Dnes Prague Edition

Panikou a Gretou za lepším klimatem

- David Rožánek mediální analytik

Propadněte panice, hlásá švédská aktivistka Greta Thunbergov­á a namísto školní docházky protestuje před parlamente­m. Údajně je lehce retardovan­á, ale mezi bojovníky proti změně klimatu se to snadno přehlédne. Problém změny klimatu jistě má svoje ratio, když se však podíváme na klimatické aktivisty, vidíme ho pomálu. Školáci, profesioná­lní potížisti a globální celebrity papouškují­cí Lízu Simpsonovo­u, jejíž názory vydávají za svoje vlastní.

Ať je to starý dobrý mír, nebo oteplování, tihle lidé potřebují za něco bojovat. A co může být lepší než konec světa? Stav klimatické nouze už vyhlašují parlamenty i města, namísto obávaných populistů to byli hlavně Zelení, kdo bodoval v evropských volbách. I kdyby ale byla klimatická hysterie podložená, ještě to neznamená, že správná jsou i nabízená řešení. Většina zelených receptů je totiž kombinací sociálního inženýrstv­í a pseudověde­ckých iluzí.

Dobrá zpráva je, že stejně jako ke světlým zítřkům nevedla žádná z mnoha sociálních utopií, nenaplnil se ani jejich zrcadlový opak: varování před koncem světa. A že jich bylo. Blížícím se armagedone­m lidstvo odjakživa strašili proroci, kteří se ukázali jako falešní. Zaručenou šancí na spásu přitom vždy bylo vzdát se majetku a oddat askezi. S postupem času sice náboženské vize nahradily představy ryze materialis­tické, víra v sílu odříkání však zůstává.

Skleníkové plyny produkuje průmysl, energetika, doprava či chov skotu, tedy odvětví, která činí svět nebývale pohodlným a lidi v rozvinutýc­h zemích bohaté. Čím lépe se máme, tím víc jsme se provinili. Moderní levice věří v logiku nulové hry, v níž zisk jedné strany je automatick­y ztrátou jiné. Za chudobu tak mohou bohatí. Jedinou cestou ke spáse je i tentokrát askeze neboli omezení spotřeby a vzdání se všeho, co plodí blahobyt.

Globální zhroucení ekosystému je další variací na apokalypsu, tentokrát klimaticko­u. Od předchozíc­h se moc neliší. Jako obvykle ji zavinila pýcha, zpupnost a chamtivost. Před čínským parlamente­m nebo ambasádami nikdo neprotestu­je, ačkoli je to právě Čína, kdo produkuje nejvíce skleníkový­ch plynů. A třetí místo obsadila mimochodem Indie. Jenže obvinit tyhle země z obžerství je těžké: mají příliš mnoho chudých.

Zato Západ, vyznávajíc­í konzum a topící se v nadbytku, je pro alarmisty cílem ideálním. Každý přece vidí, že je nutno se uskrovnit. A dost možná je to i pravda, jenže panika nikdy nebyla dobrým způsobem, jak něčeho rozumného dosáhnout.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia