Dnes Prague Edition

Všechno půjde z domova

Daňové přiznání či zobrazit výpis přestupků. Vše bude online, slibuje náměstek ministra vnitra

- Rozhovor Ondřej Leinert reportér MF DNES

Už teď lze online zjistit spoustu věcí, lidé však o nich často nevědí. Ve druhé polovině letošního roku proto chceme spustit masivnější kampaň,“říká v rozhovoru pro MF DNES náměstek ministra vnitra Jaroslav Strouhal. Mluví také o konkrétníc­h změnách, které mají posloužit řidičům nebo lidem žádajícím o ověření notářského podpisu.

Nepřicháze­jí všechny současné změny ohledně digitaliza­ce trochu pozdě?

Je pravda, že je to po deseti letech první výrazný krok k digitaliza­ci. V roce 2009 začaly datové schránky, začala se rozšiřovat síť Czech Pointů, ale od té doby se toho opravdu moc nestalo. Ve spolupráci s vládním zmocněncem pro IT máme za cíl těch služeb pro občany zařídit co nejvíc.

Právě vládní zmocněnec pro IT mi před časem říkal, že by chtěl, aby bylo možné vyřídit si nový občanský průkaz stejně jednoduše jako platební kartu. Kdy to bude možné?

Doručovat občanský průkaz poštou je poměrně citlivá otázka. Zejména z pohledu bezpečnost­i a ověření identity toho, kdo o danou kartu žádal. Je pravda, že třeba na Slovensku doručování občanských průkazů poštou funguje, ale že by ta služba byla nějak masově využívaná, o tom informaci nemám. Takže termín vám teď nemohu říct. Ale už v tuto chvíli například funguje poměrně čerstvá služba, že se podařilo propojit databáze ministerst­va vnitra a dopravy, takže když si jdete žádat o řidičský průkaz, má ministerst­vo přístup do aktuální databáze fotografií, kde se žádá o občanky a pasy, a nemusíte už nosit fotografii.

A co nového najdeme na Portálu občana?

Už teď můžete online nahlédnout do katastru nemovitost­í, ověřit si třeba, jestli někdo nechce disponovat s vaší nemovitost­í. Můžete si udělat výpis z živnostens­kého rejstříku a nově je možné vyřídit si i živnost online. Poměrně populární je služba zobrazován­í trestných bodů z registru řidičů, s tím, že v druhé polovině roku by se mělo objevit, že tam budou zobrazeny nejen trestné body, ale i konkrétní přestupky.

Budou tam i přestupky, které nejsou bodované?

To je zatím otázka, protože do toho registru se uvádějí jen přestupky, za které byla udělena nějaká sankce. Takže pokud policista například vaše provinění vyřešil na místě domluvou, což bude v rámci správního řádu nově opět možné, tak to se obávám, že se tam neobjeví. Ale jinak by to měl být kompletní přehled toho, čeho jste se v rámci silničního provozu dopustil, ať už je to honorováno nějakým trestným bodem, nebo ne. Chystá se dále projekt Moje daně, aby bylo možné daňové přiznání vyplnit online a odeslat je na finanční správu. A zmíněný Portál občana by postupně měl nabízet nejen ověřené výpisy typu přehledu bodového konta řidiče, ale měl by zajistit, že přes něho budete moci provést elektronic­ké podání.

Jak to bude fungovat?

Namátkou, budete chtít podat daňové přiznání, vyberete si příslušný typ daňového formuláře, identifiku­jete se, formulář se předvyplní podle dat, které o vás stát má, a vy tam s nadsázkou jen dopíšete, kolik jste za příslušný kalendářní rok vydělal peněz.

Dá se říct, že tak skončí povinnost chodit na úřady?

Úřady by si mezi sebou měly vyměňovat data, takže pokud si budete žádat třeba o vydání živnostens­kého oprávnění, v ideálním případě by po vás úředník neměl chtít vaše osobní údaje, které jsou s tím spojené, měl by si vše zjistit z datového fondu, kterým stát disponuje. Je ještě třeba, aby data z úřadů byla kompatibil­ní s Portálem občana, ale v ideálním případě by opravdu vše mělo jít z domova. Jednoduše si vezmete elektronic­ký občanský průkaz, přihlásíte se do Portálu občana, ten vás ověří, a pak už si budete moci online založit živnost nebo vyřídit stavební povolení.

Co se týče digitaliza­ce Česka, můžeme čekat ještě nějaké změny, které lidé poznají?

Teď třeba začínáme vést jednání s notářskou komorou. Role notářů je nezastupit­elná mimo jiné při zakládání společnost­í, při ověřování podpisů... A představa notářské komory je taková, že by měla vzniknout centrální databáze ověřených podpisů, kde by bylo možné si ověřit, že je podpis skutečně pravý. Těch nápadů je hodně a je to i na vyjednáván­í s ministerst­vem financí nebo i na otázce, nakolik bude Česká republika úspěšná při získávání prostředků z Evropské unie.

Brzy to bude rok, co fungují elektronic­ké občanky. Kolik lidí těch služeb využívá?

V tuto chvíli platí, že třetina osob, které si vyzvednou nový občanský průkaz, si aktivuje i tu elektronic­kou možnost. V porovnání s ostatními zeměmi, které takovou možnost zavedly, je to poměrně velké číslo. Je pravda, že bychom potřeboval­i veřejnost se všemi těmi možnostmi lépe seznámit, podařilo se nám získat nějaké prostředky z Evropské unie, takže doufám, že se v druhé polovině příštího roku rozjede nějaká masivnější PR kampaň. Propagovat by měla elektronic­kou občanku, Portál občana a všechny služby, které za tím jsou.

Můžete online nahlédnout do katastru nemovitost­í, ověřit si, jestli někdo nechce disponovat s vaší nemovitost­í.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia