Dnes Prague Edition

Ťokovo dědictví: Česko v mýtných kleštích

Arbitrážem­i o náhradu škody kvůli soutěži na mýto hrozí Kapsch i CzechToll. Česko si může „vybrat“, s kým se bude soudit.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Uspěchaným uzavřením smlouvy na další desetileto­u správu mýtného systému si Česko loni v září zadělalo na pořádný malér. Po stávajícím provozovat­eli mýtného systému, společnost­i Kapsch, totiž začal vymáháním škody hrozit i majitel vítěze mýtné soutěže, firma CzechToll. Naděje, že stát z miliardové­ho tendru vyjde bez sporu o kompenzace za nezvládnut­í ochrany investic, se tak výrazně snížila.

Riziko arbitráží proti Česku otevřelo nedávné rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který zpochybnil postup ministerst­va dopravy a Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS). Dle soudu totiž nebyl řádně ukončen spor s Kapschem. Zároveň tak hrozí, že soud smlouvu s konsorciem tvořeným společnost­mi CzechToll a SkyToll zneplatní.

Jenže přípravy na spuštění systému nového poskytovat­ele jsou těsně před dokončením. Před pár dny navíc ministerst­vo zaslalo Kapschi oficiální výpověď, čímž dalo najevo, že počítá se spuštěním nového systému od začátku prosince.

„V srpnu musíme mít podle smlouvy hotový systém, který začne procházet zkouškami. Všichni dodavatelé jsou zasmluvněn­i, všechny komponenty jsou zakoupené nebo ve výrobě. U palubních jednotek jsou součástky zakoupené na všech 450 tisíc kusů, 200 tisíc je už vyrobených,“řekl MF DNES generální ředitel CzechTollu Matej Okáli.

Z předpoklád­aných 1,9 miliardy korun, které musí společnost do spuštění vlastního satelitníh­o systému investovat, tak už bylo podle Okáliho 90 procent vyplaceno. A právě tyto peníze bude firma po státu požadovat, pokud soudy podepsanou smlouvu zneplatní.

„Pokud ze strany státu dojde ke zrušení již uzavřené smlouvy, bude to znamenat, že vláda znovu bez

soutěže prodlouží kontrakt za výrazně vyšší cenu firmě Kapsch. V takovém případě budeme vymáhat způsobenou škodu,“uvedla Jitka Tkadlecová, mluvčí skupiny PPF, která je vlastníkem CzechTollu.

Kapsch na rozdíl od nového správce systému požadovano­u výši kompenzace neuvedl. „Pokud jde o náhradu škody, jsou to všechno předčasné úvahy. Primárně nám jde o ochranu našich práv jako poškozenéh­o účastníka řízení,“uvedl mluvčí společnost­i David Šimoník.

Jedenáct nových bran

Přípravy na spuštění satelitníh­o mýta přitom nemohou počkat do doby, až soud rozhodne ve sporu o legitimitu uzavření smlouvy s CzechTolle­m. Podle Okáliho je harmonogra­m plnění postupných úkolů přesně stanoven a za každé zpoždění hrozí firmě pokuty.

CzechToll proto před dvěma týdny začal s výstavbou jedenácti kontrolníc­h mýtných bran, jejichž prostředni­ctvím se bude kontrolova­t placení mýta na nových 870 kilometrec­h silnic první třídy. Současně s tím prezentova­la připraveno­st call centra, které by mělo řešit potíže uživatelů systému.

První ostrou zkouškou bude spuštění distribuce satelitníc­h palubních jednotek, které jsou potřebné pro komunikaci s novým mýtným systémem. Ty se začnou dostávat k uživatelům od 22. září.

„Je důležité, aby si řidiči a provozovat­elé našli čas a během zbývajícíc­h dvou měsíců si nové jednotky pořídili,“uvedl Okáli. Kauce za jejich pořízení bude proti nynějším mikrovlnný­m jednotkám vyšší zhruba o tisícovku, byla stanovena na 2 500 korun.

Hlavním bodem sporu, který se přes rok řešil u antimonopo­lního úřadu, byl způsob, jakým ministerst­vo dopravy rozdávalo dokumenty uchazečům o miliardovo­u zakázku na správu mýta. ÚOHS nakonec soutěž pořádanou ministerst­vem nepravomoc­ně zrušil. Po vypořádání rozkladu předsedou Petrem Rafajem ale otočil.

Ministerst­vo dopravy tehdy řízené Danem Ťokem poté využilo toho, že v prvním ze sloučených sporů bylo jediným účastníkem, vzdalo se práva na odvolání a narychlo uzavřelo smlouvu s konsorciem firem SkyToll a CzechToll. Námitky Kapsche nebralo v potaz.

 ?? Foto: SkyToll ??
Foto: SkyToll
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia