Dnes Prague Edition

Kůrovec je v metropoli, v Ořechovce se kácelo

-

STŘEŠOVICE Radnice Prahy 6 nechala pokácet ve čtvrti Ořechovka 21 stromů napadených kůrovcem, šlo o pět douglasek a šestnáct smrků. „Část dřevin již byla suchá, část stále ještě poměrně vitální, ale silně napadená, a tudíž při dalším rojení dalším možným zdrojem nákazy,“sdělil mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek k rozsahu pokáceného dřeva.

Radnice během tohoto roku vysadí náhradní stromy, ale již z jiných druhů, které kůrovec nenapadá. Podle Šrámka kontroluje radnice průběžně stav všech stromů, které má ve správě. Jiné místo kůrovcem zasaženo nebylo.

V Praze je nejpostiže­nější oblastí Kunratický les s Modřanskou roklí, ale škody nejsou vysoké. Pro kůrovce oblíbený smrk není v pražských lesích tolik zastoupen. „V lesích v majetku hlavního města má smrk zastoupení pouze asi pět až šest procent. Nejvyšší zastoupení má v lokalitě Kunratický les a Modřanská rokle. Tyto porosty smrku činí přes polovinu celkového zastoupení smrku v Praze. Jinde převažují listnaté druhy,“řekla mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová.

Odstranění za deset tisíc korun

Největším problémem je odstranění napadených stromů, které stojí na soukromých zahradách. „Práci musí vykonat arboristé a majitel zaplatí za odstranění stromu zhruba 10 tisíc korun. Pokud není sanace provedena včas, kůrovec napadá stromy v okolí,“řekl Dan Frantík z magistrátn­ího odboru pro ochranu přírody.

Množství vytěženého dřeva, které bylo kůrovcem napadeno, se podle Lesů hlavního města v průběhu let mírně zvýšil. Loni lesníci vytěžili asi 2 600 metrů krychlovýc­h dřeva, do letošního dubna už bylo vytěženo 33 metrů krychlovýc­h. (rsr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia