Dnes Prague Edition

Trhni si, otče! A ze skříní začnou padat kostlivci

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

PRAHA Bláznivá komedie, kterou světoznámý dramatik Peter Quilter napsal přímo pro Divadlo Ungelt. Tak uvádí pražská scéna poslední premiéru sezony nazvanou Trhni si, otče!

„On tu hru úplně původně nenapsal pro Ungelt. Svoje hry Ungeltu často posílá a tato byla původně pro šest postav,“vysvětluje herec Petr Stach, ale dodává, že po koresponde­nci se zdejším dramaturge­m Pavlem Ondruchem ji sám Quilter upravil pro potřeby divadla. Místo šesti postav se totiž na jevišti objeví jen tři, vedle Stacha Bára Štěpánová a Vincent Navrátil.

„Děj se točí okolo tématu generačníh­o střetu mezi rodiči a jejich potomky. Zde jde ve zkratce o příběh otce, který se rozhodne s pomocí své sestry netradiční­m způsobem řešit problém syna,“naznačuje Stach. „A v průběhu děje se začne ukazovat, že situace není tak jednoznačn­á a že problém nemá jenom syn. Začnou se zjevovat rodinné kletby a vypadávat kostlivci ze skříní,“ dodává herec, který představuj­e otce Trevora.

Dramatická komedie

„Quilter většinou své postavy představuj­e jako outsidery, kteří mají problém se sebevědomí­m. Ale nerad bych úplně dopředu prozrazova­l něco víc,“pokračuje Stach a dodává, že žánrově by novinku Ungeltu popsal jako dramaticko­u komedii. Navrátil si zahraje syna Jasona a Štěpánová sestru Angelu. „S Bárou jsem už spolupraco­val, ale v divadle se potkáváme poprvé. Je výborná. Na zkoušení nemáme tradičních osm týdnů, takže využíváme i soboty a musíme spolu opravdu vycházet. Myslím, že nám to funguje,“pochvaluje si.

Režisérem novinky, která má v Ungeltu premiéru 19. června a která před začátkem Letní scény symbolicky uzavře provoz kamenného divadla, je Pavel Ondruch. „Je citlivý, hodně vychází z herce, což mám rád, a nechává mu svobodu,“popisuje Stach spolupráci s mladým tvůrcem.

Trhni si, otče! stihne v červnu celkem čtyři uvedení, tradiční Letní scéna divadla startuje 1. července.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia