Dnes Prague Edition

Vezměte mi klidně i boty Klidně mi vše zabavte, prohlásil u soudu Rath. Právě teď se rozhoduje, zda půjde do vězení.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Bývalý hejtman David Rath je kvůli něčemu u soudu skoro každý měsíc, ale teď mu jde fakt o všechno. Když vrchní soud ve včera zahájeném odvolacím procesu potvrdí nepravomoc­ný verdikt, může Rath čekat ve schránce výzvu k nástupu do vězení na osm a půl roku za korupci.

Po sedmi letech od zatčení. Jenže tenhle senát je dost nevyzpytat­elný a rozsudek potvrdit nemusí. Předseda současného senátu Pavel Zelenka je totiž jediným soudcem, který Rathovi svým verdiktem v celé jeho anabázi před lety „pomohl“. Právě Zelenka zrušil

v prosinci 2016 odsuzující rozsudek nad Rathem. Odposlechy považoval za špatně povolené a veškeré důkazy, které z nich vzešly, za „plody otráveného stromu“. Odposlechy pak vrátil do hry zase až Nejvyšší soud. Jelikož soudci vrchního soudu obecně neradi mění názor pod tlakem vyšší instance – jak je vidět třeba na kauze Nečesaný – může Zelenka trest vězení klidně zrušit znovu. Každopádně to bude drama.

Po omluvách zbyl jen Rath

Do obrovské jednací síně soudu na Pankráci včera přišlo jen šest obžalovaný­ch z jedenácti. Skoro všichni se v průběhu dne omluvili, až na lavici zbyl jen osamělý David Rath.

Proti němu stála státní zástupkyně Kateřina Weissová, která naopak hraje ještě o zpřísnění trestu. Rath má prozatím nepravomoc­ně

trest osm a půl let vězení a propadnutí peněz, které u něj policisté zabavili. Žalobkyně mu však chce zabavit veškerý majetek.

„Z postoje obžalované­ho Ratha je zjevné, že u něj nenastala naprosto žádná sebereflex­e,“argumentov­ala Weissová.

Odposlechy zněly už pětkrát

Rath má s brýlemi novou „profesorsk­ou“image. Celý den střídavě poslouchal soud a střídavě měl zavřené oči, jako by snad i usnul. Když však pozdě odpoledne dostal slovo, aby přednesl odvolání, ukázalo se, že pan doktor je v perfektní řečnické formě. „Tahle kauza mi převrátila život. Kdybych chtěl zapomenout, tak mi další kolo vše připomene. Odposlechy jsem už slyšel asi pětkrát,“začal Rath.

Vzápětí ale projevil přání vyslechnou­t si je pošesté. Jen aby poukázal na to, že jsou „z osmdesáti až sta procent nesrozumit­elné“.

Emotivně pokračoval i dál. „Jestli mi chce státní zástupce vzít celý majetek, vezměte si to, i boty, jestli vás to potěší,“přesvědčov­al Rath soud, že na penězích nelpí.

Rathovou řečí včerejšek vyvrcholil, ale před ním vystoupili ještě jeho advokáti a za obžalované Kateřinu Kottovou a Petra Kotta jejich obhájce Tomáš Sokol.

Obhajoba včera vytáhla celý arzenál námitek, který už návštěvníc­i Rathových soudů důvěrně znají.

„Není prokázáno, že by obžalovaný Rath věděl, že v krabici jsou peníze,“uvedl v odvolání jeho právník Adam Černý. Souzené zakázky byly podle něj zhotoveny za obvyklé ceny, nikomu nevznikla žádná škoda a do procesu svými vyjádřením­i údajně nevhodně zasahoval prezident republiky (Miloš Zeman označil diskuse o vině za nepatřičné, pokud se u někoho najdou peníze – pozn. red.). Je však pravda, že vrchní soud námitky slyšel naživo včera prvně. Navíc Rathovi obhájci jako by měli pocit, že tenhle soud je na jejich straně. „Pane předsedo, hájili jsme váš právní názor, a to dost usilovně,“vracel se k tři roky starému zrušení odposlechů Rathův obhájce Roman Jelínek.

Varování před obstrukcem­i

Zatímco minule Zelenka vůbec nenařídil hlavní líčení a s Rathem si poradil v neveřejném zasedání, tentokrát rozepsal odvolací jednání na jedenáct dní. Dokonce budou vyslechnut­i i noví svědci. Ti si však ještě počkají. Rath bude mluvit i dnes.

Kdyby snad chtěl Rath spadnout z kola, měnit advokáty či proces jinak vykolejit, jako to dělal dříve, Zelenku asi rozzlobí. „V případě jakéhokoli narušení řízení, které bychom mohli považovat za obstrukci, budeme postupovat důrazně,“varoval osazenstvo Zelenka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia