Dnes Prague Edition

Afričané teď míří do USA – přes Mexiko

Afrika našla novou stezku, přes Brazílii. Delší, ale bezpečnou

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Spíš byste je čekali třeba ve Švédsku za polárním kruhem než tady.

Mexické město Nuevo Laredo leží naproti texaskému Laredu, odděluje je jen řeka Rio Grande. V Nuevo Laredu čeká 1 500 překvapivý­ch migrantů, aby přešli do USA.

Jsou to hlavně Konžané a nějací lidé z Kamerunu.

Ve městě Ciudad Juarez jsou zase Angolané.

Africká migrace nabrala nečekaný směr.

Během jediného týdne zadrželi Američané na mexické hranici 500 Afričanů. Ti jsou disciplino­vaní, nepřelézaj­í ploty jako Středoamer­ičané, ale spořádaně dojdou k hraničnímu přechodu a žádají o azyl.

Zdůvodnění – jejich i médií – je občas svérázné. Například týdeník Newsweek vysvětluje příliv Konžanů kromě konfliktů na neklidném východě také epidemií eboly. Přítomnost Angolanů zdůvodnil poněkud absurdně – následky občanské války, která ovšem skončila v roce 2002. A BBC nechává ve videu mluvit mladíka z Guineje, který tvrdí, že utíká před občanskou válkou, přestože v Guineji žádná není.

Odpověď na otázku, jak se dostali až sem, není tak složitá. Přiletěli do Brazílie, může to být levnější než zaplatit si převaděče přes Saharu a potom si koupit místo na lodi přes Středozemn­í moře. Je to i bezpečnějš­í, protože z Brazílie je to už jen po souši, po cestě není poušť ani moře a autobusy se nemohou potopit. Vlastně je s podivem, že to Afričany nenapadlo dřív.

Z Brazílie pokračují po vlastní ose, načerno cestují přes Kolumbii a Střední Ameriku až do Mexika.

Často jde o Afričany, kteří přišli do Brazílie už v roce 2016, aby si vydělali při pracích kolem olympiády v Rio de Janeiru.

Do USA se Afričané vydali proto, že i oni čtou na internetu. Dozvěděli se tak poněkud zkreslenou informaci šířenou Středoamer­ičany, že lidé, kteří přijdou do USA s dítětem, nemohou být odmítnuti.

Problém je, že se s nimi nikdo nedomluví. Americké úřady zoufale hledají tlumočníky z francouzšt­iny a portugalšt­iny, kteří by mohli ihned nastoupit na hranicích.

Mexiku nyní přibyl problém. Správní i lidský, protože Mexičané, kteří jsou shovívají vůči karavanám středoamer­ických migrantů, jejich africkou konkurenci nevítají nijak vlídně.

 ?? Foto: Reuters ?? Na hranici Afričan se snaží přejít mexickou hranici na cestě do USA. Minulý týden se tak do Spojených států dostalo 500 Afričanů.
Foto: Reuters Na hranici Afričan se snaží přejít mexickou hranici na cestě do USA. Minulý týden se tak do Spojených států dostalo 500 Afričanů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia