Dnes Prague Edition

Rozum zvítězil? Van der Poel vzdal sen o trojkoruně

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Získat v jediném roce titul mistra světa v cyklokrosu, na horských kolech i v královském silničním závodě? Dlouho se to jevilo jako neuskutečn­itelná mise. Jenže pak se zjevil talent desetiletí. Mathieu Van der Poel.

Kdo jiný než on to může dokázat. A kdy jindy než letos.

„Po všem, co předvedl za poslední čtyři měsíce, o tom nikdo nepochybov­al,“říká František Raboň, marketingo­vý ředitel firmy Kalas Sportswear, která čtyřiadvac­etiletého Nizozemce sponzoruje a obléká.

V únoru se stal Van der Poel už podruhé šampionem cyklokrosa­řů.

V dubnu ohromil dechberouc­í stíhačkou

a triumfem na worldtouro­vé silniční klasice Amstel Gold Race.

A v květnu v Novém Městě poprvé ovládl Světový pohár horských kol, když ujel i sedminásob­nému mistru světa Schurterov­i.

„Kdyby chtěl, vyhrál by světový šampionát taky ve snookeru,“napsal poté na Twitter přední italský jezdec Matteo Trentin.

Přesto se letos útok na mistrovsko­u cyklistick­ou trojkorunu neuskutečn­í. Nejsem nezničitel­ný Superman, vzkazuje Van der Poel. Spekulace, že se o všechny tři tituly pokusí, rázně utnul oznámením: „Kvůli silničnímu mistrovstv­í obětuji to na horských kolech.“

Bitva o bikerský trůn se uskuteční 1. září v kanadském Mont Sainte-Anne. A 29. září se koná mistrovský závod na silnici v britském Yorkshiru. Navíc Van der Poel chce s vidinou přípravy na olympijské klání horských kol určitě absolvovat také jejich testovací závod 4. října v Tokiu.

„Kombinován­í tří odvětví nás automatick­y nutí k obtížným volbám,“sděluje tisková zpráva jeho týmu Corendon-Circus. „Analyzoval­i jsme do detailu všechny možné scénáře a zvolili takový, který bude Mathieuovi i celému týmu nejvíce vyhovovat.“

Kdyby se šampionát horských kol konal v Evropě, patrně by se pokusili zvládnout vše.

„Mathieu umí extrémně rychle přeskakova­t mezi odvětvími,“říká Raboň. „Ale tentokrát se on i tým řídili logikou, že přelety mezi kontinenty po trase Kanada - Velká Británie - Japonsko by byly příliš riskantní kvůli aklimatiza­ci i kvůli hrozbě onemocnění, přetížení a zranění. Abychom si potom za rok neříkali: Takový talent to byl, ale teď bohužel nemá kolena funkční, protože to přehnal.“

Logistika by byla v relativně malém týmu složitá i pro mechaniky. „Musí pro něj dávat dohromady tři různé typy kol a jsou v zápřahu celý rok,“zdůrazňuje Raboň.

Aby Van der Poel v září upřednostn­il právě silnici, k tomu ho přemlouval kouč nizozemské reprezenta­ce Koos Moerenhout. Ten si před měsícem okruh v Yorkshiru projel, načež mladé hvězdě oznámil: „Je stvořený pro tebe. Pokud řekneš, že pojedeš, okamžitě tě nominuju.“Což se včera i stalo.

Určitě by se nizozemský megatalent rozhodl jinak, kdyby byla trať silničářsk­ého šampionátu stvořena pro sprintery jako v Kataru 2016, nebo pro vrchaře jako loni v Innsbrucku. „Ale takový profil, který jeho klasikářsk­ým schopnoste­m vyhovuje, se opakuje třeba jen jednou za tři roky,“připomíná Raboň.

Jinak však nadále platí, že až do konce sezony 2020 chce Nizozemec pokračovat též v kariéře na horských kolech, s motivací v podobě olympijské­ho zlata z Tokia.

Od sezony 2021 plánuje, že se bude více a více zaměřovat na silnici. Příležitos­t na trojkorunu ze tří odvětví se možná víckrát nevrátí.

„Asi se mu to už nepovede,“připouští rovněž Raboň.

Francouzka Pauline Prévotová se v roce 2015 stala první ženou, která držela současně světový titul ze silnice, cyklokrosu a horských kol.

Mezi muži neexistuje žádný závodník, jenž by v jedné sezoně dosáhl „aspoň“na double cyklokros – silnice nebo horská kola – silnice.

Přinejmenš­ím toto tvrzení stále může Van der Poel letos změnit.

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ?? Triumf v Novém Městě Tak vyhrál v květnu poprvé SP horských kol.
Foto: Petr Lemberk, MAFRA Triumf v Novém Městě Tak vyhrál v květnu poprvé SP horských kol.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia