Dnes Prague Edition

Skvělý Schick porazil Bulhary

Fotbalová reprezenta­ce zabrala: v boji o Euro s Bulhary ustála špatný úvod a má první body

- David Čermák Jan Palička

Ve všem byli lepší. V rychlosti, v chuti, v energii, v kombinacíc­h, v kvalitě. Přesto fotbaloví reprezenta­nti museli přežít klinickou smrt. Bylo jim zle.

Prohrávali od třetí minuty, po první střele Bulharů. Vůbec po prvním bulharském náznaku.

Kdyby tak kvalifikač­ní zápas skončil, mohl by se národní tým rovnou přihlásit na pracák, protože cesta na mistrovstv­í Evropy 2020 by se dost možná rychle zavřela.

Byť se boje teprve rozjíždějí, druhá porážka za sebou by znamenala obří komplikaci.

S Bulharskem?

S týmem bez hvězd? „Začátek, to byla hrůza. Naštěstí jsme se zvedli,“odfrkl si kapitán Marek Suchý.

Rýsující se průšvih Češi odvrátili,

vyhráli 2:1 a dokonce z posledního místa ve skupině poskočili rovnou na druhé, které zaručuje postup.

Za to se dá zatleskat, stejně jako za způsob, jakým se s vývojem zápasu dokázali poprat.

Do dvacáté minuty stihli vyrovnat, krátce po pauze otočit – díky umění útočníka Schicka, který dvakrát zakončil s klidem mazáka.

V první půli s přehledem utáhl k tyči střelu poté, co mu balon skluzem nechtěně posunul bulharský stoper Dimitrov.

A když pět minut po přestávce metelil na branku, neukvapil se, zasekl míč před dobíhající­m Božikovem a fikaným obloučkem přehodil brankáře Michajlova.

Na jeho příkladu bylo krásně vidět, jak velká díra mezi Čechy a Bulhary momentálně zeje. Útočník z AS Řím individuál­ně soupeře převyšoval, nikdo z nich se mu zpracování­m nebo prvním dotykem nemohl rovnat. Kvalita byla celkově jasně na české straně.

Jen to prodat!

Počáteční trápení Češi překonali a zápas otočili, soupeře mnohokrát zmáčkli, potěšili rychlou kombinací, celkem šestnáctkr­át vystřelili a je třeba ocenit, že ani s nožem na krku nezpanikař­ili.

Přesto fanoušci až do závěrečnéh­o hvizdu mohli lehce trnout, jestli náhodou Bulharům nevyjde jeden šťastný brejk: jako ten ze začátku zápasu, který po nedůsledno­sti obránce Nováka hlavou zakončil útočník Isa.

A když v poslední vteřině českým vápnem proletěl bez teče ostrý centr z pravé strany, Letnou to jen zašumělo.

„Klidně to mohlo skončit 4:1 nebo 5:1. A nakonec to byl docela nervák,“uznal Schick, hrdina večera.

Soupeř, který přivezl tým plný neznámých jmen, opravdu mohl a měl odjíždět s větší náloží. Stačilo, aby Češi před brankou zachovali víc klidu.

Šance, které zazdili hlavně ve druhé půli, naštěstí nemrzely. A tak je národní tým zpátky ve hře o postup na Euro. Tam Češi postoupili šestkrát za sebou, což je parádní bilance, kterou se moc zemí chlubit nemůže.

Sedmý pokus se hned na startu zadrhl po porážce 0:5 v Anglii. Vlastně to nepřekvapi­lo, protože reprezenta­ce dávno poztrácela zlatou generaci Nedvědů a Poborských a následovní­ci fotbalovýc­h legend nedosahují jejich úrovně.

Ale snaží se. A hlavně k reprezenta­čnímu dresu pociťují stejnou úctu: i proto včera večer zabrali.

Přestalo jim vadit, že na Letné zdaleka nebylo vyprodáno. Že fanoušci Bulharska skandovali jako zběsílí monotónní pokřik Bulgari, ogari. A že prohrávali po první střele na branku? Ani to je nerozhodil­o.

Na měření s úplnou evropskou špičkou jejich elán zatím nestačí, ale na druhou či třetí evropskou garnituru by stačit měl.

Což je ovšem třeba potvrdit v pondělí proti Černé Hoře.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Rozdílový hráč První vítězství v kvalifikac­i o mistrovstv­í Evropy zařídil proti Bulharsku útočník Patrik Schick dvěma góly.
Foto: Michal Šula, MAFRA Rozdílový hráč První vítězství v kvalifikac­i o mistrovstv­í Evropy zařídil proti Bulharsku útočník Patrik Schick dvěma góly.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia