Dnes Prague Edition

Opozice grilovala radu, ta většinou mlčela

Opozice žádala čtyři hodiny vysvětlení změny v zápise hlasování radních.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA První mimořádné zasedání zastupitel­stva včera zažila současná vládnoucí magistrátn­í koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Po čtyřech hodinách, které zaplnily hlavně otázky opozice, si ale zastupitel­é neschválil­i program jednání.

Nehlasoval­a pro něj nejen většina koaličních politiků, ale ani opoziční strany ANO a ODS, které mimořádné jednání svolaly kvůli podezření na falšování zápisu z dubnového jednání rady, kdy radní hlasovali o rekonstruk­ci Libeňského mostu a zrušení některých dříve schválenýc­h zakázek.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) šlo o běžnou opravu v zápise, která je standardní procedurou, a mimořádným zasedáním se jen zbytečně utratily peníze z rozpočtu města. Opozice naopak za změnou v zápisu vidí podvod. „My jsme už na minulém zastupitel­stvu požadovali, aby se vyjasnilo, jak se hlasovalo. Bohužel na tuto výzvu nikdo z vedení města nereagoval, tudíž nezbývalo než svolat toto zastupitel­stvo,“uvedl na začátku jednání zastupitel Zdeněk Zajíček (ODS).

Opakované dotazy

Včerejší mimořádné zastupitel­stvo se proto neslo v duchu neustálých a opakujícíc­h se dotazů opozice a převážně mlčení koaličních politiků během diskuse o programu.

Opozice zpochybňov­ala způsob vyhotovení zápisu po hlasování o Libeňském mostu a požadovala po radních, aby si vzpomněli, jak kdo hlasoval. Na zvukovém záznamu, který se na každém hlasování radních pořizuje, je při sčítání hlasů řečeno, že sedm radních hlasovalo pro a zdržela se jen radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Ta na záznamu několikrát výslovně požadovala, aby bylo v zápise

uvedeno, že se zdržuje hlasování. V dokumentu, který po čtrnácti dnech rada schválila, je však napsáno, že se zdrželi zastupitel­é dva.

„Slyšeli jsme od této koalice, že přináší změnu, že bude maximálně transparen­tní a že bude komunikova­t s opozicí. Teď vidíme netranspar­entní kroky a na naše dotazy nikdo neodpovídá,“kritizoval­a předsedkyn­ě klubu Udženija.

Otázky mířily především na náměstka primátora Petra Hlubučka (Spojené síly pro Prahu / STAN). Právě on se totiž zpětně dožadoval opravy v zápise po hlasování. Ze včerejšího zasedání se ale kvůli naplánovan­é cestě omluvil a zastupitel­ům podal písemné vyjádření.

„Při hlasování o tisku o rekonstruk­ci Libeňského mostu jsem se zdržel, v zápise však stálo, že jsem hlasoval pro. Tuto chybu v zápise jsem pak nechal opravit, a to bezprostře­dně poté, co se ke mně dokument dostal,“stojí v něm.

Jeho slova potvrdila i radní Kordová Marvanová. „Byla jsem ověřovatel­kou zápisu. Na tom prvním bylo uvedeno, že pro hlasovalo sedm radních a jeden se zdržel. Poté za námi přišel pan náměstek Hlubuček s tím, že se také zdržel. Nemám důvod zpochybňov­at, když radní uvede že hlasoval jinak,“vysvětlila radní zastupitel­ům. ODS Alexandra

Nepustíme, teda asi pustíme

Zmatky vyvolal požadavek opozice, aby zazněla zhruba osmnáctimi­nutová nahrávka projednává­ní sporného bodu. Návrh zastupitel­e Patrika Nachera (ANO) sice hlasováním zastupitel­é neschválil­i, ale vzápětí předsedkyn­ě klubu Pirátů Michaela Krausová všechny ujistila, že nahrávka se již připravuje a po pětiminuto­vé přestávce zazní.

To vyvolalo rozpaky i u některých členů koalice. „Já jsem konečně pochopil, proč máme rozdíl mezi zápisem a hlasováním,“glosoval situaci exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po pětiminuto­vé přestávce nakonec zastupitel­é návrh o puštění nahrávky schválili.

Po dalších vystoupení­ch opozice, která začala zpochybňov­at i samotnou rekonstruk­ci Libeňského mostu, došlo k hlasování o programu, který si politici neschválil­i. „Co mělo zaznít, zaznělo už v rámci rozpravy o programu, zazněla tu i nahrávka a myslím, že už bychom se jen opakovali. Trávili jsme tady čtyři hodiny nejen my, ale i ředitelé odborů a personál, což si myslím, že je na banální administra­tivní chybu celkem dost,“okomentova­l průběh zastupitel­stva po jeho skončení primátor Hřib.

Opačného názoru byla opozice, podle které radní na dotazy neodpovědě­li dostatečně a není jistota, zda podobné opravy nevznikly u více hlasování. Podle primátora se již pracuje na digitaliza­ci hlasování radních. Hlasovat by se tedy mělo jako na zastupitel­stvu, tedy stisknutím konkrétníh­o tlačítka, a ne zvednutím ruky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia