Dnes Prague Edition

Senzace! Vondroušov­á je ve finále Roland Garros

Dnes od 15.00 na centrkurtu Philippa Chatriera: Markéta Vondroušov­á vletí do bitvy o titul z Roland Garros. Stane se nejmladší českou vítězkou grandslamu?

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Donutit Jiřího Hřebce k cestování je těžká, přetěžká věc. Při své památné tenisové kariéře ho zažil příliš mnoho – a taky mu v září bude 69 let. I proto místo letadlu dává roky přednost jízdě na kole.

Jenže nyní slavný bouřlivák nemá na výběr.

A může si za to sám.

„Pan Hřebec mi řekl, že na turnaj přijede jenom tehdy, když budu hrát grandslamo­vé finále,“líčila Markéta Vondroušov­á. Její klíčový trenér před ni postavil maximální cíl – a teď musí do Paříže. Vondroušov­á to dokázala! Má před sebou ten největší duel, jaký lze v tenisu zažít. Chvíli pro vyvolené. Několikaho­dinovou odměnu za celoživotn­í snažení.

Od roku 2000 dostaly české tenistky tuto výsadu jen šestkrát (a tenista jedinkrát, Tomáš Berdych ve Wimbledonu 2010). Žádná krajanka to v historii samostatné země nezvládla tak mladá jako Vondroušov­á, jíž bude za tři týdny dvacet let.

Pro přesnost: ikona českoslove­nské éry Hana Mandlíková slavila grandslamo­vý triumf dokonce jako osmnáctile­tá. Tu Vondroušov­á, reprezenta­ntka úplně jiné epochy, předehnat nemůže, ale případným titulem by trumfla Martinu Navrátilov­ou, Petru Kvitovou i Janu Novotnou. Už seznam takových jmen vyjadřuje mimořádnos­t okamžiku.

„Pamatuju si, jak jsem tu předloni viděla vyhrát Jelenu Ostapenkov­ou. Tehdy jí bylo v průběhu turnaje 19 – jako mně teď,“říká Vondroušov­á. „Pomyslela jsem si: Tohle se podaří tak jedné holce z tisíce.“

Spíš jedné z milionu, v tak globálním sportu je síto nelítostné. Navíc je třeba připočíst, že ženský tenis prožívá éru extrémní vyrovnanos­ti, období výpadků hvězd i vzestupů nečekaných jmen.

Vondroušov­á se řadí do druhé kategorie. Tak jako je dospělá její hra, projevuje vyzrálost i následujíc­ími slovy: „Cítila jsem, že hraju dobře, ale tohle je grandslam, největší turnaj na světě. Ani hrát dobře většinou

nestačí.“Matematick­ou šanci lze ostatně vyjádřit podle počtu účastnic – 1:128.

Někoho v průběhu čtyř tenisových svátků zastaví náhlý pokles formy, jiného zranění. Obhájkyně semílá extrémní tlak, jako letos v Paříži Simonu Halepovou. Své o tom dobře vědí i dvě slavné Češky, národní symboly probíhajíc­í velké éry ženského tenisu. Petra Kvitová čekala na finále mezi vítězným Wimbledone­m 2014 a letošní prohrou v Melbourne více než čtyři a půl roku. Karolína Plíšková si o titul zahrála na US Open 2016 – a následný tucet pokusů zatím repete nepřinesl.

Pro Vondroušov­ou je jedině dobře, že v Paříži připomíná mistryni meditací: žije tady a teď, poctivě se posouvá skrz jednotlivá kola i jednotlivé výměny. Přemýšlet nad tím, že podobná šance už nikdy nemusí přijít (a ona vážně nemusí, ani u tak mimořádně nadané tenistky), to rovnou můžete vyběhnout na kurt s balvany na kotnících.

Zatím působí uvolněně, i díky tomu, jak funguje její tým. Jako kouč s ní cestuje Jan Hernych, někdejší Hřebcův svěřenec. O kondici se stará Michal Vágner, jehož klientem dříve býval Hernych... „Všechny dílky do sebe zapadly,“dodává její manažer Jan Koukal.

On je v Paříži od čtvrtfinál­e, na největší zápas už dorazí příbuzní Vondroušov­é i Hřebec. Není s čím otálet. Historická chvíle propukne na centrkurtu Philippa Chatriera dnes od 15.00.

„Jsem v transu. Pořád mi přijde, jako bych hrála nějaký béčkový turnaj,“usmívá se Vondroušov­á, což je dobrý předpoklad. Hrát tak jako jindy totiž zní jako nejlepší recept.

 ?? Foto: Getty ?? Česká kometa Jízda tenistky Markéty Vondroušov­é pařížským grandslame­m pokračuje. Teprve devatenáct­iletá hráčka včera přehrála Britku Kontaovou a postoupila do dnešního finále.
Foto: Getty Česká kometa Jízda tenistky Markéty Vondroušov­é pařížským grandslame­m pokračuje. Teprve devatenáct­iletá hráčka včera přehrála Britku Kontaovou a postoupila do dnešního finále.
 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia