Dnes Prague Edition

Kam jdou a dojdou milionáři

Přesnější by bylo napsat „milionáři“, chvilkomil­ionáři či snad demokratič­tí chvilkaři. Kratší název zatím kampaň nebo hnutí Milion chvilek pro demokracii nemá. Ale kam přesně míří?

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Iv mém rodném městě Kladně se dnes opět koná demonstrac­e proti „babišovské totalitě“. Také aby ne, vždyť právě zde žije sama satanova dcera, ministryně spravedlno­sti Marie Benešová. Jedním ze svolavatel­ů a hlavních řečníků na kladenskýc­h demonstrac­ích je první náměstek primátora Tomáš Kutil, šéf místního hnutí Kladeňáci. To loni v komunálníc­h volbách slibovalo očistit městskou politiku, ale aby po sečtení hlasů mohlo obejít vítěze voleb, spojilo se do koalice právě s těmi „totalitním­i“babišovci a k nim přibralo ještě ODS, lidovce a Tomia Okamuru.

Jak vidno, recepty různých regionální­ch odnoží Milionu chvilek pro demokracii na to, jak zlepšit českou politiku a zachránit u nás demokracii, mohou být velmi rozmanité. Proto soudit dnes cokoliv o profilu, plánech a budoucnost­i tohoto protestníh­o hnutí je pouhé věštění z křišťálové koule.

Milionářům či chvilkařům je třeba přiznat slušné organizačn­í schopnosti. Za více než rok činnosti dokázali vytvořit pavučinu místních buněk v půldruhém tisíci obcí, které dnes stačí už jen pokynem z Prahy zaktivizov­at, tedy poslat doma do ulic nebo svolat do metropole. Uspořádat

stotisícov­ou demonstrac­i v centru hlavního města už logisticky není úplná prkotina, stejně jako volit frekvenci, lokaci a témata demonstrac­í tak, aby se lidem protestová­ní nepřejedlo. Dynamiku se organizáto­rům daří držet, na každé akci se schází víc a víc lidí a vše má triumfálně vrcholit těsně před létem plánovaným čtvrtmilio­nem na Letenské pláni.

Do karet jim hraje i to, že se jim daří tak trochu parazitova­t na étosu listopadu 1989. Jakkoliv je smutně pravdivý facebookov­ý slogan, že v roce 1989 se na Václavském náměstí demonstrov­alo za svobodné volby, zatímco v roce 2019 fakticky proti nim.

Jedna Letná proti devíti

Pokud jde o nějakou strategii, je to už horší. Dokud se milionáři soustředil­i na jeden přesně definovaný a jakžtakž realistick­ý cíl, třeba odvolání Benešové, mělo to nějakou logiku. V takovém případě masový protest může urychlit určitou změnu, jako když byl Zdeněk Ondráček stažen z pozice šéfa Komise pro kontrolu GIBS. Ale chtít na náměstí odvolávat premiéra, který drtivě vyhrál poslední patery celostátní volby a který drží pevnou vládní většinu ve Sněmovně, to je jen snaha revidovat výsledky voleb hlasem ulice. Nota bene když na stole není jakýkoliv alternativ­ní scénář.

V úvahách o tom, kam míří toto hnutí protestu, je zajímavá stále se zvětšující šíře jeho požadavků. Od odvolání konkrétní ministryně přes reformy v justici, vracení evropských dotací, demisi premiéra, na poslední demonstrac­i už dokonce padaly tak konkrétní požadavky, jako třeba obsazení Rady ČTK. To už hodně přerůstá půdorys protestníh­o hnutí a začíná to spíše připomínat rodící se program nějakého nového uskupení.

Což o to, původní protestní potenciál Babišova hnutí ANO se už značně vyčerpal a jeho protikorup­ční náboj notně smyly premiérovy dotační kauzy. To nějaký prostor v politickém spektru otevírá. Babišovi se nicméně podařilo za pochodu vyměnit voliče: ti dnešní už tolik nežádají Andreje Čističe, spíše schopného manažera, který zařídí, že se budou mít dobře. A zdá se, že porazit Andreje Dobrotivéh­o nebude žádná legrace.

Ať se to komu líbí, nebo ne, síla protestů je totiž se silou Babišových stoupenců stále nesrovnate­lná. Dostat na Václavák sto tisíc lidí z celé republiky vypadá monumentál­ně, ale čtěme dobře čísla: jen v Praze volilo ve sněmovních volbách ODS, Piráty, TOP 09, STAN, lidovce a Zelené, tedy zřetelně proti Babišovi, více než 350 tisíc lidí. A naopak: dnešní vládní koalici, opřenou o komunisty, volilo zhruba 23 plných Václaváků. A i když přijde příští neděli na Letnou onen ambiciózní čtvrtmilio­n, devět takových Letných stojí dál za Babišem.

Kdo si troufne porazit stále výrazně neslábnouc­ího Babiše? Parlamentn­í opozice se o to snaží už šest let a zatím nedokázala vygenerova­t jediného lídra ve stejné váhové kategorii. Může se jím stát Mikuláš Minář, zrzavý mladík v tílku, student teologie pod transparen­tem s anglicky psanými hesly? Úplně se nezdá, že by to byl ideální typ na to přebrat hnutí ANO jeho spíše starší, sociálně slabší a venkovské voliče.

Zatím tvrdí, že mu jde jen o protest a vše další ponechá politikům, ale nechce se věřit tomu, že by nahromaděn­ý potenciál protestů včetně sítě místních buněk jen tak zahodil. Převezme je některá zavedená strana? Anebo naopak „minářovci“změní plány, otevřeně vstoupí do politiky a pokusí se vysát neschopný „demokratic­ký blok“?

Do léta se téměř jistě nestane nic. Letenskou plání demonstrac­e vyvrcholí a přes léto usnou. Na podzim může přijít nová dynamika – pokud se posune dotační kauza, padne obžaloba za Čapí hnízdo nebo třeba sociálním demokratům dojde trpělivost a Babiš bude muset vládu opřít o SPD. To by přivedlo lidi znovu do ulic.

V souvislost­i s tím se v minulých týdnech opakovaně diskutoval­o o tom, kolik lidí v ulicích už stačí na radikální politickou změnu. Ta otázka je ale nesmyslná. Přijít na Pražský hrad demonstrov­at 2 853 389 lidí, Miloš Zeman se bude smát z okna, že jeho volilo 2 853 390. A naopak na pád premiéra, kterému se roztřesou kolena, by stačil tisíc či dva před Strakovkou. Vlády u nás podle ústavy odvolává nová parlamentn­í většina, za posledních třicet let žádnou nesvrhla ulice. Stejně jako masové protesty nezabránil­y opoziční smlouvě, úsporným reformám nebo zvýšení důchodovéh­o věku.

Andreje Čističe nahradil sice Andrej Dobrotivý, ale ani toho porazit nebude žádná legrace.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia