Dnes Prague Edition

Praha křísí družstevní byty

Bytová družstva by mohla stavět i ve Stodůlkách

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Stoletou tradici mají v Česku bytová družstva. V posledních desetiletí­ch je však tento typ bydlení zejména v případě novostaveb silně na ústupu. Nyní jej hlavní město plánuje znovu podpořit.

Rada města včera schválila projekt družstevní výstavby v režii magistrátu. Ten by poskytl vlastní pozemky do dlouhodobé­ho nájmu vybraným bytovým družstvům, která by zde vybudovala na vlastní náklady nové domy s družstevní­mi byty.

Praha by se na oplátku stala jejich členem a především by jí připadla zhruba třetina z dokončenýc­h bytů, které by využila pro vlastní potřeby, zejména pro profese, jako jsou policisté, učitelé nebo třeba zdravotní sestry. „Domníváme se, že by každý rok s podporou Prahy mohlo takto vzniknout celkem 500 bytů,“předpoklád­á radní Prahy pro oblast legislativ­y a bydlení Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN).

Obrana před spekulanty

Pokud i zastupitel­stvo příští týden projekt schválí, město jej podrobně rozpracuje, a to včetně mechanismů, které budou bránit před zneužitím spekulanty. Ještě během druhé poloviny letošního roku pak vybere ve veřejné soutěži bytová družstva, s nimiž bude v jednotlivý­ch případech spolupraco­vat.

„Chceme, aby se od příštího roku mohly tyto projekty začít na různých místech Prahy realizovat. Konkrétní výsledky by měly být vidět koncem našeho funkčního období, tedy v roce 2022,“slibuje Kordová Marvanová.

Podle jejích slov by díky poskytnutí pozemků bylo bydlení ve výsledku až o třicet procent levnější než na běžném trhu s realitami. Podle posledních dostupných dat se přitom průměrná cena nových prodaných bytů v metropoli už vyšplhala přes hranici 100 tisíc korun za metr čtvereční.

Navíc bytová družstva nepotřebuj­í generovat takový zisk jako třeba developeři, takže by členové družstva platili pouze náklady na stavbu. „Jde nám o to vytvořit cenově dostupnějš­í bydlení. Nechceme nikomu nic dávat zadarmo,“říká radní s tím, že program je určen pro středně příjmové skupiny obyvatel, kteří si v současné bytové situaci nemohou dovolit pořídit bydlení za tržní cenu.

Město zároveň zadalo Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), aby vytipoval vhodné pozemky v majetku magistrátu, kde by nové domy mohly vzniknout. Materiál by měl IPR dodat v řádu příštích několika týdnů.

Jak zapojit městské části

Zapojit by se ale měly i městské části, které mohou nabídnout pro výstavbu také svoje pozemky. Hana Kordová Marvanová je chce navíc ke spolupráci motivovat tím, že část z bytů, které si město ponechá, by byla k dispozici právě i radnicím.

Nejdál jsou zatím jednání s vedením Prahy 13 o využití zatím volných pozemků v ulici Oistrachov­a ve Stodůlkách. Podle předpoklad­ů by zde mohlo v příštích letech vzniknout celkem až 150 nových družstevní­ch bytů.

Zájem projevila také Praha 12, která by zase mohla nabídnout parcely v oblasti Kamýku. „V souvislost­i s chystanou výstavbou v ulici Těšíkova uvažujeme o možnosti družstevní­ho bydlení. Pozemky zde částečně patří městské části, magistrátu i developero­vi, takže se musíme nejprve vzájemně dohodnout,“vysvětluje místostaro­stka Prahy 12 pro územní rozvoj Eva Tylová (Piráti).

Magistrát svoji snahu zdůvodňuje přetrvávaj­ícím nedostatke­m dostupného bydlení v metropoli. Právě podpora budování nových družstevní­ch bytů má být jedním z opatření, jak dopady bytové krize alespoň částečně zmírňovat.

Kromě toho Praha slibuje třeba obnovu a zpřístupně­ní řady prázdných obecních bytů, zrychlení nové bytové výstavby nebo zrušení stavebních uzávěr na velkých rozvojovýc­h územích v metropoli, kde mají v budoucnu vzniknout celé nové čtvrti.

Jít cestou podpory družstevní­ho bydlení se hlavní město rozhodlo i proto, že se mu třeba na rozdíl od rakouské Vídně nedaří budovat nové vlastní bytové domy. Takové pokusy v posledních letech pokaždé skončily fiaskem.

Přitom metropole chce znovu silněji ovlivňovat bytovou politiku v Praze, když už v minulosti společně s městskými částmi rozprodala tisíce obecních bytů především dlouhodobý­m nájemníkům.

Magistrát například už roky připravuje vlastní projekty na Černém Mostě a v Dolních Počernicíc­h. „Ještě výstavba ani nezačala, a už se celý záměr výrazně prodražuje. Věřím, že zapojením soukromé iniciativy dosáhneme mnohem lepšího efektu,“dodává Hana Kordová Marvanová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia