Dnes Prague Edition

Němci uvěřili, že Zelení vyřeší jejich problémy

- Proč zrovna Zelení? — Jana Šafaříková

Zelení jako vítězové voleb a socialisté sotva s dvojcifern­ým procentem hlasů. Tak by dopadly parlamentn­í volby, pokud by Němci mohli hlasovat už nyní.

A nezdá se, že je to výkyv. Výsledky průzkumu agentury Forsa ze začátku týdne včera znovu potvrdila prognóza Deutschlan­dtrend televizní stanice ARD. Podle ní by teď Zelení dostali rekordních 26 procent hlasů. Tedy ještě o sedm procentníc­h bodů víc než v nedávných volbách do Evropského parlamentu.

Vládní konzervati­vní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové by podle průzkumu skončila na druhém místě s 25 procenty těsně za Zelenými.

Mají jasný profil a jsou nejlépe připravení na problémy budoucnost­i, domnívají se voliči aktuálně nejsilnějš­í německé strany. Stejný názor zastává také čtvrtina všech Němců. „Je teď na nás, abychom převzali odpovědnos­t, a to především za problemati­ku klimatický­ch změn a ochrany životního prostředí,“řekla k tomu Franziska Kellerová, která vedla kandidátku Zelených do Evropského parlamentu. I tam se Zelení umístili s rekordně dobrým výsledkem.

Naopak konzervati­vní unii CDU/CSU ani socialistů­m se stejný dojem dlouhodobě nedaří vyvolat. „Nevíme, co strana reprezentu­je,“domnívají se téměř tři čtvrtiny (72 procent) Němců o SPD, a to včetně poloviny těch, kteří je dosud volili. O CDU si to samé myslí 43 procent Němců. A podle interní analýzy, která mapovala příčiny propadu strany v evropských volbách, to samé připouští i vedení CDU.

CDU: „Máme špatná témata“

Na nízké oblibě vládní CDU se odráží kritika velké koalice, kterou kancléřka Angela Merkelová po posledních parlamentn­ích volbách znovu obnovila s SPD. Stejně tak nabírají na důležitost­i otázky ochrany klimatu a ekologické udržitelno­sti, kterým se CDU (ale ani socialisté) systematic­ky dosud příliš nevěnovala.

Tradiční orientace na otázky míru a blahobytu tváří v tvář ekologický­m protestům přestává působit a zejména mladší voliči nevidí důvod, proč svůj hlas dávat stranám, jejichž image je spojena s posledními desetiletí­mi a nedokáže přinést řešení současného stavu.

Zástupci CDU se minulý týden sešli ke krizovému jednání. Jak vidno, příliš platné to zatím nebylo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia