Dnes Prague Edition

Německo: chce vláda číst z mobilů?

Šíří se zprávy, že úřady chtějí vědět, co se děje u vás v kuchyni

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Německá vláda chce odposlouch­ávat mobilní telefony občanů a získávat soukromá data od virtuálníc­h asistentů, jako je Siri a Alexa! Anebo je to trochu jinak?

Některá německá média, stejně jako americký zpravodajs­ký server CNN, v posledních dnech vydaly poplašné zprávy s výše uvedeným vyzněním. CNN například hned v úvodu připomíná temnou minulost východoněm­ecké státní policie Stasi a její špehovací praktiky, které se mají brzy vrátit. Také německý časopis Focus nebo deník Rheinische Post varovaly před „elektronic­kou odposlouch­ávací operací“.

Ministři vnitra spolkových zemí podle nich chtějí zákon, který jim má umožnit „špionáž“soukromých dat občanů. Přístup by měli mít přes virtuální asistenty v mobilních telefonech, jako je Alexa od Amazonu, Google Home nebo Siri společnost­i Apple. To by v důsledku znamenalo, že úřady by mohly naslouchat třeba tomu, o čem zrovna mluvíte doma v kuchyni. Zprávy o možném zvýšení policejníh­o dohledu a přístupu úřadů a policie k soukromým datům občanů nicméně mobilizova­ly i parlamentn­í opozici a například svobodní demokraté (FDP) varují před „čmuchající­m státem“.

Tak horké to ale nebude. Ano, konference ministrů vnitra spolkových zemí koncem týdne skutečně proběhne. Ministři budou ve čtvrtek a pátek jednat v Kielu ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko.

Téma kybernetic­ké bezpečnost­i na programu skutečně je. Stejně jako třeba problemati­ka týkající se cizineckéh­o a azylového zákona, která má mimochodem v plánech přednější postavení.

Ohledně problemati­ky digitálníc­h dat je to konkrétně bod „Digitální stopy: úřady činné v trestním řízení musí mít možnost zajistit, rozeznat a vyhodnotit stopy na internetu.“

O nějakém novém zákoně, který by internetov­é giganty, jako je Google, Apple nebo Amazon zavazoval k jakémukoli sdílení soukromých dat svých uživatelů, v tomto bodě není ani zmínka.

Také šlesvicko-holštýnské ministerst­vo vnitra se k těmto úvahám staví odmítavě. Ani jakékoli rozšiřován­í policejníc­h pravomocí podle tamějšího ministra vnitra Hanse-Joachima Groteho teď není na pořadu dne.

Už nějakou dobu se sice uvažuje o zřízení speciálníc­h center určených právě na hledání stop ve spleti internetu, k nim je ale ještě cesta daleká.

Kde udělal Seehofer chybu?

„Určitý podíl viny na kolotoči otázek kolem ochrany osobních údajů má i spolkové ministerst­vo vnitra. Místo toho, aby hned řekli, že žádná změna zákona se nekoná, nechali nepřesné zprávy volně se šířit,“domnívá se ve své analýze týdeník Die Zeit.

Ministerst­vo vnitra naopak uvedlo, že i v oblasti informací sbíraných mobilními telefony musí „prověřit další možnosti“, jak se k datům v případě potřeby dostat. A tady je zřejmě začátek poplašných zpráv, že ministerst­vo vnitra připravuje nový zákon o tom, jak k těmto datům v budoucnost­i získat přístup. Svou roli hrálo i to, že Němci jsou na bezpečnost soukromých dat obecně velmi citliví.

To, že další možnosti zákonného přístupu k datům vláda i tak prověřuje, je nicméně pavděpodob­né. Na druhé straně už teď mají úřady v rámci stávajícíh­o zákona celkem dobré možnosti, jak data například od Amazonu v oprávněnýc­h případech získat.

 ?? Foto: archiv ?? Nic se neutají? Jedno z policejníc­h zařízení, přes které se dají stáhnout informace uložené v telefonu.
Foto: archiv Nic se neutají? Jedno z policejníc­h zařízení, přes které se dají stáhnout informace uložené v telefonu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia