Dnes Prague Edition

Největší šílenství je, když si lidé ubližují, píše Grosman

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES Opožděné zadostiuči­nění

Nebýt Ladislava Grosmana, dost možná by prvního Oscara pro Českoslove­nsko nezískal snímek Obchod na korze. Právě on totiž napsal knižní předlohu, na kterou sláva filmového zpracování vrhla lehký stín.

Napravit se to nyní snaží nakladatel­ství Akropolis společně s editorem Jiřím Opelíkem. Vytvořili edici Spisy Ladislava Grosmana. V knihkupect­ví se už nabízejí čtyři svazky, nejnověji titul nazvaný Dopisy Mileně.

Jak název napovídá, kniha dává čtenáři nahlédnout do autorovy osobní koresponde­nce s rodinnou přítelkyní a překladate­lkou Milenou Královou, která stejně jako on

po roce 1968 s blízkými emigrovala z Českoslove­nska. Přátele z vysoké školy dělily tisíce kilometrů, Grosman žil v Izraeli, Králová ve Švýcarsku, přesto se snažili zůstat v kontaktu.

Ačkoliv mnohdy jejich dopisy dělily dlouhé měsíce, později i roky, píší si o událostech více či méně naléhavých, od rozhodnutí opustit domovinu přes práci na univerzitě v Bar-Illan, tvorbu pro televizi až po praktické záležitost­i každodenní­ho života. Oba také často zmiňují své rodiny, oddaně si přejí to nejlepší.

Válka přináší zlom

„Do minulosti (ani dávné, ani přednedávn­é) – jak jste si jistě všimli – se nevracím,“píše Grosman, který za druhé světové války strávil dva roky v pracovním táboře, střízlivě v jednom z úvodních dopisů z roku 1971.

Zlom však přijde o dva roky později společně s jomkipursk­ou válkou, kterou v roce 1973 rozpoutalo přepadení Izraele egyptskými a syrskými vojsky v Den smíření, jinak známém také jako Jom kipur.

Grosman se najednou ocitá na novém místě v dost nepřehledn­é situaci a musí se s ní vyrovnat – jako člověk i spisovatel.

A tak začne psát imaginární dopisy Mileně. Vyznává se ze svých obav i strachu, hodnotí práci médií i chování světových velmocí – Číny a Sovětského svazu.

Vůbec nejsilněji však působí v rovině filozofick­é. Následujíc­í slova by se měla tesat do kamene: „Jsem prostě někdo, kdo už zkusil na vlastní kůži revoluce, nepokoje, převraty i války, perzekuce i koncentrák­y, násilenstv­í sterých podob, a mohu se zvednutou rukou k nebesům přísahat, že není většího šílenství, než když si lidé vzájemně ubližují, a nejčastěji v hloupých a malicherný­ch vášních, zaníceni a rozeštváni nenávistí, která nezná nic než zabíjení a rozkoš ze zabíjení, které nikam nevede a plodí opět jenom nenávist a další zabíjení. Z příměří může vzejít užitek všem, z války nikomu, a to ani pro tuto chvíli, ani v historické perspektiv­ě.“

To je však pouhý útržek z myšlenek, které Grosman stihl sepsat, bohužel už však ne za svého života vydat.

Zemřel náhle v roce 1981. „Zůstalo po něm tisíce popsaných stran, hotových románů a povídek – pracoval jako kůň a upracoval se,“píše po jeho smrti manželka Edita.

Budiž jí i Ladislavu Grosmanovi velmi opožděným zadostiuči­něním vydání nejen Dopisů Mileně, ale také celého díla. Nakladatel­ství Akropolis a všem zúčastněný­m za to patří velký dík.

 ?? Foto: ČTK ?? Oscarová spolupráce K filmu Obchod na korze režisérů (zleva) Elmara Klose a Jána Kadára napsal Ladislav Grosman (vpravo) scénář.
Foto: ČTK Oscarová spolupráce K filmu Obchod na korze režisérů (zleva) Elmara Klose a Jána Kadára napsal Ladislav Grosman (vpravo) scénář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia