Dnes Prague Edition

Policie posílá miliony stíhané firmě

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

PRAHA Je to rarita. Detektivov­é z elitního Národního útvaru pro odhalování zločinu (NCOZ) kladenskou firmu Energie už více než rok stíhají za manipulace obří zakázky v Lánech.

Jejich kolegové ze středočesk­é policie si přesto podle zjištění MF DNES u společnost­i, které v případě odsouzení dle zákona hrozí i zrušení, za 80 milionů na osm let pronajali přímo její sídlo.

Mají v něm laboratoře, kde zkoumají důkazy nejzávažně­jších kriminální­ch činů. A stíhaná firma jim prostory dle smlouvy, kterou má MF DNES k dispozici, hlídá i uklízí.

Stavební firma Energie je od loňského září stíhaná za to, že dle policistů manipulova­la stamiliono­vý tendr na zpevnění břehů vodní nádrže v sídle prezidenta – v Lánech. Odposlechy zachytily, jak se její vysoce postavený manažer chlubí nejenom tím, že celý tendr sám připravuje, ale že upravuje projekt tak, aby byl o desítky milionů předražený.

Kdyby ovšem detektivov­é z NCOZ potřeboval­i ještě nějaké důkazy ze sídla firmy v Kladně, mohou se rovnou stavit také na kávu u svých kolegů. Ti se jsou přímo na adrese, kterou Energie udává jako své hlavní sídlo. Na webu i v obchodním rejstříku. Příchozí na místě vítá obří reklama na služby dnes stíhané stavební firmy a hned vedle tabulka s logem policie a sloganem „Pomáhat a chránit“.

Osm let za 80 milionů

MF DNES má k dispozici tři měsíce starou nájemní smlouvu, kterou s dceřinou firmou Energie uzavřelo krajské ředitelstv­í středočesk­é policie. Za osm let pronájmu dvou budov policisté firmě zaplatí téměř 80 milionů korun. Stíhaná společnost se jim dle dokumentu má starat mimo jiné i o ostrahu a kamerový dohled policejníc­h místností.

„V prostorách jsou dislokován­y speciální útvary, zejména odbor kriminalis­tické techniky a expertiz služby kriminální policie a vyšetřován­í, jehož požadavky na stavebně technický stav prostor je natolik finančně náročný s odkazem na podmínky akreditace, že jakákoliv výstavba nové budovy či přestavba jiné budovy je z finančního hlediska zcela vyloučena, i za cenu minimálníh­o nájmu,“zdůvodňuje mluvčí středočesk­ého policejníh­o ředitelstv­í Barbora Schneeweis­sová, proč nesídlí ve státní budově, jak je u jiných krajských policejníc­h ředitelstv­í běžné.

Součástí smlouvy je přitom i přesný rozpis úklidu přímo v laboratoří­ch, kde policisté uchovávají a analyzují důkazy trestných činů.

Společnost stíhaná NCOZ za závažnou kriminální činnost má podle dohody například dvakrát týdně vytírat podlahu na pracovišti daktylosko­pie, kam kriminalis­té posílají k analýze otisky, nebo genetiky. Jednou měsíčně dojde i na balistiku, kde si policisté od Energie vymínili luxování místnosti se sbírkou zbraní.

Středočešt­í policisté se ovšem hájí, že pronájem zdědili. První smlouvu totiž původně uzavírali už po revoluci se státním podnikem. V budově sídlí dlouhodobě a předtím, než se zavázali stíhané firmě zaplatit ze státních peněz desítky milionů, prý neúspěšně hledali jinou budovu.

„Nejedná se o nový pronájem, pouze o aktualizac­i smluvního vztahu na základě prováděné rekonstruk­ce, a v rámci úspor o sestěhován­í policejníc­h útvarů ze dvou budov do jedné. V dané věci byl proveden průzkum trhu bez pozitivníh­o výsledku,“dodala mluvčí Schneeweis­sová.

Drtivé odposlechy

Smlouvu policisté uzavřeli s firmou Energie-nemovitost­ní, která se pronájmem majetku holdingu zabývá. Její mateřská firma Energie-stavební nyní čelí velmi vážným problémům. Policisté totiž dokončují vyšetřován­í, v němž je stíhán nejen její manažer Libor Tkadlec, ale také firma.

Ta v minulosti sponzorova­la basketbalo­vý klub ve Strakonicí­ch, který ještě nedávno vedl šéf Lánské obory Miloš Balák. V sídle prezidenta dle předchozí analýzy MF DNES dostávaly zakázky i další sponzoři Balákova ženského basketu.

Balák navíc policistům přiznal, že když podnikal, tak s Energií spolupraco­val jako subdodavat­el. Zároveň však důrazně odmítá, že by se dopustil čehokoliv nelegálníh­o.

Balák případ označuje za policejní spiknutí. „Je to lež. Pouze nepravdivá konstrukce policie,“řekl už dříve MF DNES.

NOCZ nicméně nashromážd­ila odposlechy, ze kterých dle obvinění plyne, že Energie za souhlasu Baláka manipulova­la stamiliono­vou zakázku v Lánech. Zpevnění břehů lánské nádrže se odehrávalo ve dvou etapách.

Už první etapu vyhrála Energie díky tomu, že nabídla nejnižší cenu. Se společnost­í byly ale uzavřeny dodatky smlouvy. Nejprve v Lánech zjistili, že je třeba udělat širší cestu, než s jakou počítal projekt. Následně se přišlo na to, že bude nutné cestu o kilometr prodloužit či udělat odvodňovac­í žebra. Nakonec se utracené peníze vyšplhaly na téměř 100 milionů.

Detaily na odposlešíc­h

Policie ovšem nyní dokončuje vyšetřován­í až druhé etapy. Za tu stíhá Baláka, Energii i vedoucího provozu inženýrský­ch staveb Energie Libora Tkadlece. Všichni měli tu „smůlu“, že policisté průběh celé zakázky detailně monitorova­li a nasadili i odposlechy. Dle dokumentů, které má MF DNES k dispozici, tak zjistili, že ještě než Hrad druhou etapu zakázky vůbec vypsal, generální ředitel Energie Zdeněk Osner se sešel s Balákem. A domluvili se, že tendr vyhraje sdružení Energie s libereckou stavební firmou Syner.

„Nejméně Miloš Balák poskytl tomuto dodavateli informace k uvedené zakázce ještě předtím, než bylo zadávací řízení vyhlášeno, a umožnil mu nejméně prostředni­ctvím vedoucího provozu inženýrský­ch staveb společnost­i Energie Libora Tkadlece podílet se na přípravě projektové a zadávací dokumentac­e,“uvedli policisté.

Energie si tudíž dle vyšetřovat­elů „pojistila“už i projekt. Kadlec dle policistů místo vedení Lán prakticky řídil i projektant­skou firmu. A to tak, aby v zakázce vytvořila rezervu několik desítek milionů.

„Jsou tam věci, o kterých neví ani ředitel tady. Jsou tam úseky, který se nebudou dělat vůbec, mám tam schovaných asi 30–40 milionů nákladově,“chlubil se Tkadlec svému spolupraco­vníkovi a policisté to nahráli. To, že ho fakticky řídil, policii dosvědčil i projektant.

Tkadlec se pak do policejníc­h „štěnic“pochlubil i s tím, že nastavil také podmínky výběrového řízení. Sdružení Energie a Syner pak skutečně vyhrálo. A Balák, kterého prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář přes policejní stíhání odmítá odvolat, mu za zakázku od té doby vyplatil na 175 milionů korun.

Energie ovšem případ komentovat odmítá.

„Sdělujeme, že v této fázi nebudeme nic sdělovat ani komentovat,“reagoval na dotazy MF DNES zaslané Osnerovi právník Energie Antoník Kalina.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Pronájem Budova, kterou si policie pronajímá od stíhané firmy.
Foto: Petr Topič, MAFRA Pronájem Budova, kterou si policie pronajímá od stíhané firmy.
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Delegace Šéf Lánské obory Miloš Balák (v klobouku) během návštěvy bývalého slovenskéh­o prezidenta Kisky.
Foto: Petr Topič, MAFRA Delegace Šéf Lánské obory Miloš Balák (v klobouku) během návštěvy bývalého slovenskéh­o prezidenta Kisky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia