Dnes Prague Edition

Rostou! Houbařská sezona začala, daří se hlavně hřibům

- Ondřej Krutílek redaktor iDNES.cz

Díky dešti a příznivým teplotám začaly růst houby. Odborníci označují start sezony za dobrý. Kromě severu Čech se daří houbám prakticky všude. Už nyní si lidé odnášejí domů hřiby, žampiony i holubinky.

Nejprve růst hub poněkud brzdil nepříznivý začátek jara. Duben byl sice teplý, ale suchý, v květnu zase houbám neprospíva­ly nízké teploty. Příchod deště a oteplení ale houbám svědčí.

„Houbaření zatím není tak masové, nicméně houby už rostou, a když budete mít štěstí, tak třeba půl košíku hub nasbíráte. Zatím ten rozjezd houbařské sezony není vůbec špatný,“říká mykoložka Tereza Tejklová z Mykologick­ého klubu při Muzeu východních Čech. Situace je podle ní na území celé republiky podobná, hůře se houbám daří jen v severních Čechách, kde se stále drží sucho. Zatím se nicméně nedá říct, jak dlouho příznivý stav

vydrží. Hrozí totiž nebezpečí, že slibný začátek sezony by mohly přerušit příliš vysoké teploty nebo nedostatek deště, případně silný vítr, který houby špatně snášejí, protože je vysouší.

Podle mykologa Jana Borovičky z Geologické­ho ústavu Akademie věd se v těchto dnech nejlépe daří prvním pravým hřibům a modrákům, holubinkám, kozákům a také žampionům. A právě u žampionů se nyní vyskytuje riziko otravy.

„Z jedovatých hub se objevují pečárky zápašné,“varuje Borovička – druh žampionu s kloboukem velkým pět až patnáct centimetrů je sice jedovatý jen mírně, ale na druhou stranu právě teď hojně roste, takže pravděpodo­bnost, že se s ním houbař setká, je dost vysoká.

Češi patří k nejvášnivě­jším houbařům v Evropě. Podle statistik ministerst­va zemědělstv­í si každoročně odneseme z lesa zhruba 22 tisíc tun hub v přibližné hodnotě 2,6 miliardy korun. Odborníci upozorňují, že lidé často odnášejí z lesa i plodnice, které by tam rozhodně měly zůstat. Jedná se zejména o velké houby, které jsou sice výborné na to, když se chce houbař pochlubit přátelům, ale mnohdy bývají dost červivé. V kuchyni se proto s nimi moc dělat nedá, v lese by se ale mohly vysemenit a založit novou generaci. Houbaři by neměli odnášet ani úplně malé houby o velikosti jeden až dva centimetry. Ty jsou často ještě nevyvinuté. Proto u nich hrozí zvýšené nebezpečí záměny s některými jedovatými druhy.

Už nyní v našich lesích

 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Hřib smrkový.
Foto: Shuttersto­ck Hřib smrkový.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia