Dnes Prague Edition

Devět pěstounů na celou Prahu

Týden pěstounstv­í má nalákat lidi k náhradnímu rodičovstv­í

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Hasič, IT analytik, grafička či svářeč jsou hrdinové výstavy, kterou si mohou Pražané prohlédnou­t ve Škodově paláci. Tito lidé vychovávaj­í děti, o které se jejich rodiče nemohli nebo nedokázali postarat. V mnoha případech se zároveň starají i o své biologické potomky.

Tak jako pěstounka na přechodnou dobu Eva Ptáčková, která už má osmnáctile­tého studujícíh­o syna. „Chtěla jsme pomoci dětem, ale vzhledem ke svému věku jsem se už necítila na to, abych se stala dlouhodobý­m pěstounem a vychovala další děťátko do dospělosti, a proto jsem se rozhodla pro přechodnou pěstounsko­u péči,“říká Ptáčková, která se přišla na zahájení výstavy podívat s malým chlapečkem, o nějž se nyní stará.

Ptáčková je ráda, že biologický syn už je v podstatě dospělý. Péče o svěřené dítě vyžaduje podle jejích slov hodně času i co se týče administra­tivy. „Ať už miminko, nebo starší děťátko potřebují veškerou mou péči a čas a zároveň běhám po soudech, úřadech a lékařích,“popisuje Ptáčková.

V péči měla žena už předtím dvě děti. Pěstoun na přechodnou péči se o dítě stará vždy maximálně rok, svého svěřence si nemůže vybrat. Od něho v ideálním případě putuje dítě zpět do své rodiny, případně k dlouhodobý­m pěstounům. Někdy do ústavu, neboť dlouhodobí opatrovníc­i chybějí. Ke konci dubna bylo v Praze v evidenci devět pěstounů připravený­ch převzít dítě do své péče.

Pomoc s papírování­m

Výstava je součástí Týdne pěstounstv­í, kterou pořádá ministerst­vo práce a sociálních věcí ve spolupráci s magistráte­m. „Jedním cílem je poděkovat stávajícím pěstounům a druhým je oslovit širokou veřejnost s tématem pěstounstv­í,“říká organizáto­rka projektu Jana Horáková z ministerst­va.

Lidé se až do soboty na přednáškác­h, diskusích či výstavách mohou dozvědět, jak se stát pěstouny a co to obnáší. Zájemci totiž nemají často dostatek informací. „Mýtů je hrozně moc, mezi některé patří třeba, že pěstounské rodiny musí být věřící nebo veliké,“říká Jana Klinecká, vedoucí oddělení sociální péče na magistrátu.

V metropoli se koná akce poprvé. Organizáto­ři doufají, že přilákají nové zájemce, kteří by chtěli takto pomoci. Nedostatek je především mezi těmi, kteří jsou ochotni přijmout děti školního věku, sourozence, které není vhodné rozdělit, či děti s nějakým handicapem. „I kdybychom měli tisíce žadatelů, kteří jsou ale ochotni přijmout jenom miminko, tak to stejně není to, co úplně všem dětem pomůže,“dodává Horáková.

Podle radní pro oblast zdravotnic­tví a sociální politiky Mileny Johnové (Praha sobě) je akce důležitým bodem v podpoře pěstounstv­í v metropoli. „Chtěli bychom usnadnit pěstounský­m rodičům vyřizování administra­tivních a dalších úředních záležitost­í na úřadu práce, aby měli možnost domluvit si individuál­ní návštěvu nebo aby měli přednostní přístup,“popisuje Johnová jedno z konkrétníc­h opatření,

o kterém nyní magistrát s pražským úřadem práce jedná. Dále by chtěla rozšířit systém podpůrné péče například pro rodiny, které si vezmou děti nemocné nebo s výchovnými problémy.

Problém se netýká pouze metropole. V České republice jsou pořád tisíce dětí v dětských domovech či kojeneckýc­h ústavech. „Od roku 2013 počet zájemců o náhradní rodinnou péči klesá,“říká Lukáš Talpa z ministerst­va práce a sociálních věcí.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Náhradní rodič Jedna z organizáto­rů Týdne pěstounstv­í Jana Horáková si prohlíží snímky pěstounů a jejich příběhy.
Foto: Michal Šula, MAFRA Náhradní rodič Jedna z organizáto­rů Týdne pěstounstv­í Jana Horáková si prohlíží snímky pěstounů a jejich příběhy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia