Dnes Prague Edition

Vyhrát a basta! Jen tři body vrátí Česko do hry

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Vykročení se zle nepovedlo. Druhý a třetí krok už musí vyjít. Jinak... Co by se asi dělo, kdyby fotbalová reprezenta­ce nezvládla nadcházejí­cí dva domácí zápasy v kvalifikac­i o Euro? Raději nedomýšlet.

Po úvodním výprasku 0:5 v Anglii by to byl průšvih. Vysoká porážka dostala Česko pod tlak a už večerní zápas s Bulharskem (od 20.45) ukáže, jak odolní Češi vlastně jsou.

„Osobně je to pro mě asi nejdůležit­ější zápas. Věřím, že nám fanoušci na Letné pomůžou a zvládneme to,“řekl trenér Jaroslav Šilhavý.

Šilhavý má za sebou úspěšnou misi v Lize národů, během které se mu povedlo tým napumpovat elánem, ale až teď mu začíná ta pravá fuška. Jde do tuhého.

Cokoli jiného než šest bodů bude po dvojzápase problém. Doma musí národní tým zabrat, jinak se vidina postupu na šampionát, který se hraje už za rok, začne rozplývat hned na začátku kvalifikac­e.

„Proti Anglii jsme to odehráli strašně, nic si nesedlo. Teď máme šanci na nápravu,“burcuje obránce Pavel Kadeřábek. „Chceme ukázat, že zápasy, ve kterých jde o všechno, zvládneme.“

Aby se to povedlo, musí Češi v porovnání s březnovým debaklem ve Wembley změnit úplně všechno.

Být odvážnější. Důslednějš­í. Nenechat se ovládnout nervozitou. A naopak se pokusit diktovat tempo.

Zkrátka bouchnout do stolu a ukázat: Druhé místo chceme my!

Za postupem z první pozice odhodlaně vykročili Angličané, kteří mají po dvou zápasech šest bodů a skóre 10:1. Ale druhá příčka musí být pro Česko jasně danou metou. Z ní vede přímá cesta na šampionát, který se poprvé v historii bude hrát ve dvanácti zemích.

Jenže zatím jsou Češi poslední, jediní bez bodu. A tak potřebují rychle

přeskočit balkánský trojblok Bulharsko, Černá Hora, Kosovo. „Všechny jsme viděli na videu a můžu říct, že ani Kosovo není vůbec špatný tým,“upozorňuje Kadeřábek. „Ale na to my absolutně nemůžeme koukat. Chceme postoupit a basta, takže tyhle soupeře musíme porážet. Kvalitativ­ně jsou za námi, to je zkrátka realita.“

Pravda: dávno je pryč doba, kdy Bulhaři hráli semifinále mistrovstv­í světa (1994). I na Euru byli naposledy před patnácti lety a schválně věnujte pozornost jejich soupisce.

Hvězdy? Nula. Jen útočník Despodov paběrkuje v italském Cagliari, jinak nikdo nehraje v některé z top pěti evropských lig. Osmnáct fotbalistů v nominaci je z domácí soutěže, ale jen dva z mistrovské­ho Razgradu, jehož kádr je nabitý cizinci.

Nejzajímav­ější postavou je kapitán Popov, i když víc než uměním poutá pozornost výčtem průšvihů.

V autobusu se bavil házením lahví po řidiči, který málem naboural.

Před kvalifikač­ním zápasem o Euro 2012 proti Anglii zorganizov­al hromadnou pitku. A během kvalifikac­e o minulý šampionát ve Francii vyfasoval zákaz reprezento­vat, když vyšlo najevo, že na srazech národního týmu šikanoval maséra.

Pro současného kouče Balakova je Popov důležitý, ale ani on nezvedá sílu Bulharů nad evropský průměr. I proto velí Česku povinnost: Vyhrát!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia