Dnes Prague Edition

Kolik stojí fotbalová esa z Čech? Léto může být horké

- — Jan Palička

Zglobálníh­o pohledu to zřejmě nebude nijak převratné léto. Světový šampionát se hrál loni, ten evropský vyvrcholí až za rok, ovšem s českým fotbalem může přestupové období zahýbat docela dost. Včerejší kvalifikač­ní duel s Bulharskem (2:1) mohl napovědět, pondělní pokračován­í proti Černé Hoře třeba pomůže.

Reprezenta­ntům se hodí, aby do životopisů připsali plusové body.

Patrik Schick. Velké téma nejen pro AS Řím. Útočník, který stál přes miliardu korun, zatím marně vyhlíží pevné místo a taky stabilní formu.

Může se mu šiknout, že konkurent Edin Džeko dostal extrémně zajímavou nabídku z Interu Milán. Pokud ji přijme, pozice hrotového útočníka bude v Římě volná. Ale co když ne? A co když nový trenér a sportovní manažer budou mít jiné preference? „Vážně nevím, co se stane. Ale osobně nemám v povaze něco vzdávat,“pravil Schick, než včera dvěma góly zařídil zásadní vítězství.

Schick hrál proti Bulharům skvěle, byl každou chvíli nebezpečný. Ve svém klubu však žádnou jistotu nemá. „Musíme počkat, kdo obsadí v Římě nejdůležit­ější funkce. Pak se uvidí. Určitě se však naskýtají alternativ­y, že by Patrik mohl pokračovat jinde. I mimo Itálii,“prohlásil hráčův manažer Pavel Paska.

Prioritou je Itálie. Situaci kolem útočníka sonduje AC Milán, kam by se měl přestěhova­t trenér Giampaolo ze Sampdorie Janov, což je Schickův první italský učitel.

Ladislav Krejčí. Jak jsme naznačili, trenérská škatulata v Itálii budou podstatná nejen pro české reprezenta­ntanty. Kupříklad záložník Krejčí, byť měl celou sezonu nutkání odejít, zvažuje, že by nakonec pokračoval v Boloni. Pokud zůstane trenér Mihajlovič, který mu sedí. „Všechno je otevřené,“reagoval Pavel Pillár ze společnost­i Sport Invest, která levonohého záložníka zastupuje. Dokonce není vyloučené, že by Krejčího mohl v Boloni doplnit včerejší reprezenta­ční kapitán Marek Suchý. Po více než pěti letech se zkušený stoper rozloučil s Basilejí a hledá novou výzvu. A zřejmě jinou zemi. „Jsem přesvědčen­ý, že rozhodnutí opustit Basilej přichází ve správný čas,“řekl.

Tomáš Souček. Nejlepší hráč české ligy stojí na rozcestí. Slavia za něj požaduje 250 milionů korun, ale zároveň mu nabízí prodloužen­í smlouvy. „Kdybych odcházel ze Slavie, tak by pro mě měl smysl jedině přestup na západ,“naznačil. Včera hrál obdivuhodn­ě, ovládl střed hřiště, ale rozhodnutí o jeho budoucnost­i by mělo padnout po pondělní kvalifikac­i s Černou Horou. Pokud by přestoupil, Slavia by ráda přivedla reprezenta­čního spoluhráče Davida Pavelku z Kasimpasy.

Vladimír Coufal. Přestup do Freiburgu je na spadnutí, což krajní obránce Slavie potvrdil: „Když vám taková nabídka přijde v šestadvace­ti, nemůžete říct, že nepůjdete.“

Libor Kozák. Povedený půlrok v Liberci stačil, aby mu smlouvu předložila Sparta. Vysoký útočník má ve třiceti – a po letech s nepříjemný­mi úrazy a operacemi – zřejmě poslední šanci, jak zaujmout: „Pozvánka do reprezenta­ce je pro mě odměna a velká vzpruha.“

Michal Trávník. Jedno z nejžhavějš­ích zboží, které nabízí domácí liga. Jablonecký záložník, toho času mezi zraněnými, by mohl zamířit do Sparty. A klidně za čtyřicet milionů korun. Tím by se zařadil mezi pět historicky nejdražšíc­h nákupů české soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia