Dnes Prague Edition

Fotbalové déja vu. Po 13 letech

-

Ozářezech rozhodčích v zápasech baráže o první fotbalovou ligu už toho bylo napsáno hodně. Příbram a Karviná se udržely v nejvyšší soutěži, Brno a Jihlava zůstávají o patro níž. Rozhodčí dostali poměrně tvrdé tresty a pro některé to může znamenat faktický konec v profesioná­lním fotbale. Mně to ale silně evokovalo 13 let staré vzpomínky.

Coby sportovní nadšenec a později sportovní novinář jsem byl na spoustě akcí, zápasů, závodů, turnajů. Některé zážitky zůstanou v hlavě do konce života. Když vsetínský zimní stadion zpívá sborově Vysoký jalovec po vítězství nad Spartou, když divizní Líšeň vypráská v poháru Slavii, toho času účastníka Ligy mistrů, když Kateřina Neumannová a Lukáš Bauer vítězí před domácím publikem v závodech Světového poháru, to je jen stručný výcuc. Na to člověk vzpomíná rád.

A pak jsou chvíle, na které by nejraději zapomněl.

Bylo to poslední kolo ligového ročníku 2005/06. Jihlava coby nováček hrála o záchranu, stejně jako další nováček z Plzně. Dvě kola před koncem Jihlava s jistotou porazila Plzeň 2:0 a vypadalo to, že ligu udrží. Stačilo, aby slaboučká Plzeň v posledním kole nevyhrála na Spartě. Plzeň, tehdy nejslabší tým jara. Proti historicky nejúspěšně­jšímu českému týmu. Nikdo tomu nevěřil. Nikoho by to nenapadlo.

Ta fraška je dodnes známá. Plzeň vyhrála na Letné 3:1 a její trenér František Straka se nechal oslavovat sparťanský­mi fanoušky. Po porážce jejich vlastního týmu.

A v Jihlavě? Kolektivní bezmoc. Zaplněný stadion, konsternov­aný na dálku vývojem druhého zápasu. To zoufalství bylo hmatatelné. Většina lidí měla slzy v očích. A co zmohli? Nic.

Bylo krátce po úplatkářsk­é kauze okolo Ivánka a jeho kamarádů, o čistotě fotbalu

měl iluze málokdo. Ale na člověka to dolehne mnohem větší silou, když se ho to týká. Tohle nebyly hospodské řeči ani televizní zprávy, tohle byla realita. Jasně, nešlo o život, Plzeň se zachránila a Jihlava spadla, ale ten zážitek byl velice silný.

Jihlavský klub jsem měl možnost před lety detailněji sledovat. A byl mi sympatický. Možná i proto, že vznikl teprve na přelomu tisíciletí a nebyl tak napojený na to či ono chapadlo pověstné fotbalové chobotnice jako kluby jiné. Z ničeho se podařilo vybudovat poměrně úspěšnou fotbalovou značku. Střízlivě, bez nějakých velikášský­ch nákupů, postupně, poctivou prací.

Všechno to začíná u mládeže. V Jihlavě jako jedni z prvních v republice dokázali přemluvit ke spolupráci i další kluby z regionu. Talentovan­í hráči z širokého okolí tak měli solidní zázemí a kvalitní trenéry. Výsledky jsou nepopirate­lné, stačí se podívat, kolik odchovanců se v posledních letech prosadilo doma i ve světě. Gebre Selassie, Kopic, Vydra, Rabušic, Tecl, Masopust, Kliment, Kučera... pak pár dalších, kteří nejsou přímo odchovanci, ale z Jihlavy se odrazili do světa velkého fotbalu: Lafata, Hušbauer, Mešanovič.

Ale zpátky k věci. Historie jako by se opakovala, letos dopadla Jihlava podobně.

Existuje spousta různých přísloví o karmě nebo o božích mlýnech. A dá se říct, že v tomto případě docela fungují. Sparta se potácí od průšvihu k neúspěchu a v podobě Plzně si stvořila svého kata, který jen o pár let později převzal vládu nad českým fotbalem. Jeden z obránců, který tehdy zavinil dva góly, nastoupil nedávno do vězení (samozřejmě kvůli něčemu jinému).

A Jihlava? Ta se před lety do nejvyšší soutěže vrátila, byť to nebylo hned. A vrátí se zase, pokud v klubu udrží nastavený směr. Fotbalovým chobotnicí­m navzdory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia