Dnes Prague Edition

Dvě pandy pro nejlepšího přítele

Sankce USA ženou Rusko a Čínu do houfu

- Analýza Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

MOSKVA Jmenují se Žu I a Ting Ting a mají představov­at živoucí důkaz skvělých současných vztahů mezi Čínou a Ruskem.

Párek statných pand přivezl čínský prezident Si Ťin-pching do Moskvy svému „nejlepšímu příteli“Vladimiru Putinovi, kterého tím zjevně dojal. „Řeč o pandách nám vždy vykouzlí úsměv na tváři,“okomentova­l dar jinak drsný politický harcovník Putin.

Oba vůdci si během setkání, jehož formálním důvodem bylo 70. výročí navázání diplomatic­kých styků, notovali prakticky ve všem. Zkrátka čínsko-ruská idyla.

V pozadí vzájemných lichotek byl ovšem přítomen jasný vzkaz do Washington­u: Jste na nás zlí, ale nevadí, my si vystačíme sami!

Čína a Rusko k sobě měly v posledních letech dosti blízko. Či to alespoň při mnoha příležitos­tech deklaroval­y. Zároveň však bylo zjevné, že oba velikáni na sebe nepřestáva­jí pohlížet ostražitě až podezřívav­ě. Moskva se například nikdy moc hlasitě nehlásila k čínské iniciativě Pás a stezka, neboť měla pocit, že skrze ni se Číňané tak trochu vlamují do oblastí jejího vlivu.

Nynější setkání Putina a Si Ťin-pchinga však nepřipusti­lo ani ten nejmenší vzájemný mráček. Vyzdvihova­ly se jenom klady a není těžké uhádnout proč.

Místy to dokonce vypadalo, jako by s ruským a čínským vůdcem byl v jednacím sále přítomen ještě kdosi třetí, neviditeln­ý, k němuž se oba fiktivně obraceli: šéf Bílého domu Donald Trump. Právě jeho politika obchodních sankcí se zdá být tím nejsilnějš­ím motorem, který Rusko a Čínu nahání do společné náruče.

Rusko se celé roky cítí být vyhnáno ze Západu, což je dáno ekonomický­mi sankcemi kvůli jeho anexi Krymu a angažmá na východě Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že Čína nyní čelí tvrdé obchodní válce se Spojenými státy, spadl tak Moskvě zničehonic do klína významný partner pro budoucnost. Začíná se to projevovat i v praxi. Vzájemná výměna zboží roste, jen v prvním letošním čtvrtletí o 3,4 procenta. Obě země se za pochodu učí vzájemně využívat konkurenčn­ích výhod partnera.

Někteří odborníci hovoří v tomto směru o průlomové situaci, vědí totiž, že vzájemný potenciál je ještě daleko vyšší: Rusko je dosud až na desátém místě na seznamu čínských obchodních partnerů a ruský obchod s Čínou ve srovnání s obchodem s EU poloviční.

„Ještě razantnějš­í vzájemné spolupráci zatím brání pokračujíc­í nedůvěra mezi ruskými a čínskými elitami,“tvrdí Jurij Tarkovskij, ruský expert na Čínu. Dodává však, že v Rusku i v Číně se všechna důležitá rozhodnutí odehrávají na úrovni vůdců, a pokud se Putin a Si Ťin-pching rozhodnou, že zvýší vzájemný obchod nebo investice, že integrují například své finanční systémy, pak je to hotová věc.

„Pokud Číňané dospějí k závěru, že problémy s USA budou dlouhodobé­ho rázu, pak se Peking obrátí jinam, a právě Rusko bude tím, kdo z toho bude profitovat,“říká Tarkovskij. Ve hře je samozřejmě také daleko užší spolupráce Ruska a Číny ve vojenské oblasti.

To všechno by mohlo být nezamýšlen­ým a také krajně nemilým vyústěním Trumpova snažení.

Moskvané už posun pocítili – mohou zblízka obdivovat charizmati­cké pandy. Dlouho tuhle šanci neměli – naposledy přivezl toto stvoření do ruské metropole Mao Ce-tung na konci 50. let minulého století. Lze předpoklád­at, že Žu I a Ting Ting si v Moskvě užijí hodně dlouho, zvláště pokud rychle neskončí čínsko-americká obchodní válka.

 ?? Foto: Reuters ?? Radost pohledět! Putin a Si Ťin-pching zálibně pozorují darované pandy v moskevské zoo.
Foto: Reuters Radost pohledět! Putin a Si Ťin-pching zálibně pozorují darované pandy v moskevské zoo.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia