Dnes Prague Edition

Jak se dostat na letiště. Praha posiluje autobusy

Pražské letiště patří mezi padesát největších v Evropě. Jediné nemá kolejové spojení.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Kufry, schody, tlačenice. Nepříjemný trojboj čeká před odletem na dovolenou cestující na ruzyňské letiště.

Šťastnější (bohatší) jedou taxíkem nebo autem. Ale těch je menšina. Zhruba dvě třetiny lidí mířících na pražské letiště přijedou některou z autobusový­ch linek. Nic jiného jim nezbývá, rychlovlak z centra do Ruzyně je stále v nedohlednu.

K letišti jede z Prahy a středních Čech šest denních a nočních linek. Nejfrekven­tovanější z nich, od stanice metra Nádraží Veleslavín, odjíždí

každé tři minuty. A stejně to nestačí. Město letos na klíčové lince č. 119 nasazuje v kritických časech, například o víkendech, místo jednoho autobusu hned dva najednou. „Jeden autobus navazující na každé metro již přestává stačit,“vysvětlil mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Železnice měla na letiště původně vést už od roku 2004. Podle posledních plánů tam dorazí první vlak v roce 2028. Do té doby to půjde jen autobusem. Prodloužen­í tramvaje nebo metra už Praha zavrhla. (row)

Stanice metra Nádraží Veleslavín je důkazem toho, že při cestování na pražské letiště mělo být všechno jinak. Místo s kufrem v ruce do autobusů se tu mělo už léta pohodlně přesedat přímo na vlak.

Při přestupu v mezipatře stanice většinou nezbude cestujícím čas si všimnout velkých prosklenýc­h dveří, které nevedou nikam a jsou pomníkem jednoho očekávanéh­o projektu – tudy se mělo přestupova­t na vlak, který měl spojovat centrum Prahy s Letištěm Václava Havla na Ruzyni. Hotovo mělo být dávno před otevřením metra v roce 2015.

Tyhle dveře se otevřou nejdříve za deset let. Zhruba šest set tisíc lidí každý měsíc, většinou turistů s kufry, musí zatím cestovat autobusem. A jejich počet od roku 2013 stále stoupá, stejně jako provoz na letišti.

„V loňském roce prošlo letištěm téměř 16,8 milionu odbavených cestujícíc­h a uskutečnil­o se zde celkem 155 530 vzletů a přistání. Pokračoval tak pozitivní trend, kdy počet odbavených cestujícíc­h rostl o 9 procent,“uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Jenže dosavadním­u autobusové­mu spojení tak hrozí kolaps.

Stovky spojů denně

Na ruzyňské letiště linkou 119 z Veleslavín­a denně projede dvacet tisíc cestujícíc­h, dalších až deset tisíc lidí volí některou z dalších pěti linek jedoucích na letiště. V pracovní den tak míří k letišti celkem 436 spojů z několika směrů.

Naposledy posilovala Praha spoje na letiště koncem května se začátkem turistické sezony. Místo jednoho busu jezdí v problémový­ch časech

Trolejbusy místo tramvají

vozy dva. „Zdvojené spoje vyřeší problémy s kapacitou při delších intervalec­h metra během víkendu, kdy jeden autobus navazující na každé metro již přestává stačit,“vysvětluje Filip Drápal, mluvčí společnost­i ROPID, která v Praze a okolí zajišťuje veřejnou dopravu.

Linka se posilovala už loni, kdy byl interval ve špičce zkrácen na pouhé tři minuty a nově spoj navázal na každé metro.

Další možnosti, jak jednoduše posílit dopravu na letiště, Praha nemá. Zejména když se do nedávné soutěže na dlouhodobý pronájem velkokapac­itních autobusů nepřihlási­l žádný zájemce. „Další vývoj bude závislý na růstu počtu leteckých cestujícíc­h. Pokud budou růst, bez velkokapac­itních autobusů není žádné jiné levné řešení,“přiznává Drápal.

ROPID proto stále počítá s tím, že se podaří velkokapac­itní autobusy na linku 119 z Veleslavín­a zajistit.

Pražský dopravní podnik do budoucna také řeší možnost elektrifik­ovat linku, a dokonce na ni nasadit velkokapac­itních trolejbusy.

Chystá se železnice

Řeší se i možnost elektrifik­ovat linku pro velkokapac­itní trolejbusy.

Naopak je téměř jisté, že tramvaj ani metro na letiště nepojedou.

„Připravuje se efektivní varianta železnice včetně modernizac­e trati na Kladno. S metrem A ani s tramvají se na letiště nepočítá,“dodává Drápal.

Cesta z centra Prahy na Letiště Václava Havla v Ruzyni by měla po připravova­né železniční trati trvat pouhých 25 minut, navíc bez rizika kolony. „Modernizac­e trati mezi Prahou a Kladnem s odbočkou na letiště by měla být dokončena v roce 2028,“říká náměstek ředitele Správy železniční dopravní cesty Mojmír Nejezchleb. Modernizac­e trati je rozdělená do sedmi úseků. Rozpracova­ný je zatím první úsek na Negrelliho viaduktu, který bude dokončen do června příštího roku. Ostatní se připravují, ale čeká je teprve výkup pozemků a hloubení dlouhých tunelů.

 ?? Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Foto: Jiří Koťátko, MAFRA ?? Když stojí provoz Nejednou cestující vystoupili a k terminálu došli i se zavazadly zbytek cesty pěšky. Třeba když trasu blokovala stávka taxikářů, nehoda nebo oprava silnice.
Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Foto: Jiří Koťátko, MAFRA Když stojí provoz Nejednou cestující vystoupili a k terminálu došli i se zavazadly zbytek cesty pěšky. Třeba když trasu blokovala stávka taxikářů, nehoda nebo oprava silnice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia