Dnes Prague Edition

Hrozba útoku? Policie hlídala školy ve velkém

- Václav Janouš reportér MF DNES

Na českých školách hrozí útok střelce. Takovou informaci dostali včera dopoledne čeští policisté od amerických tajných služeb. Ty na sociálních sítích zadržely text, ve kterém pisatel vyhrožoval, že „půjde a vystřílí české vysoké školy“. Policie okamžitě v několika krajích spustila bezpečnost­ní opatření, varovala i školy samotné. Vpodvečer pak ministr vnitra Jan Hamáček oznámil, že policisté pachatele vypátrali. Šlo podle něj o žert, který ale zaměstnal stovky policistů.

Bylo chvíli před polednem, když jihočeská policie začala stahovat

z terénu své policisty, aby je velitelé na služebně zaúkoloval­i hlídáním škol. Jižní Čechy vedle Středočesk­ého či Ústeckého kraje, Prahy nebo Brna byly jedním z krajů, kde policie spustila nejintenzi­vnější bezpečnost­ní opatření. „Tu informaci zachytili Američané, nás jen vyslali hlídat školy, ale s tím, že neznáme možného pachatele, nemáme jeho popis, nic, tak vlastně ani nevíme, jak případného střelce poznat,“říkal odpoledne jeden z jihočeskýc­h policistů.

Po digitální stopě

Policie od počátku pracovala s verzí, že k útoku skutečně může dojít. Riziko oznámila na svém twitterové­m účtu. „Po autorovi intenzivně pátráme,“dodala mluvčí policejníh­o prezidia Lenka Sikorová.

Člověk, který na Twitteru vyhrožoval, že vystřílí české školy, se schoval za falešný profil. Podle informací MF DNES však měli policisté jeho digitální stopu, která pražskou kriminálku dovedla až ke konkrétním­u pachateli.

České školy informaci od policie o možné hrozbě obdržely včera pozdě odpoledne. Většina ředitelů, rektorů či děkanů konkrétněj­ší informace neměla, spíše jen varování. „Obdrželi jsme od policie upozornění o zvýšeném riziku a přijímáme k tomu nějaká opatření,“popsal rektor Univerzity Karlovy – kde studuje 49 tisíc studentů – Tomáš Zima. Pavel Rípka z Elektrotec­hnické fakulty ČVUT mluvil podobně. „Výstraha je poměrně obecná, takže není zatím nutné, abychom naši školu zavřeli. O situaci jsme informoval­i naše vrátné. Většinou jsou to bývalí profesioná­lní vojáci, tak věřím, že si s tím poradí,“řekl Rípka. Gymnázium Na Vítězné pláni v Praze-Nuslích zpřísnilo kontroly přicházejí­cích lidí a všechny vstupy bedlivěji sledovalo. Většina z nich pak podle ředitele Jaroslava Mervínskéh­o byla uzamčena.

Bývalý elitní policista a instruktor střelecké přípravy Policejní akademie Stanislav Kazbunda, který na českých školách školí učitele i studenty, jak se v případě útoku střelce chovat, říká, že jak pro policisty, tak pro školy byla situace velmi obtížná. „Tajné služby zřejmě budou mít pouze obecný záchyt komunikace, protože kdyby měly reálné poznatky o tom, které škole útok hrozí, určitě by přijaly opatření a rozhodně by před tím takto obecně policie nevarovala,“mínil včera Kazbunda. Dodal, že české školy se musí i přes planý poplach připravit na den, kdy k útoku skutečně dojde. „Dlouhodobě říkám, že školy na tuto ‚válku‘ musí být připraveny, protože není otázka, jestli u nás k takovému útoku dojde, ale pouze kdy se tak stane,“dodal.

Útoky střelců ve školách jsou poměrně časté například v Americe. Po posledním masakru na Floridě proto prezident Donald Trump navrhoval, aby učitelé byli ve školách ozbrojeni a byli tak schopni v případě útoku útočníka zabít. Některé americké školy už před vstupem do budovy varují, že část učitelskéh­o sboru je ozbrojena. Kupříkladu jako první v Texasu se takto vyzbrojili před dvanácti lety učitelé v městě Harrold.

Ozbrojení učitelé

„Síle je třeba odolávat odpovídají­cí silou,“komentoval na sociální síti vedoucí školní rady harroldské školy David Thewatt. V Texasu jsou ozbrojeni a zároveň vycvičeni, jak se bránit při útoku, učitelé na 13 procentech škol. Ti ostatní to považují za nepřijatel­né.

s přispěním redakce MF DNES

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia