Dnes Prague Edition

Za vínem na Pražský hrad, do Troji i na Babu

- — Matěj Ludvík

PRAHA Rozšířit povědomí o staleté tradici vína na území hlavního města. To je hlavní cíl akce Pražské vinice, která se uskuteční dnes a zítra na celkem čtrnácti místech.

Na městských i soukromých vinicích se návštěvníc­i seznámí s jejich historií i současnost­í a podívají se na mnohá jinak nepřístupn­á místa, která už od středověku spoluvytvá­řejí charakter Prahy.

Během víkendové akce budou jednotlivé vinice bezplatně zpřístupně­ny od 10 do 17 hodin. Organizáto­ři na nich navíc přichystal­i doprovodný program. Uskuteční se i komentovan­é prohlídky, například na vinici svaté Kláry v areálu Botanické zahrady v Troji, na nedaleké vinici Salabka a v Grébovce v Praze 2, kde bude letos po oba dny odpoledne otevřen i sklep u vinice. A na biovinici Baba v Praze 6 se zájemci dozvědí, jak probíhá výroba vína ryze konzervati­vním způsobem jako za dřívějších časů.

Na vybraných místech bude možné ochutnat i místní produkci. Třeba na vinici Albertov bude k dostání víno z netradiční odrůdy Fénix. „Tyto akce dokazují, že příroda, zemědělstv­í a kultura vinařství jsou nedílnou součástí života v Praze. Také dávají turistům příležitos­t opustit památkovou zónu v centru města a objevovat nová, pro ně dosud neznámá zákoutí Prahy,“věří náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN). Na každé ze zúčastněný­ch vinic budou po dobu konání akce umístěny informační tabule, které návštěvník­ům poskytnou základní informace a zajímavost­i o dané lokalitě. Zároveň budou k dispozici tištěné informační letáky s mapou a aktuality jsou dostupné rovněž na stránkách www.prazskevin­ice.cz.

 ?? Foto: archiv MAFRA ?? Vinná historie svaté Kláry První zmínka o vinohradni­cké činnosti v Troji je z roku 1228. Kaple, která je součástí zdejší vinice, je zasvěcená svaté Kláře.
Foto: archiv MAFRA Vinná historie svaté Kláry První zmínka o vinohradni­cké činnosti v Troji je z roku 1228. Kaple, která je součástí zdejší vinice, je zasvěcená svaté Kláře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia