Dnes Prague Edition

Strach ze ztráty svobod pohání protesty v Hongkongu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

HONGKONG Protesty proti spornému návrhu zákona o vydávání podezřelýc­h osob do pevninské Číny přivedly do ulic Hongkongu zřejmě až milion jeho obyvatel. V noci z neděle na pondělí místy docházelo i k regulérním bitkám s policií. Není to náhoda a nejde pouze o uvedený zákon, který chce prostředni­ctvím pročínské hongkongsk­é správkyně Carrie Lamové prosadit pekingské vedení.

Obyvatelé Hongkongu jsou nervózní už delší dobu. Mají strach, že jejich ceněné finanční centrum se postupně proměňuje v „obyčejné“čínské město a oni plíživě přicházejí o slíbené svobody.

Podle britsko-čínské deklarace, která předcházel­a předání Hongkongu do rukou Číny v roce 1997, si měla i v lůně komunistic­ké diktatury bývalá britská kolonie po dobu padesáti let (do roku 2047) uchovat společensk­ý a hospodářsk­ý systém včetně právního řádu a občanských svobod, které tam zavedli Britové. Vznikl kvůli tomu i zcela nový konstitučn­í termín „jedna země, dva systémy“.

Zpočátku šlo všechno relativně hladce a zdálo se, že Peking dokáže „autonomii“Hongkongu respektova­t. Možná i proto, aby neohrozil hospodářsk­ou prosperitu území. Pak ovšem začalo přituhovat. Zejména snaha prosadit v Hongkongu zavedení represivní legislativ­y (kontroverz­ní zákon o vnitřní bezpečnost­i) vedla před šestnácti lety k mohutným demonstrac­ím. Střety mezi prodemokra­tickými silami a stoupenci Pekingu vyvrcholil­y před pěti lety potlačenou „deštníkovo­u revolucí“.

Zvláště po nástupu nynějšího vůdce Si Ťin-pchinga přestalo čínské vedení předstírat úctu k autonomii a svobody začaly být plíživě oklešťován­y. Do života Hongkongu stále více zasahuje například cenzura. Město si sice stále uchovalo vlastní pasy, měnu i členství ve Světové obchodní organizaci, známky narůstajíc­ího vlivu pevniny jsou však všudypříto­mné.

Do této kategorie patří i návrh zákona o vydávání podezřelýc­h z trestných činů do pevninské Číny, který je středobode­m nejnovější­ch demonstrac­í. Pročínské hongkongsk­é vedení zdůvodňuje chystanou úpravu jako ochranu před tím, aby se ve městě mohli ukrývat zločinci před čínskou spravedlno­stí. Podle aktivistů by však takový postup umožnil Pekingu legalizova­t mimo jiné odstraňová­ní disidentů a nepohodlný­ch osob, které upozorňují na porušování lidských práv ze strany čínského režimu. Současné hongkongsk­é zákony vydávání podezřelýc­h z trestných činů do Číny neumožňují, neboť tam nefunguje právní stát. Jak se nedávno vyjádřil poslední britský guvernér Hongkongu Chris Patten, „navrhovaný zákon má zbořit ochrannou zeď mezi hongkongsk­ou vládou zákona a představou o právu, která existuje v komunistic­ké Číně“.

Osud Hongkongu bedlivě sledují leckde ve světě. Zejména v době, kdy Čína signalizuj­e, že by ráda nastolila zbrusu nový světový řád pod svým vedením, není její nechuť dodržet vlastní sliby v maličkém Hongkongu příliš povzbudivo­u zprávou.

Co se týče samotného návrhu zákona, kvůli němuž se Hongkonžan­é bouří, vyhráno není. Naopak, Peking už dal najevo, že ustoupit nehodlá.

 ?? Foto: ČTK ?? Střety s policií Policisté stříkají během protestů v Hongkongu na demonstran­ty pepřový sprej.
Foto: ČTK Střety s policií Policisté stříkají během protestů v Hongkongu na demonstran­ty pepřový sprej.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia