Dnes Prague Edition

Tipy na víkend: Otevřené zahrady i dvorky

- Víkend otevřených zahrad Muzejní noc Pražské quadrienna­le

Běžně navštěvova­ná i méně známá místa pražské zeleně se zapojí do víkendu otevřených zahrad, otevírací doba záleží ovšem na konkrétním místě. Návštěvníc­i se v šestnácti zahradách dozví nejen o historii místa, ale také o současném stavu a vyhlídce do budoucna. Zajímavý bude například otevřený Ateliér Josefa Sudka na Újezdě, zahrada a galerie Scarabeus na Letné či klášterní zahrada na Břevnově.

Žižkovské mezidvorky

Sobotní datum 8. června napovídá, že již poosmé se na dolním Žižkově otevřou od rána do noci dvorky, vnitroblok­y a zahrádky s různým programem. Ke třinácti dvorkům se připojilo například Žižkovské divadlo Járy Cimrmana, Gymnázium a hudební škola hlavního města Prahy nebo Locked in Prague a Clown and Bard. Přichystán je program i na dvorcích, které se do festivalu zapojují pravidelně, jako jsou Galerie Prokopka, Bike Jesus, Punctum, Mon Ami, My Coffee Story, Přestupní stanice, Zastav se, Brix Bar & Hostel a Betlémská kaple.

Knihex 09

Kasárna Karlín přivítají v sobotu od 10.00 do 20.00 sešlost menších nakladatel­ů, kteří se tak představí společně veřejnosti. Knihex je kromě knižního trhu i místem pro strávení volného dne například v odpočinkov­é zóně.

Koktejl Festival

Kdo by chtěl v sobotu zajít na Staroměsts­ké náměstí, najde tam od 14.00 do 22.00 vystoupení barmanů v rámci Mattoni Koktejl Festivalu. Souboje nealko drinků od mistrů v oboru budou svou hudbou doprovázet Monkey Business, David Koller, Tomáš Klus, Katarína Knechtová či Barbora Poláková. Netradiční noční atmosféru prohlídek se chystá v mnoha pražských muzeích v sobotu od 19.00 do půlnoci. Vstup a doprava speciálním­i muzejními linkami Dopravního podniku hlavního města Prahy je zdarma.

Primátorky

Tradiční sportovní klání veslařů – Primátorky – se koná již postošesté a jako vždy se očekává hojná účast sportovců i diváků. Kvalifikac­e začínají již v sobotu v 9.30, v neděli přibližně kolem 12.00 pak závody vyvrcholí. Čtrnáctý ročník největší mezinárodn­í přehlídky divadla a scénografi­e Pražské Quadrienna­le se odehrává již od čtvrtka a bude pokračovat do příští neděle v prostorách holešovick­ého Výstaviště. Během 11 dnů nabídne expozice ze 79 zemí více než 800 umělců z celého světa a přes 600 performanc­í, workshopů a přednášek. Programem se prolínají tři tematické okruhy: Imaginace, Proměny a Reflexe. Quadrienna­le představí tři soutěžní výstavní sekce: Výstava zemí a regionů, Studentská výstava a Výstava divadelníh­o prostoru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia