Dnes Prague Edition

Vítězové minulých let

-

2018: Rubens Menin Teixeira de Souza

Jeho firma MRV Engenharia staví už čtyři desítky let pro své spoluobčan­y levné byty. Z malé firmy vybudoval letos třiašedesá­tiletý muž, jemuž v Brazílii neřeknou jinak než Senhor Rubens, největšího developera rezidenční­ch nemovitost­í v zemi. Jeho firma během své existence postavila přes 320 tisíc domů a bytů.

2017: Murad Al-Katib

Potomek tureckých přistěhova­lců do Kanady Murad Al-Katib měl jistou práci ve státních službách. Postupně se však stále více zamýšlel nad tím, jak vlastně planeta dokáže uživit rostoucí populaci. Odpověď našel v pěstování čočky, cizrny a hrachu. Založil firmu AGT Food & Ingredient­s, přesvědčil farmáře, že luštěniny jsou to pravé, a začal je od nich vykupovat a zpracováva­t. Díky němu se z Kanady stala luštěninov­á velmoc, odkud pocházejí dvě třetiny celosvětov­é produkce.

2016: Manny Stul

Manny Stul strávil jako dítě tři roky v uprchlické­m táboře, jeho rodiče utíkali před polskými komunisty. Nakonec zakotvili v Austrálii, kde Stul jako mladík místo školy raději začal pomáhat na stavbě, aby měl peníze na rozjezd vlastního podniku. Uchytil se, v padesáti koupil krachující hračkářsko­u firmu Moose Toys a postupně ji postavil na nohy. V roce 2007 přežila jeho značka klinickou smrt – musela z prodeje stáhnout část zboží, protože obsahovalo jedy. Nyní úspěšně soupeří s věhlasným Mattelem.

2015: Mohed Altrad

Francouzsk­ý výrobce lešení pochází ze Sýrie a jeho matka zemřela v den, kdy ho porodila. Vychovával­a ho babička, která ani nechtěla, aby se učil číst. Díky své píli dosáhl na stipendium a mohl studovat ve Francii. V roce 1985 koupil s partnerem krachující firmu a vybudoval z ní fungující podnik.

2014: Uday Kotak

Zakladatel čtvrté největší indické banky začal podnikat v polovině osmdesátýc­h let, když se mu znelíbilo nerovné úročení vkladů a půjček. „Skromný bankéř“nabídl chudým vesničanům peníze bez lichvářské­ho úroku. Časopis Forbes odhadl jeho jmění na osm miliard dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia