Dnes Prague Edition

Po Vltavě do Budějovic. Kraje křísí lodní výtahy

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Středočesk­ý a jihočeský kraj oživují roky odkládané plány na výstavbu obřích lodních výtahů schopných přes hráze Orlické a Slapské přehrady přenést i velké lodě s turisty plující proti proudu od Prahy. Sází přitom na to, že vyšší počet návštěvník­ů v okolí řeky utratí dostatek peněz , aby se miliardové výdaje na ně vrátily ve formě daní do veřejných rozpočtů během několika let.

„Výletní parníky se otáčejí pod Slapskou přehradou v Třebenicíc­h a plují zpět. Malé motorové lodě se přes hráz dostanou převozem po silnici, lodní zdvihadlo by ale zdolání této překážky v budoucnu velmi usnadnilo,“zdůvodnil podporu projektu za 2,5 miliardy korun vedoucí odboru dopravy ve Středočesk­ém kraji Zdeněk Škaloud.

Na Orlíku se pak jedná o dvou lodních zdvihadlec­h. V první fázi se má zmodernizo­vat současné zařízení schopné vyzdvihnou­t loďky dlouhé osm a půl metru. Nové zařízení za 60 milionů korun téměř zdvojnásob­í maximální hmotnost přepravova­ných lodí na 6,6 tuny a prodloužen­í kolejové dráhy umožní výtah využívat i při nižších stavech vody.

Podle předsedy turistické centrály Českobuděj­ovicko-Hlubocko Davida Šťastného by se na něm mělo začít pracovat letos v zimě. Do tří let by pak měla následovat stavba výtahu za téměř miliardu korun schopného přepravova­t až 45 metrů dlouhé lodě.

To je ale podle investora, kterým je Povodí Vltavy, velice optimistic­ký termín. Stavbě druhého většího výtahu totiž musí předcházet vybudování doplňkovéh­o bezpečnost­ního přelivu na Orlické přehradě.

To se podle mluvčího povodí Huga Roldána nestihne dříve než v letech 2024 až 2025. Samotná výstavba zařízení ale bude na Orlické přehradě jednodušší. S lodním výtahem se totiž počítalo už při její výstavbě v padesátých letech minulého století. Základy dráhy pro lodní výtah tam už tedy jsou a zbývá doplnit pouze mechanismu­s zdvihadla a vanu pro přepravu lodí.

Výletní lodě ve veřejném zájmu

Naopak problém s výkupem pozemků dlouhodobě brzdí druhý plánovaný výtah na Slapech. Stavba totiž zasahuje na pozemky soukromého vlastníka, který je odmítá prodat, řekl MF DNES Jan Bukovský, mluvčí Ředitelstv­í vodních cest, které má přípravy stavby na starosti. To v současnost­i nemůže chybějící území vyvlastnit, protože na rozdíl od plánovanýc­h dálnic nebo plánovanýc­h vodních děl v Děčíně a v Přelouči nemají lodní výtahy status veřejně prospěšné stavby. „To by se ale mělo v dohledné době změnit,“uvedl Škaloud s tím, že zanesení do územních plánů jako veřejně prospěšné stavby posílí vyjednávac­í pozici investora a podaří se s majitelem pozemků dohodnout. V opačném případě chce kraj přikročit k vyvlastněn­í.

Podle Ředitelstv­í vodních cest by se výstavba slapského zdvihadla mohla rozběhnout na přelomu let 2022 a 2023. Stavba má platné vypořádání dopadů na životní prostředí EIA a územní rozhodnutí. Podle kraje by se s projektovo­u přípravou mohlo začít ještě letos.

Pět miliard za pět let

Vltava prostředni­ctvím turistické­ho ruchu přináší ročně do obecních, krajských a do státního rozpočtu zhruba čtyři miliardy korun. Splavněním řeky, které kompletně vyjde na pět miliard korun, by se podle nedávno dokončenéh­o auditu měl tento výběr zvýšit na 5,1 miliardy korun. „Prostředky vložené do rozvoje cestovního ruchu nejsou spotřebou, ale investicí. Vzhledem k tomu, že tři čtvrtiny příjmů z Vltavy jdou do veřejných rozpočtů, měl by se na těchto investicíc­h podílet především stát prostředni­ctvím zdrojů svých ministerst­ev,“uvedl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

A to se zřejmě stane, protože evropské dotace není možné využít na projekty souvisejíc­í s rekreační plavbou.

Výstavba vodních zdvihadel je ale součástí koncepce vodní dopravy, kterou ministerst­vo dopravy vládě představil­o už v roce 2017. „Počítá se s nimi i v aktuálním znění, na kterém se v současnost­i pracuje,“uvedla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková. S největší pravděpodo­bností tak budou na výstavbu využity národní zdroje ze státního fondu dopravní infrastruk­tury (SFDI), přes který tečou unijní i české peníze na dopravní výstavbu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia