Dnes Prague Edition

Divoce v Divoké Šárce

V místě, které bylo spojené s dívčími válkami, se dnes válčí o stavební plochy

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

ŠÁRECKÉ ÚDOLÍ Ostrov zeleně, který zabírá celou čtvrtinu Prahy 6 a zasahuje i do katastru Nebušic, přitahuje zájemce o atraktivní bydlení jako vosy bonbon. Ti, kteří stojí na straně zachování současného stavu, svádějí boje se zájemci o výstavbu. Na území, kde se podle pověsti sepsané Aloisem Jiráskem vedly dívčí války, se dnes bojuje hlavně o záchranu zelených ploch, ale místo šavlí se šermuje žalobami.

„Když už je otázka klimatické nouze aktuální, není důvod, aby se v přírodním parku, který byl vyhlášený kvůli ochraně přírody, stavělo,“říká David Ptáček ze Spolku Šárecké údolí, který v místě také bydlí. Podle něho stavby v údolí mnohdy vznikají „načerno“. Stavebníci často nechtějí respektova­t územní plán, vymýšlejí různé právní kličky a hledají mezery v legislativ­ě.

„Já sám jsem se obrátil na soud a využil jsem institutu nového občanského zákoníku, který se jmenuje ochrana držby (ochrana výkonu vlastnické­ho práva – pozn. red.) .To funguje velmi dobře a soudy uznaly, že člověk je poškozený i tím, když někdo vedle něho staví načerno,“popisuje Ptáček. Včera mělo podle něj dokonce dojít k odstranění černé stavby v jeho sousedství.

Méně úspěšný byl se svou snahou zastavit výstavbu luxusního soukromého sídla v Nebušicích Jiří Nezval. Jeho zoufalý boj mimo jiné vyústil v sepsaní otevřeného dopisu nejvyššímu státnímu zástupci v dubnu letošního roku. V odpovědi, kterou Nezval obdržel během května, se uvádí: „Nutno uvést, že ve stejné věci jste ze stejných důvodů adresoval podněty Nejvyššímu státnímu zastupitel­ství již v minulosti, které byly ovšem jako nedůvodné odloženy,“píše se mimo jiné v reakci.

„V mém sousedství došlo bez jakéhokoli­v vyrozumění k vydání územního rozhodnutí a následně povolení ke stavbě v takzvaném zeleném pruhu pro Prahu, kde byl zřízen chráněný městský park Šárka. Primátor Hudeček mi na dopis, kde jsem upozorňova­l, že se staví v oblasti, kde se stavět nesmí, odpověděl, že stavět v tomto místě je vyloučené. Po roce a půl sporů ohledně stavění v zeleném pásu mi na dopis odpověděla primátorka Krnáčová, že se tam stavět může,“popisuje Nezval takřka kafkovskou absurditu.

Vznikající projekt se přitom nezamlouvá ani současnému vedení městské části Praha-Nebušice. „Jedná se o kauzu, která se datuje od roku 2012, tedy před rokem 2014, kdy bylo zvoleno současné vedení naší městské části. Stavební povolení bylo vydáno v září 2014 na základě územního rozhodnutí z roku 2013, a jakkoliv jsme se stavbou nesouhlasi­li, neměli jsme již zákonnou možnost ovlivnit platné územní rozhodnutí, které stanovuje objem a velikost stavby. V té době běželo odvolání, které podával jeden z účastníků řízení, ale bezúspěšně,“řekl MF DNES ke kauze místostaro­sta městské části Praha-Nebušice Roman Karásek (STAN).

Sporná Šatovka

Další živá kauza je z Prahy 6. „Centrum pro seniory Šatovka je projektem v oblasti sociální a má nabízet byty zejména pro seniory, kteří potřebují takzvané ústupové bydlení. Tedy levné bydlení pro soběstačné seniory v přiměřeně velkém bytě s podporou pečovatels­ké služby a s odpovídají­cím zázemím,“říká o projektu místostaro­sta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS). Místní obyvatelé mají podle něj výhrady k míře zástavby a vyzývají vedení Prahy 6, aby stavělo méně, či pokud možno vůbec, i když to dovoluje územní plán.

„Nám nevadí seniorské centrum ani dům pro seniory. A vždy jsme říkali radnici, ať to tam postaví. Jenže se trochu míchají hrušky s jablky. Momentálně tam totiž stojí poměrně velký objekt. Pokud by zachovali jeho velikost a jen přestavěli dispozice, tak by vzniklo zařízení pro 20 až 30 důchodců. Jenže původní dvoutisíco­vou stavební parcelu loni změnili na osmitisíco­vou a chtějí tam postavit šest dalších domů,“upozorňuje aktivista David Ptáček, kterému vadí také to, že nové domy mají být třípatrové a že nerespektu­jí pásmo takzvané izolační zeleně. Spolek Šárecké údolí proto proti změně územního plánu, která výstavbu umožnila, podal správní žalobu a chystá i další právní kroky.

„S městskou částí mimo jiné diskutujem­e o změně jejich záměru. Také chceme, aby ctili přírodní park. Oni ale pořád opakují svou o tom, že změna územního plánu byla legální,“dodává aktivista.

Projekt velkého centra pro seniory nemá na Praze 6 ani stoprocent­ní politickou podporu. „Na záměr mám podobný názor jako místní, kteří s takto kapacitní a takto pojatou zástavbou v přírodním údolí nesouhlasí. Jde o uchování charakteru údolí jako přírodní památky s rekreační funkcí a ne o otevírání cesty další výstavbě a využití území s komerčními efekty,“říká opoziční zastupitel Prahy 6 Antonín Nechvátal (Zelení) a upozorňuje i na další potenciáln­ě rizikové místo Šáreckého údolí: „V době, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek, bylo zprivatizo­váno koupaliště Tichá Šárka, přestože o ně měl zájem magistrát i městská část Praha 6.“

 ?? Foto: Gabriela Kaprálová/ASGK Design ?? Sporný projekt Původní usedlost Šatovka uprostřed Šáreckého údolí by mělo nahradit centrum pro seniory. Spor se vede o jeho velikost. Radnice Prahy 6 chce k přebudovan­ému objektu přidat další domy s malometráž­ními byty.
Foto: Gabriela Kaprálová/ASGK Design Sporný projekt Původní usedlost Šatovka uprostřed Šáreckého údolí by mělo nahradit centrum pro seniory. Spor se vede o jeho velikost. Radnice Prahy 6 chce k přebudovan­ému objektu přidat další domy s malometráž­ními byty.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia