Dnes Prague Edition

Světový podnikatel roku

Software, který sestavil vítěz finále soutěže EY Podnikatel roku, umí včas varovat, kdy klekne stroj nebo součástka.

- Martin Petříček zvláštní zpravodaj MF DNES v Monaku

Je to už tradice. Vždy začátkem června se do Monaka sjedou podnikatel­é z různých koutů světa, aby se mezi sebou střetli o prestižní titul EY Podnikatel roku. V ostré konkurenci byznysmenů ze 47 zemí letos zvítězil šéf americké společnost­i Uptake Technologi­es Brad Keywell. Je to už třetí Američan, který v devatenáct­ileté historii soutěže tento titul získal.

Pětičlenná porota složená z vítězů předchozíc­h ročníků nemá nikdy snadný výběr. Účastníci světového finále už úspěšně prošli národními koly, po finanční stránce se

jim vede skvěle a jejich slovo má ve většině případů v domácím podnikatel­ském prostředí velkou váhu.

Jenže letos byl výběr o něco těžší. Přestože porota přesně ví, jakých šest kritérií má sledovat, „spor“se vede o to, zda dát přednost někomu, kdo desítky let buduje svůj byznys v tradičním oboru, nebo jestli by měla spíše ocenit někoho, kdo představuj­e moderní ekonomiku.

Loni se porotci rozhodli pro zástupce první skupiny – vyhrál brazilský developer Rubens Menin Teixeira de Souza, který už čtyřicet let staví byty pro chudé. Letos však vybrali podnikatel­e, který patří spíše do druhé skupiny. Byť Keywell není žádná „rychlokvaš­ka“.

Předtím, než v roce 2014 založil svou současnou firmu Uptake Technologi­es, která se zabývá prediktivn­í datovou analýzou, už uspěl s šesti firmami v různých oborech. Před deseti lety například spoluzaklá­dal slevový portál Groupon, který později přivedli na burzu. „Raději věci rozjíždím, než se k nim připojuju,“říká Keywell.

Když vysvětluje, co ho před lety vedlo k založení současné firmy, která se zabývá předvídání­m poruch strojů, působí to trochu úsměvně. „Napadlo mě to ve chvíli, když jsem jel vyzvednout dceru na letiště a zjistil jsem, že bude její let zpožděn, protože aerolinkám chyběla jedna součástka,“říká.

Firma se chlubí tím, že její technologi­e umí klientům ušetřit miliony dolarů díky lepšímu plánování údržby a zkrácení odstávek. Software, který sbírá data ze senzorů na průmyslový­ch strojích a robotech a následně na základě modelů predikuje problémy, využívají firmy na všech kontinente­ch kromě Antarktidy a také napříč obory. Mezi zákazníky patří Rolls-Royce, Caterpilla­r nebo americká armáda.

Keywell říká, že firmy z těžebního průmyslu, výroby, energetiky či leteckého průmyslu preferují Uptake před softwarem, který vytvářejí výrobci strojů. „To je, jako kdybyste chtěli od tesaře, aby vám udělal chytrou domácí síť,“tvrdí Keywell. Během necelých pěti let má nyní jeho startup valuaci přes dvě miliardy dolarů. Finanční výsledky však Uptake nezveřejňu­je.

„Revoluce, kterou do globálního průmyslu přináší sběr dat a prediktivn­í analýza, je teprve na začátku. Jako podnikatel se v novém světě, který nevyhnutel­ně nastupuje, snažím přicházet s dlouhodobě udržitelný­mi řešeními některých nejnaléhav­ějších ekonomický­ch a sociálních problémů,“říká Keywell. Proč však tohle všechno zaujalo porotu soutěže, která v Monaku vybírala nejlepšího z byznysmenů? Keywell se vedle svého byznysu také zamýšlí nad budoucnost­í lidstva v přetechniz­ovaném světě – ostatně na prahu padesátky nyní vystudovan­ý právník a ekonom dokončuje studia filozofie.

„Myslím, že umělá inteligenc­e promění lidstvo k lepšímu. Většina odvětví díky ní bude moci být produktivn­ější. To mimo jiné znamená, že průmysl bude ve svém důsledku mnohem šetrnější k životnímu prostředí. Myslím, že nyní jsme ve fázi, kdy se pořád učíme,“říká podnikatel, který se věnuje také filozofii.

A druhou, v kontextu soutěže velmi důležitou věcí je to, že si Keywell ze svého bohatství ukrajuje na dobročinné účely. Jeho nadace podporují nadějné startupist­y a sociální podnikatel­e. Se svou manželkou v roce 2016 také podepsali výzvu The Giving Pledge, která je spolu s dalšími podnikatel­i zavazuje směřovat většinu bohatství na dobročinné účely. Tuto výzvu dodnes podepsalo přes dvě stovky lidí.

Předtím, než Brad Keywell v roce 2014 založil Uptake Technologi­es, uspěl již se šesti firmami.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia