Dnes Prague Edition

Trikolóra Klaus junior má nové hnutí. Chce bránit tradiční hodnoty

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Poslanec Václav Klaus mladší představil nové hnutí Trikolóra, které zakládá poté, co ho vyloučila ODS.

„Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“zdůraznil syn bývalého prezidenta. Českou republiku by si podle něj měli vzít zpátky lidé, kteří pracují, vychovávaj­í děti a platí daně. „Chceme bránit konzervati­vní hodnoty a zdravý rozum,“řekl

Klaus. „Rodina, která se skládá z táty, mámy a dětí, je ta rodina, kterou chceme hájit,“doplnila Klause mladšího poslankyně Zuzana Majerová Zahradníko­vá, která opustila ODS a přidala se k novému hnutí.

Ctíme evropské, neafrické a nearabské hodnoty, řekl Klaus

„Skutečně nás zajímá mnohem víc Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan na Antarktidě. Co se týče Evropské unie, já jenom řeknu jednu věc: my naprosto ctíme evropské hodnoty ve smyslu neafrické a nearabské,“uvedl také Klaus mladší, s nímž se ODS rozešla.

Popsal, co je podle něj obrana normálního světa. „Například si nemyslíme, že savci mají dvacet sedm pohlaví podle toho, jak se cítí, a že máme takové bludy učit děti ve školách. Nemyslíme si, že evropskou, potažmo světovou průmyslovo­u politiku má určovat šestnáctil­etá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostik­ovanými psychickým­i poruchami,“řekl s narážkou na švédskou ekologicko­u aktivistku Gretu Thunbergov­ou.

Trikolóra je pro českou korunu a pro výjimku z přijetí eura.

Nové hnutí Trikolóra chce, aby si Česká republika vyjednala s Evropskou unií trvalou výjimku z eura a zachovala si českou korunu.

Klaus mladší byl z ODS vyloučen v polovině března. „Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupován­ím dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS a dělá to i přesto, že byl několikrát varován poté, co dostal něco, co jsme nazvali žlutou kartou,“řekl po jednání výkonné rady šéf strany Petr Fiala.

Vyčetl Klausovi mladšímu, že otevřeně podporuje vystoupení České republiky z Evropské unie, nebo to, že zpochybňuj­e účast vojáků Armády České republiky ve vojenských misích a že podporoval kandidáta SPD Ladislava Jakla v loňských senátních volbách.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? „Normální je pracovat“Václav Klaus mladší včera představil svoji novou politickou stranu. Nazval ji Trikolóra – hnutí občanů a chce hájit konzervati­vní hodnoty, zdravý rozum a pracující lidi. „Normální je pracovat, nikoli čerpat,“řekl Klaus. Členkou přípravnéh­o výboru strany je také další bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníko­vá.
Foto: Dan Materna, MAFRA „Normální je pracovat“Václav Klaus mladší včera představil svoji novou politickou stranu. Nazval ji Trikolóra – hnutí občanů a chce hájit konzervati­vní hodnoty, zdravý rozum a pracující lidi. „Normální je pracovat, nikoli čerpat,“řekl Klaus. Členkou přípravnéh­o výboru strany je také další bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníko­vá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia