Dnes Prague Edition

V sedmých zápasech Češi vítězí

Posedmé v novém tisíciletí určí vítěze NHL sedmé utkání finále. Zatím pokaždé slavili i Češi.

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Nepanikaři­l, nepálil zbrkle bez rozmyšlení. Tváří v tvář kanadskému brankáři Jordanu Binnington­ovi v dresu St. Louis Blues český reprezenta­nt David Pastrňák nejdřív naznačil střelu a puk ještě kousek potáhl, než ho poslal za záda ležícího soupeře, což můžete vidět na fotkách vpravo.

Třiadvacet­iletý útočník tím ve třetí třetině šestého utkání finále play off NHL zvyšoval na 4:1, pomohl k výhře 5:1 a srovnání série na 3:3.

O vítězi se rozhodne v noci na čtvrtek na ledě Bostonu v sedmém utkání. Půjde o všechno. Nové tisíciletí takových střetnutí nabídlo v NHL dosud šest. Pokaždé stál na straně vítěze alespoň jeden Čech.

Hořící město a skvělý Krejčí

David Krejčí si může po osmi letech zopakovat oslavy triumfu před více než milionem bostonskýc­h fanoušků. V roce 2011 musel s týmem do svého města doletět ze vzdáleného Vancouveru. Zatímco kanadské město kvůli chuligánům a zhrzeným příznivcům poražených Canucks hořelo, na šampiony v čele s kapitánem Zdenem Chárou a nejprodukt­ivnějším hráčem play off Krejčím čekaly černo-žluté zástupy.

Tehdy si je užíval i obránce Tomáš Kaberle, který byl v průběhu sezony po třinácti letech vyměněný z Toronta. „Oslavy byly velký blázinec,“vykládal skromný sympaťák, jenž vyrytým jménem na Stanley Cupu „dohnal“svého staršího bratra Františka. „Říkal mi: Prostě vyhraj. Je hezké mít jméno vedle bráchy, on není vyrytý daleko,“líčil Tomáš Kaberle.

Brácha vedle bráchy

Ano, sourozenec František slavil o pět let dříve. Sedmé utkání v sérii proti Edmontonu dokonce rozhodl vítěznou trefou! Při vyloučení Jaroslava Špačka ve druhé třetině napřáhl na vrcholu levého kruhu, trefil mezírku mezi betony Jussiho Markkanena a zvýšil na 2:0.

„Je to o prožitku, všichni spoluhráči se radují, že se konečně někomu podařilo ten puk za záda brankáře dostat,“vzpomínal František Kaberle. „Byla to moje nejlepší sezona v kariéře.“

Finále se zlomenou nohou

Tři roky po Carolině, tedy v roce 2009, slavil v sedmizápas­ové sérii Pittsburgh, v jehož dresu válel i český útočník Petr Sýkora.

Sám byl ve finále během kariéry šestkrát, dvakrát uspěl. Později proto mohl hodnotit: „Není nic horšího než prohrát finále NHL. Ten pocit je strašný.“Přitom ani Sýkorovy týmové triumfy neměly zrovna ideální okolnosti: finále 2000 proležel v nemocnici, sedmý duel v roce 2009 sledoval se zlomenou nohou.

„Až na oslavy jsem si nechal nohu opíchat injekcemi, nazul brusle a šel slavit na led,“vzpomíná.

Kubina, Hejduk, Škoula a Eliáš

Také zbývající tři příběhy sedmých zápasů mají české stopy.

Sezona 2000/2001 byla pro Milana Hejduka v NHL třetí, gólově druhá nejúspěšně­jší. V základní části a v play off nastřílel dohromady 48 branek, víc dokázal jen o dva roky později, kdy jako jediný Čech v historii získal Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části za 50 tref (dvě přidal v play off). V sedmém utkání finále proti Eliášovým (a Sýkorovým) New Jersey Devils pomohl asistencí. Na výkonu mu neubral ani incident s policií, která ho během play off zastavila kvůli rychlé jízdě a zjistila i alkohol v krvi. Úspěch si Hejduk užíval i s obráncem Martinem Škoulou.

Eliáš dlouho smutnět nemusel. Stanley Cup slavil už v roce 2000, další přidal po sedmizápas­ové sérii s Anaheimem v roce 2003 (paradoxně proti Sýkorovi). Během sezony se přitom Eliáš pohádal s trenérem Patem Burnsem. „Měl jsem s ním konflikt, když mi v Ottawě začal nadávat a já jemu taky,“řekl Eliáš.

V roce 2004 plnil stěžejní roli v týmu Tampy Bay obránce Pavel Kubina, ve finále porazil Calgary. Sám měl za úkol uhlídat hvězdného kapitána Jaromeho Iginlu.

Teď je tu sedmý zápas znovu. Hraje se v noci na čtvrtek.

A posedmé v novém může patřit i Čechům. tisíciletí

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia