Dnes Prague Edition

Zabila novorozeně. Babybox byl kousek od ní

- Kateřina Vaníčková redaktorka MF DNES

Vražda novorozeně­te v minulém týdnu otřásla malou obcí Střevač na Jičínsku. Policisté z ní obvinili mladou ženu, která žila se svou rodinou v bývalé hospodě.

„Z prvotního ohledání na místě a dalšího šetření jsme získali informace, které vedly k zahájení trestního stíhání osmnáctile­té matky dítěte pro spáchání zvlášť závažného trestného činu vražda,“uvedla mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Ta potvrdila, že žena s policisty od zadržení spolupracu­je.

Nenápadný panelový dům bývalé hospody stojí nedaleko místního obchodu a obecního úřadu. Žije zde šest rodin, ani jedna prý neměla ponětí, že se ve vedlejším bytě vraždilo.

„Prý porodila v pondělí po jedné odpoledne v koupelně, kde se zavřela. V tu dobu byla doma celá její rodina, je jich tam asi pět. Vždyť museli slyšet nějaký křik nebo vidět krev, ne?“ptá se sama sebe sousedka Tereza Z., kterou redaktorka MF DNES zastihla před domem.

Sama však křik ani pláč od sousedů neslyšela.

Prořekla se v práci

Od pondělního poledne, kdy mělo dojít k činu, podle jedné verze příběhu mrtvé novorozeně leželo ve vaně, kam je matka po porodu odhodila.

„Jen jsem slyšela, jak si děti na balkoně stěžují, že nemohou na záchod. Opravdu jsem neměla ponětí, proč. Nejmladší je tam asi sedmiletá holčička, která to musela vidět,“uvádí Tereza Z.

Vše mělo prasknout, když se matka obviněné prořekla v práci. „Říkala, že mají doma ve vaně mrtvé miminko, tak prý jestli to mají oznámit lékaři nebo co s tím mají dělat. Přitom to byla bezproblém­ová rodina,“nechápavě ukazuje na okno nad sebou.

Den nato do obce dorazila kriminálka. „Najednou tady zazvonili a ptali se mě, jestli mám dítě. Když jsem řekla, že ano, tak ho chtěli vidět. Pak šli nahoru a tam našli mrtvou holčičku,“vzpomíná na minulé úterý sousedka.

Žena, která měla svou dceru zavraždit, prý policistům při zatýkání tvrdila, že se dítě už narodilo mrtvé. MF DNES se pokoušela kontaktova­t rodinu obviněné. Ani po opakované návštěvě nikdo neotevíral, přestože se z bytu ozývaly kroky a někdo za dveřmi hovořil.

„Je to rodina, která se před lety přistěhova­la odněkud ze severu. Ale nikdo ani nevěděl, že je holčina těhotná. Ona chodila sem do krámu a vůbec na to nevypadala. Pořád nosila takový volný trička,“popisuje žena před místním obchodem.

Všichni oslovení obyvatelé Střevače se shodují, že tragédii bylo možné předejít. Například nejbližší babybox je jen ve čtyři kilometry vzdáleném Jičíně.

Žena je nyní ve vazbě.

V případě prokázání viny jí hrozí trest 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Najednou tady zazvonili a ptali se mě, jestli mám dítě. Když jsem řekla, že ano, tak ho chtěli vidět. Pak šli nahoru a tam našli mrtvou holčičku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia