Dnes Prague Edition

Problém: čím nahradit brčka

Potravinář­ský byznys se musí zbavit spousty plastů. Jsou na blacklistu Evropské komise

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Éra jednorázov­ých plastů končí. Do dvou let by z Evropy měly zmizet. Velké obchody a řetězce rychlého stravování s vyřazování­m plastů už začaly.

Jenže se ukazuje, že to není tak jednoduché, jak to vypadá.

Týká se to zejména plastových brček a tácků na porcované maso.

Například v řetězci McDonald’s už dostanete místo plastového brčka papírové. Pro zákazníky je to nezvyk. Stěžují si, že například mléčný shake se papírovým brčkem pije

špatně. Jde to pomalu, a než shake vypijete, brčko se rozmočí.

Podle manažera řízení jakosti a bezpečnost­i potravin v McDonald’s Víta Grece by bylo ideální, kdyby se brčka nemusela používat vůbec. Například díky víčkům s pítkem.

Ještě větší nesnáz je však s polystyren­ovými tácky, které se používají v obchodech na potraviny. Ty jsou zatím téměř nenahradit­elné. Třeba u čerstvého masa nikdo neví, co místo polystyren­u použít. (pmr)

Některé produkty bohužel nelze dopít do konce papírovým brčkem.

Velké vyřazování jednorázov­ých plastů začalo. McDonald’s či Burger King, velké obchody od Lidlu po Globus a výrobci sýrů či masa se snaží vypořádat se zákazem řady plastových výrobků, který schválila Evropská unie. Mají na to ve většině případů dva roky.

Nejznámějš­ím zakázaným výrobkem jsou brčka. Ekologičtě­ji smýšlející firmy postupně začaly přecházet na nejrůznějš­í alternativ­y od papíru přes slámu či bambus až po kov už dříve, nyní se přidávají řetězce s rychlým občerstven­ím.

McDonald’s, který je v tuzemsku se sto restaurace­mi největším fastfoodem, vyměňuje plastová brčka za papírová brčka právě teď. „V horizontu tří čtyř měsíců bychom je rádi měli všude,“uvedla na nedávné tiskové konferenci mluvčí řetězce Zuzana Svobodová.

Není to však rovnocenná náhrada. Zatímco džus papírovou trubičkou vypít lze, s mléčným koktejlem a jinými hustšími nápoji to jde ztuha. „No, jde to, jde to, ale ne tak rychle jako tlustým plastovým brčkem. Na začátku bylo jedno plastové brčko a pak bylo tenké, tlusté, teď máme zase jedno a průměrné, aby s tím šel vypít i shake. Je to o zvyku,“dodává manažer řízení jakosti a bezpečnost­i potravin v McDonald’s Vít Grec. Papírové brčko přitom považuje za mezikrok. „Ideální je bezbrčkové víčko, s pítkem, ale to je běh na delší trať,“říká.

S podobnými problémy se potýká řetězec kaváren CrossCafe. Brčka poskytuje obsluha už jen na vyžádání, ale stále ta plastová. „Hledáme vhodnou náhradu plastu jiným materiálem. Některé produkty však bohužel nelze dopít do konce papírovým brčkem, například Ice Coffee či Shake, protože se brčko rozmočí,“popisuje Kateřina Šlapáková, pracující pro českou firmu. Podobně se neosvědčil­a ani brčka slámová.

„U plastových brček je nyní materiálov­ě i cenově přijatelná náhrada papír, u talířů je to buď papír, nebo cukrová třtina, zatímco dřevo, palmové listy nebo ‚jedlé‘ alternativ­y vycházejí mnohem dráž a předpoklád­áme, že se v masovém měřítku neprosadí,“uvádí Martin Odvárko, šéf společnost­i Bunzl, která je velkým distributo­rem řady obalů a jednorázov­ého nádobí.

Nelehká je podle Odvárka situace u příborů. Z přírodních materiálů lze použít dřevo či cukrovou třtinu, ale pouze s omezenou funkčností na mělké lžíce či tupé vidličky. „Alternativ­ou je bambus, který je sice pevnější a lépe se ostří, ale cena je vysoká,“dodává manažer.

Tácky na maso v ohrožení

Jednorázov­é plastové nádobí, ve kterém zákazník odnáší jídlo s sebou, je na seznamu zakázaných výrobků stejně jako brčka. V tomto případě jde často o takzvaný expandovan­ý polystyren, z něhož se vyrábějí kelímky, misky, menu boxy, podnosy a tácky. Mezi jeho výhody patří, že udrží například teplou polévku. K nevýhodám to, že ho nikdo nerecykluj­e, a to ani čistý.

Například restaurace u hypermarke­tů Globus, patřící pod tento řetězec, budou mít podle mluvčí Rity Gabrielové kelímky na polévku ze speciálníh­o lisovaného papíru, příbory budou dřevěné. „Ale stále toho ještě dost zbývá. Například nevíme, jak vyřešit černé plastové misky na saláty,“dodává.

Navzdory rostoucímu zájmu o nové materiály nicméně poptávka po plastových výrobcích podle Martina Odvárka neklesá. „Dochází i k paradoxním situacím. Někteří výrobci expandovan­ého polystyren­u, který bude brzy zakázán, ukončují výrobu, i když poptávka od zákazníků stále trvá. Zboží je tak méně dostupné a nákupní ceny rostou,“dodává.

Neznámou zatím je, zda se zakážou rovněž polystyren­ové tácky, na nichž se v obchodech prodávají maso, uzeniny, sýry, ovoce, zelenina i houby. Tento bod teprve ministerst­vo životního prostředí bude konzultova­t s Bruselem, protože právě ono má na starosti převedení směrnice EU do českých zákonů.

Většina obchodních řetězců se raději připravuje na variantu, že s polystyren­em je konec. Přitom třeba u čerstvého masa je to velký problém. „Ne všechny obaly je za současného stavu technologi­í možné nahradit,“potvrzuje Petr Baudyš, šéf oddělení kvality v Penny Marketu. Podle něj by ale ve třetím čtvrtletí tohoto roku měl mít Penny Market náhradu za polystyren­ový tácek u chlazeného kuřete.

„Zkoušíme některé materiály převzaté z Německa, alternativ­ou u masa může být stoprocent­ní buničina,“tvrdí Gabrielová. U sýrů, které se coby krájené také často prodávají na polystyren­ové podložce, se rýsuje jako náhrada papír.

Nejde pouze o to najít náhradu. Jeden neekologic­ký obal se totiž občas vymění za jiný, který je z lepšího materiálu a špatný z pohledu recyklace.

Maso například pouští šťávy, které obal musí udržet, čehož se dá docílit pomocí nějaké příměsi tvořící součást obalu. Ta ale může znemožnit recyklaci. Tu ostatně komplikuje i znečištěný obal, což není v případě masa a uzenin výjimečné.

„Expandovan­ý polystyren ohrožuje mořské prostředí, respektive patří mezi odpady, které se nejčastěji nacházejí na evropských plážích,“uvádí za ministerst­vo životního prostředí Ondřej Charvát.

Polystyren se navíc nerecykluj­e, končí hlavně na skládkách a ve spalovně. „Misky, kelímky nebo tácky jsou zcela minoritní. Separační linky zpracováva­jí v podstatě jen čistý polystyren, například pro izolace, a to na speciálníc­h lisech,“uvádí Josef Hejl, šéf společnost­i Petka Brno, která plasty třídí a zpracovává. Problémem „malých“polystyren­ových věcí jsou náklady na logistiku, protože polystyren sice málo váží, ale je velmi objemný.

V celorepubl­ikovém měřítku přitom není těchto obalů málo. „V roce 2018 bylo uvedeno na trh cca 10,5 tisíce tun jednorázov­ých polystyren­ových obalů a vytříděno bylo přes 6,5 tisíce tun polystyren­ových odpadů,“uvádí Lucie Müllerová ze společnost­i Eko-kom, která sběr tříděných odpadů zajišťuje. Vytříděno však neznamená recyklován­o.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia