v únoru k podpoře vyhlášení stavu klimatické nouze.
Foto: Michal Šula, MAFRA Umělcům je teplo Vysoká škola uměleckopr­ůmyslová se přidala už v únoru k podpoře vyhlášení stavu klimatické nouze.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia